Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz így a Sahtar Donyeckkel?

2014. május 20., kedd 09:09

A donyecki népszavazás után bejelentették, hogy új állam született: a szakadár Donyecki Népköztársaság. Az európai nagyhatalmak bejelentették, nem ismerik el ezt az államot, vagyis továbbra is Ukrajna részeként tekintenek erre a területre.

Mivel ritka erős, jövőre is Bajnokok Ligája főtáblás futballcsapata van a városnak, amely csak az ukrán bajnokságból tudja kivívni a BL-szereplést – a sok brazillal megerősített keret simán meg is előzte a Dniprót –, adódik a kérdés: mi lesz a Sahtarral?

Hasonló helyzettel már találkozott Európa. Jóllehet a tavaly is Európa Liga főtábláján szereplő Tiraspol a Dnyeszter menti Köztársaság fővárosa, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elfogadta, hogy a Seriff Tiraspol Moldovát képviseli.

Ezt a szakadár országot sem ismeri el senki, ott is orosz katonák vannak, a moldávok nem irányíthatnak saját területükön, az autóknak is külön tiraspoli rendszámuk van, Dnyeszter menti zászlóval.

Ettől még gond nélkül játszhatnak a nagy nemzetközi sorozatokban, és az UEFA-együtthatójuk tíz feletti, ami például magasabb a Debrecenénél.

Nem sok Tottenham-drukker kísérte el az angol csapatot Tiraspolba, de páran azért voltak a stadionban, amikor télen egymással játszottak.

A Sahtar pénzügyi háttere, a sok értékes légiós megfizetése továbbra is biztosított, Rinat Ahmetov továbbra is adja a pénzt, bár egyelőre kérdéses, milyen szerepet játszik a jelenlegi eseményekben.

Rovatok