Index Vakbarát Hírportál

Ennél szürreálisabb nem lehet a FIFA-konferencia: Blatter el se ment, de tapsoltatják

2015. május 28., csütörtök 13:00

Az eredeti tervektől eltérően Sepp Blatter csütörtök délelőtt nem jelent meg a FIFA orvosi konferenciáján, holott ő tartotta volna megnyitóbeszédet. Emiatt több afrikai jelölt is csalódott volt, szerintük az egész csarnokot megtöltötte volna, ha az elnök megjelenik.

Ez mondjuk a szerdai rendőrségi razzia és a letartóztatások miatt szinte biztos lett volna. Délutánra kiderült, hogy Blatter a hat kontinentális szövetség vezetőjével találkozott, vésztanácskozást tartottak, de még nem derült ki, miről.

Mindenesetre a csütörtöki konferencián lélekben többen vele voltak. A program előtt a nézőtáren az egyik leghangosabban Bissau-Guinea futballszövetségének elnöke, Manuel Lopes Nascimento kampányolt Blatter mellett, többször is fennhangon kijelentette, hogy holnap igenis lesz szavazás, és ők mindannyian a mostani elnök mellett állnak.

Később ennél is egyértelműbb üzenettel akarta támogatni Blattert: éppen a FIFA orvosi centrumokról ment le egy előadás, amikor megkérdezték a nézőket, van-e vonatkozó kérdés. Ekkor került mikrofon Nascimento kezébe:

Köszönöm a munkáját az orvosi szervezetnek és a korábbi felszólalóknak is. De kérem, senki ne feledje el, hogy ezt az egészet egyetlen ember tette lehetővé: Sepp Blatter. Kérem, hogy most szóljon a taps Blatter úrnak, tapsoljuk meg mindannyian, neki köszönhetjük ezeket az eredményeket

- mondta a bissau-guinea-i futballelnök, mire az előadók feszengve tapsolni kezdtek, a nézőtéren azonban már csak az afrikai küldöttek tettek így.

Afrika mellett korábban az ázsiai, óceániai és közép-amerikai szövetségek is támogatásukról biztosították Sepp Blattert, akit pénteken ötödjére választhatnak meg a FIFA elnökének.

Nascimento az egyik szünetben újságíróknak elmondta, hogy szerinte a FIFA-t most többen be akarják szennyezni, ez viszont biztosan nem változtat azon, hogy kire szavaz a kontinsensük.

Mi döntöttünk, egységesek vagyunk, és Sepp Blatter nyerni fog. Lehetetlen, hogy az UEFA kérésére a pénteki elnökválasztást elhalasszák. Az UEFA-nak megvannak a problémái, ahogy az afrikai országok szövetségének is. Én pedig az egyik tagja vagyok ennek az afrikai szövetségnek, beszéltem is Blatter úrral. Mindenki Afrikában rá fog szavazni, ez a lényeg. Kollektívan választ Afrika, mindenki Blatterre szavaz.

És hogy miért? Blatter Nascimento szerint két stadion felújítását ígérte neki, míg például az egyik korábbi ellenjelöltje, Figo egyáltalán nem volt rájuk kíváncsi.

Később nekünk is sikerült elkapnunk Nascimentót, megkérdeztük tőle, hogy a botrányok ellenére, miért ennyire népszerű még mindig Sepp Blatter náluk és egész Afrikában.

Nascimento szerint rengeteget jelentett, hogy Afrika megrendezhetett egy világbajnokságot, és a Blattert ért vádakról is másképp gondolkodnak.

"Sokan mondják, hogy Blatter korrupt, de erre nincsenek konkrét bizonyítékok, hol vannak a bizonyítékok? És ezek az emberek, akiket most letartóztattak? A múltban történtek ezek a dolgok, és hogy miért pont most történtek? Ez egy konspiráció, hogy lejárassák Sepp Blattert."

A FIFA éves kongresszusa péntek reggel kezdődik, az elnökválasztás a kora esti órákban lesz. Blatternek egyetlen kihívója maradt, a jordán herceg Ali bin al-Husszein. 

Rovatok