Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak több korrupt FIFA-vezetőt, kiadják őket az USA-nak

2015. május 27., szerda 08:27 | aznap frissítve

Szerda kora hajnalban a svájci rendőrség komoly akciót hajtott végre a zürichi Bar au Lac hotelben, ahol a FIFA vezetői a testület elnökválasztására gyűltek össze. A New York Times értesülései szerint a letartóztatások komoly incidens nélkül zajlottak, legalább két embert vittek ki a szállodából bilincsben, de összesen több mint 10 érintett lehet. Az egyikük a Costa Rica-i Eduardo Li volt, akit az épület egyik oldalsó kijáratán vezettek el.

Őket tartóztatták le

Jeffrey Webb (kajmán-szigeteki): a CONCACAF elnöke, a FIFA VB tagja

Eugenio Figueredo (uruguayi): a CONMEBOL elnöke, a FIFA VB tagja

Jack Warner (Trinidad és Tobagó-i): 1990-2011 között a CONCACAF elnöke, koárbbi FIFA-alelnök

Eduardo Li (Costa Rica-i): A Costa Rica-i Futballszövetség elnöke, a CONCACAF képviselője a FIFA-ban

Julio Rocha (nicaraguai): A Nicaraguai Futballszövetsgé elnöke, a FIFA feljesztési tisztviselője

Costas Takkas (kajmán-szigeteki): a Kajmán-szigeteki Futballszövetség korábbi általános titkára

Rafael Esquivel (venezuelai): 1988 óta a Venezuelai Futballszövetség elnöke, a FIFA Fegyelmi Bizottságának tagja

José Maria Marin (brazil): a Brazil Futballszövetség elnöke volt 2012-15 között, a 2014-es FIFA-vb bizottságának elnöke

Nicolás Leoz (paraguayi): a CONMEBOL elnöke volt 1986 és 2013 között

Alejandro Burzaco (argentin): egy argentin médiacég elnöke, ők adták a 2006-os vb-t az országban és a helyi futballbajnokságot is 1992 és 2009 között

Aaron Davidson (amerikai): a CONCACAF-események marketingelésével foglalkozó amerikai cég elnöke, az Észak-Amerikai Futball Liga elnökségének tagja (a profi MLS alatti bajnokság).

Hugo és Mariano Jinkis (argentin): a dél-amerikai meccsek közvetítésére szakosodott Full Play elnöke, illetve vezérigazgatója

José Margulies (brazil): a Davidson által vezetett céggel áll kapcsolatban.

A letartóztatásokat a FIFA-nál az elmúlt két évtizedben tapasztalt korrupció miatt kezdeményezték: ez a vb-rendezésekre, illetve a marketing és közvetítési jogokra is kiterjedtek, tudta meg az amerikai lap három illetékestől. A vád a letartóztatott vezetők ellen többek között csalás és pénzmosás.

A rendőrség kifejezetten a FIFA Végrehajtó Bizottságának tagjaira utazott, ez a szervezeten belüli egyik legerősebb részleg. Az ügyészség több mint 10 FIFA-tisztviselő ellen kíván vádat emelni: köztük van a VB két alelnöke, Jeffrey Webb és Eugenio Figueredo, illetve a VB korábbi tagja, Jack Warner, akit már régebben is vádoltak etikai vétségekkel. Rajtuk, valamint Lin kívül Julio Rochát, Costas Takkast, Rafael Esquivelt, José Maria Marint és Nicolás Leozt, illetve öt marketingszakembert tartóztattak le szerda hajnalban.

Azt a FIFA szóvivője és a svájci hatóságok is bejelentették, hogy Sepp Blatter nincs a célszemélyek között, a New York Times viszont hozzátette, hogy az FBI nyomozása még nem ért véget, a FIFA-elnök tehát nem menekült még meg biztosan a hasonló eljárás alól.

FIFA officials were escorted out behind sheets at the Baur au Lac hotel in Zurich http://t.co/LCuxIyugth pic.twitter.com/1M8SuQMSUu

— The New York Times (@nytimes) May 27, 2015

Hamar Amerikában köthetnek ki

Svájc az FBI és az amerikai Igazságügyi Minisztérium kérésére adja majd ki a letartóztatott tisztségviselőket – a két ország közötti megállapodás értelmében csak adózással kapcsolatos bűnök esetén nincs kiadatási kötelezettségük, általános bűnügyekre ez nem vonatkozik. A CNN úgy tudja, hogy az akciót több mint három éves FBI-nyomozás előzte meg.

A Svájci Szövetségi Igazságügyi Hivatal közleménye is megerősítette, hogy az akciót amerikai kérésre hajtották végre: ők hat letartóztatott tisztviselőről írnak, akiket az 1990-es évek eleje óta zajló korrupt tevékenységük miatt vettek őrizetbe. A hozzájuk eljutott információk szerint a FIFA elszervezetei több mint 150 millió dolláros kenőpénzt fogadtak el az elmúlt két évtizedben, ezeket a tevékenységeket pedig az Egyesült Államokban, amerikai bankokon keresztül folytatták le.

A kihallgatást Svájcban tartják majd, de azok, akik beleegyeznek a kiadatásba, gyorsított eljárásban részesülnek majd. Akik ezt megtagadtják, azokat hivatalos úton, egy 40 napon belül beadott kérvény alapján adhatják át az Egyesült Államoknak a svájci hatóságok.

A FIFA pénteken tartja elnökválasztását, a jelenlegi elnök Sepp Blatter ötödször indul a címért, egyetlen kihívója a jordán Ali bin al-Husszein lesz. A svájci Blatterről korábban olyan hírek is felröppentek, hogy nem mert az Egyesült Államokba utazni, mert ott azonnal letartóztatná az FBI.

Szerda délelőtt a Svájci Szövetségi Igazságügyi Hivatal azt is közölte, hogy saját hatáskörben vizsgálatot indítanak a FIFA ellen a 2018-as és a 2022-es, vagyis az oroszországi és a katari világbajnokságok odaítélésének körülményei miatt – ez ügyben 10 embert hallgatnak ki, akik mindkét szavazásban részt vettek. A svájci rendőrség a FIFA zürichi székházában is vizsgálódott, ahol elektronikus adatokat gyűjtöttek a két pályázat körüli pénzmosás gyanúja miatt.

A CNN információi szerint az FBI a CONCACAF miami központját is megszállta, ahol iratokat és eletronikus adatokat foglaltak le.

Az oroszok gyorsan léptek

Pár órával a zürichi letartóztatások után az orosz kormány bejelentette, hogy 3,6 milliárd rubellel (20 milliárd forint) csökkentette a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezésére szánt kiadásokat – mindezt az elektromos hálózattal kapcsolatos infrastrukturális fejlesztések kiadásainak lefaragásával érték el. A vb-re így is jelentős összeget költ Oroszország, ugyanis a módosított költségvetés szerint 660,5 milliárd rubelt szán az eseményre, adta hírül az MTI.

A FIFA szerint ennél nem is történhetett volna jobb dolog

Magyar idő szerint délelőtt 11-re sajtótájékoztatót hívott össze a FIFA, amin a kommunikációs igazgató, Walter de Gregorio elmondta, hogy a szervezet mindenben együttműködik a svájci hatóságokkal, ugyanakkor sem a letartóztatottak neveit, sem a számukat nem erősítette meg.

A FIFA meglátása szerint ez a nyomozás a javukat szolgálja, mert így megtisztulhat a szervezet, sőt, ők maguk is kértek ilyen vizsgálatot a svájci hatóságoktól. Az viszont fel sem merült, hogy a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszínét megváltoztassák annak ellenére, hogy jelenleg is zajlik a nyomozás a két rendezést odaítélő szavazás kapcsán. A péntekre tervezett elnökválasztást és kongresszust viszont az eredeti tervek szerint megtartják.

Platiniék is megtárgyalják

Michel Platini összehívta az UEFA Végrehajtó Bizottságát szerdára Varsóba, az EL-döntő helyszínére, hogy megtárgyalják a FIFA-val kapcsolatos fejleményeket, amit lehet, hogy csütörtökön is folytatnak a nemzeti szövetségek elnökivel. Az MLSZ-elnök Csányi Sándor március végén került ebbe a bizottságba.

Rovatok