Index Vakbarát Hírportál

Egy rakat európai szövetség mégis Blatterre szavazott

2015. május 31., vasárnap 12:28 | aznap frissítve

Az eddig is világos volt, hogy a 2018-as futball-világbajnokságot rendező Oroszország Sepp Blatter oldalán áll, amikor pénteken a világfutball élére ötödször is Blattert választották meg Zürichben. Alapos a gyanú, és feltehetően számos bizonyítéka is van az FBI-nak, a német titkosszolgálatoknak, a briteknek, hogy a FIFA még az orosz maffiával is tárgyalt a vb rendezésének odaítélése előtt.

A Mail on Sunday viszont azt állítja, hogy az egyébként titkos szavazáson a nem európai országokon kívül többek között Spanyolország, Franciaország is Blatterre szavazott, továbbá Törökországot, Ciprust és Finnországot is megemlítik.

 

A spanyolok vélhetően azért is támogatták az elnököt, mert a Barcelonát tavaly két átigazolási szezonra is eltiltotta a FIFA, továbbá a két madridi sztárklub, a Real és az Atletico is hasonló sorsa juthat a fiatalokra vonatkozó átigazolási szabályok megsértéséért, ennek felfüggesztését szerették volna valahogy elérni, de azóta kiderült, hogy hiába.

Ártatlanság vélelme

A vasárnapi kormányszóvivőin is téma volt Orbán Viktor gratulációja, Kovács Zoltán szóvivő szerint az ártatlanság vélelme és az udvariasság is azt diktálja, hogy a választás eredményét tiszteletben kell tartani. Az egyik legszigorúabban független sportágról van szó, bízunk benne, hogy napvilágot lát az igazság, és nemcsak az, amit a sajtóban olvasunk.

A franciák pedig a 2022-es katari világbajnokság odaítélése miatt támadott FIFA és annak elnöke oldalán találták magukat, hiszen az akkori támogatásukért cserébe katari állami pénzekkel pumpálták fel a PSG-t, és számos összefonódásra lelhetünk még a francia futball és a katari milliárdok között.

A lap szerint 18 európai szövetség nem követte az európai szövetség, az UEFA iránymutatását, amikor Blatter ellen a jordán herceg  al-Husszeint támogatására buzdított. Így 73-133-ra nyert a svájci Blatter, holott sokkal szorosabb lehetett volna az eredmény. Ami a magyarokat illeti, Csányi Sándor MLSZ-elnök nem Blattert támogatta, bár Orbán Viktor  az elsők között gratulált a svájcinak a megválasztásához.

A lap úgy tudja, az UEFA a jövő szombatra válságtanácskozást hívott össze Berlinbe.

Rovatok