Index Vakbarát Hírportál

Blatter újra elnök, a FIFA megbukott

2015. május 29., péntek 23:49

Hiába a futballszövetség legmélyebb válsága: Sepp Blatter ötödjére is elnök lett. 79 éves, és a legkeményebb harc most vár rá. A hatóságok, Európa is megszorongathatja. Elnöksége a FIFA kritikája.

Ha a FIFA-elnökön múlna, akkor már holnapra mindenki elfelejtené, hogy szerda hajnalban, egy ötcsillagos zürichi hotelből, autókba tuszkolva vitték el a szervezete vezetőit. A 2015-ös, elnökválasztással súlyosbított FIFA-kongresszus üzenete:

jöhet bármi, Sepp Blatter úgyis a helyén marad, a többit meg úgyis mindenki elfelejti.

Az amerikai és svájci hatóságok szerdai akciója, a lemondását követelő politikusok, a katari vb körüli botrányok ellenére közel kétharmados többséggel választották meg a FIFA-elnökének. Ez lesz az ötödik elnöksége, és ez mindent elmond a szervezetéről.

Nem látta, nem volt ott

A szerdai letartóztatások után kiderült, régóta nagyüzemben ment a csalás és a kenőpénzek elfogadása a FIFA-n belül, állítólag Blatter tudomása nélkül. Szerinte ugyanis van néhány megvesztegetett tagjuk, de mit lehet csinálni, nem lehet ott mindenki mellett, meg amúgy is, az ilyen alakok vannak kisebbségben a FIFA-n belül. Úgyhogy fogjanak, össze, lépjenek tovább, nincs itt semmi látnivaló. Pedig most közvetlenül az alatta dolgozó embereket vittek el bilincsben, és a vádakból úgy tűnik, a kilencvenes évek eleje óta intézményesítve volt a csalás.

Amikor 1998-ban először megválasztották, akkor sokan azzal vádolták, hogy vesztegetéssel jutott hatalomra. Erre annyit reagált, ő biztos nem nem volt ott, ahol vesztegettek, ezért nem is lehet bűnös. Sok minden tehát azóta sem változott.

A pénteki választás előtt arról lehetett hallani, hogy a történtek hatására az észak- és közép-amerikai CONCACAF vagy a dél-amerikai CONMEBOL meggondolja magát, és mégis az ellenjelölt Ali bin al-Husszein mögé áll, de ez végül nem így lett, és Blatter már az első fordulóban 133 szavazatot kapott, míg a jordán herceg 73-at, és bár a szabályok szerint második fordulót kellett volna rendezni, mert egyik jelölt sem kapott kétharmadot, al-Husszein végül visszalépett.

Igazából a botrányos előzmények ellenére is elég valószínűtlen volt, hogy elegendő szavazatot kapjon Blatter kihívója. Túlzottan nem ismert, a beszéde sem volt meggyőző, és nagyon úgy tűnt, hogy csak előtérbe tolták, miután Luis Figo és Michael van Praag holland futballvezető is látta, teljesen értelmetlen elindulni Blatter ellen, mert megbuktathatatlan.

Nem véletlenül kérdezték meg az UEFA csütörtöki sajtótájékoztatóján Michel Platinit, hogy tényleg hisz-e al-Husszeinben, vagy csak azért támogatják a kontinentális szervezetek közül egyedül nyíltan, mert nincs más.

Még négy év

Blatternek már az utóbbi négy év sem volt könnyű, főleg a katari vb miatt kirobbant vádak miatt,  de az ötödik a legnehezebb elnöksége lesz, óriási ellenszélben kell majd dolgoznia. Bár ő maga csak annyit mondott, hogy az ilyen helyzetekben nem sok újdonság van, a 2002-es elnökválasztás előtt is átélt már hasonló botrányt. Akkor a saját szervezete fordult ellene, főtitkára feljelentette, több végrehajtó bizottságban is ezt akarta tenni, mert túllépett a hatáskörén.

Most nem volt nyílt lázadás, de a szerdai letartóztatások után az UEFA-t vezető Michel Platini megkérte Blattert, hogy álljon félre. Az elnök azt mondta, már túl késő, nem teheti meg. A többi kontinentális szövetség ilyen nyíltan nem kelt ki ellene.

És jól látható: szövetségesei azért még így is bőven vannak. Afrika a végsőkig ki fog tartani mellette, és Ázsia is inkább mögé állt be, mint a saját kontinenséről érkező jelölt mögé. 

És hogy miért?

A csütörtöki orvosi konferencián az egyik afrikai FIFA-tag elég váratlanul szót kért, és Blatter mellett kezdett kampányolni. Ő korábban azt mondta, hogy Sepp Blatter két stadion felújítását is megígérte neki Bissau-Guineában, míg az ellenjelöltként indult Luis Figo nem volt kíváncsi rájuk. Ennyin dőlnek el a szavazatok a FIFA-n belül, legalábbis a fejlődő országokban, ahol Blatter bázisa még mindig erős a különböző fejlesztési programoknak köszönhetően. A kongresszus programjában a FIFA ezeket a fejlesztéseket ki is domborította.

Az elmúlt négy évben áldoztak a legtöbbet: először költöttek egymilliárd dollár fölötti összeget ilyen célokra. Az ötödjére megválasztott elnök még azt is megígérte győzelme utáni beszédében, hogy a kisebb kontinentális szövetségek és országok több szerepet kaphatnak a végrehajtó bizottságban. Így működött eddig is a taktikája. 

Blatter most 79 éves, 83 éves lesz, amikor a mostani megbízatása lejár. Már ha kitölti. Mert ha nagyon komolyan megszorongatják, arra is hivatkozhat, hogy egészségügyi okok miatt nem tudja folytatni a munkáját. Platini is azt mondta, amikor a kongresszus előtt találkoztak, hogy a FIFA-elnök iszonyú nyomás alatt volt, és ez meg is viselte. 

Mi lesz most?

Blatter újraválasztásával újabb kérdések jöhetnek: például mihez kezd az európai szövetség. Michel Platini csütörtökön több kérdés után sem volt hajlandó kizárni azt a lehetőséget, hogy az UEFA akár bojkottálhatja a 2018-as világbajnokságot, aminek ráadásul Oroszország ad otthont.

A katarihoz hasonlóan az orosz vb-pályázat is gyanúba keveredett. Igaz, eddig leginkább az angolok nyomták a bojkott lehetőségét, az ő pályázatuk ugyanis csúnyán kikapott azon a szavazáson. Az angolok állítják, nem véletlenül, mivel nem volt tiszta a szavazás.

Felmerült az is, hogy a FIFA felügyelő bizottságának munkájából teljesen kivonul Európa. Ezekről a kérdésekről a Bajnokok Ligája-döntőre összehívott gyűlésen dönthetnek a kontinens futballvezetői, úgyhogy Blatter újraválasztásával még nincs vége a történetnek. Bár hozzá kell tenni, az idei FIFA-kongresszuson is arról lehetett hallani, hogy az UEFA nem vesz részt az elnökválasztáson, és kivonulnak, de ebből nem lett semmi.

A FIFA-tagokat lekapcsoló amerikai hatóságok azt ígérték, a szerdai letartóztatásokkal még egyáltalán nem ért véget a vizsgálatuk. A svájci hatóságok a 2018-as és 2022-es világbajnokságok odaítéléséről akarnak nyomozást indítani. Péntek délután már az angolok is jelezték, nekik is vannak bizonyítékaik, hogy a nagybankjaikon keresztül mozgatták a kenőpénzt.

Blatter a kongresszus nyitóünnepségén azt mondta, kaphatnak még rossz híreket, tudja ő is, hogy jönnek még nehéz időszakok. A rossz hírekhez pedig muszáj lesz hozzászoknia.

Nagy túlélő, de ez a poszttal jár. Az NBA-t harminc éven át vezető David Stern is gyűlölt volt, Bernie Ecclestone még mindig az F1 ura, az NFL-komisszár Roger Goodell sem tört meg ősszel, amikor a ligáját szétrobbantó botrányok miatt már politikusok is a lemondását követelték.  

Blatter négy év múlva visszavonul, erős és tiszta FIFA-t ígér. Megtisztíthatja a szervezetet és még nyereségesebbé teheti, de örökségén már úgysem változtathat.

Rovatok