Index Vakbarát Hírportál

Olyat focit erőltetnek az akadémiák, ami nem illik a játékosokhoz

2015. május 4., hétfő 14:20

Bernd Storck, az U20-as futballválogatott kapitánya, valamint a hazai szövetség német sportigazgatója elmondta az eddigi tapasztalatait. Ő volt ugye az ember, aki kiakasztotta Várhidi Pétert, hiszen megállította egy kolléga edzését, ha neki nem tetsző dolgokat tapasztalt. Akkor 9 pontban foglaltuk össze, mit tanulhatunk tőle.

A Csakfoci.hu cikkéből kiderül, a német precizitást képviseli, amikor játékosokat kell fizikailag, technikailag felmérni. Ezt a komplex felmérést 15 akadémián és 3 klubnál megtették, az eredményekre nem voltak kíváncsiak az érintettek, pedig elérhetők a tesztek.

Felhívta a figyelmet, hogyan étkezzenek, hiszen már a tinédzserek közt akadt, akinek súlyfeleslege volt. A szülőkkel is meg kellett értetni, hogyan kell élnie egy játékosnak.

A korábban Mészöly Géza vezette U19-es válogatott rengeteget szabálytalankodott – ezt a korosztály vette ő át és készíti fel a vb-re –, volt olyan meccs, hogy hatvanat is. Ő ezt a számot az egyik felkészülési meccsen, áprilisban hétre csökkentette. Ha közel vagyunk az ellenfélhez, és nem rárontunk, kisebb az esélye a szabálytalanságnak, hangoztatta.

Fel kellett ébreszteni a játékosokat, hogy ragadják meg egy vb esélyét, mert vissza nem térő alkalom.

„Nem vagyok diktátor, de van egy út, amin járni akarok, de eddig jelentős akadályokba ütköztem néhány klub és akadémia részéről. A csapatok sokszor nem engedik el a játékosaikat, mondván szükség van rájuk a bajnoki meccseken, miközben előfordult, hogy egy-egy klub akár 8 légióssal állt fel. Az is gond, hogy azt látom, egyes akadémiákon olyan futballt játszatnak a játékosokkal, amely játékstílus abszolút nem illik a futballistákhoz. Olykor kemény falakba ütközöm. Azt látom sokszor, hogy Magyarországon nem a válogatott, a szövetség a prioritás. Nem tisztelik egyiket sem annyira a klubok, az akadémiák, mint ahogy minden komoly futballnemzetnél a világon" - állapította meg a szakember.

Az akadémiák átvilágításáról itt olvashat, a milliárdokból gazdálkodó Felcsút 50 százalékos felmérése a belga audit alapján elkeserítő.

Ezek után nem is olyan vészes, hogy 20 év a lemaradása a magyar futballnak a némethez például, legalábbis Storck szerint.

Ő is elmondta, hogy ennyire sehol nem szeretik a focit, mint itt, de ezzel élni is kellene, nyitottság nélkül viszont nem lehet. Akik nem nyitottak, nincs szüksége rájuk, akiket viszont idehozott, mindegyikben megbízik, mert tudják, mik a világfutball követelményei.

Storck csapata az U20-as vb-n Észak-Koreával, Brazíliával, valamint Nigériával játszik június elején.

Rovatok