Index Vakbarát Hírportál

Sepp Blatter lemond a FIFA-elnökségről

2015. június 2., kedd 18:47 | aznap frissítve

A pénteken újraválasztott FIFA-elnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond és új kongresszust hív össze, ahol megválasztják utódát. 1998 óta irányította a szervezetet.

A FIFA rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze kedd estére, miután napközben újabb botrány robbant ki, és amúgy is viharos hetet élt át Sepp Blatter pénteki újraválasztása óta. 

A rendkívüli sajtótájékoztatón Sepp Blatter beszélt először, és bejelentette, hogy bár újraválasztotta kongresszus, de

mivel "nem mindenki támogatta a futballvilágban", ezért úgy döntött, hogy nem fogja kitölteni mandátumát.

Új kongresszust hív majd össze, addig elnök marad, de meg fogják választani az utódját. Blatter hangsúlyozta, a reformoknak folytatódniauk kell, és teljes átalakulásra van szükségük a szervezetnek. 

A lemondott FIFA-elnök megköszönte, hogy eddig támogatták, és elmondta, milyen sokat jelent neki a FIFA, ezért is hozta meg a döntést.

"Alaposan átgondoltam az elnökségemet, és életem elmúlt negyven évét. Ezek az évek a FIFA-ról és erről a csodálatos sportról, a futballról szóltak. Mindennél többre értékelem a szervezetet, és a legjobbat akarom neki. Ezzel még nincs vége a FIFA-ra váró nehézségeknek"

- indokolt Blatter, aki 1998 óta irányította a szervezetet.  Azt is elmondta, hogy a reformok végrehajtásában részt venne elnöksége után, bár egyelőre nem tiszta, ezt hogyan gondolta.

Az amerikai ABC szerint Blatter ellen FBI vizsgálat folyik, de ezt senki nem erősítette meg egyelőre. hivatalosan, de ha igaz, ez is lehet a FIFA-elnök lemondása mögött. 

Domenico Scala, a szervezet audit bizottságának elnöke elmondta, a lemondással a FIFA előreléphet és megváltozhat, hogy újra erős legyen.

Fundamentális változtatásokat ígért, például megváltoztatják annak a módját, ahogy az elnök mögött álló végrehajtó bizottság tagjait választják. A vesztegetési botrányokban több végrehajtó bizottságban ülő tagot is letartóztattak az utóbbi években. 

Elmondta, hogy az új elnök megválasztása csakis a kongresszus által lehetséges. Bár a következő kongresszus jövő májusban lenne Mexikóvárosban, de Blatter megkérte a végrehajtói bizottságot, hogy hívjanak össze  egy ennél hamarabbi kongresszust. December és március között történhet meg ez. 

Vissza kell állítani az emberek bizalmát, és biztosítani, hogy az emberek ne gazdagodhassanak meg a FIFA révén

- zárta beszédét. 

Nem sokkal Blatter lemondása után a pénteki elnökválasztáson vereséget szenvedett Ali bin al-Husszein azt mondta, ha kell, akkor készen áll arra, hogy újra elinduljon. 

Múlt szerdán több FIFA-vezetőt tartóztattak le a Zürichen, akik a FIFA-kongresszusára érkeztek a városba. A hét aktív tagot felfüggesztette a futballszövetség, de a letartóztatottak között voltak korábbi FIFA-vezetők is. Csalással, pénzmosással, zsarolással vádolták meg őket. 

A FIFA hangsúlyozta, hogy Blatternek nincs köze a történtekhez, de mégis, többen a lemondását követelték, köztük az UEFA-elnök Michel Platini. Akkor a svájci FIFA-elnök egy privát beszégletésen azt mondta Platininek, már nem mondhat le, túl késő van ehhez. Így elindult a pénteki elnökválasztáson, ahol közel kétharmados többséggel választották újra.

Győzelmi beszédében erős, átlátható FIFA-t ígért, és azt, hogy megtisztítják a szervezetet. Ezek után már egyes UEFA-tag országok a 2018-as világbajnokság bojkottjával is fenyegettek. Közben a svájci hatóságok a 2018-as és 2022-es világbajnokságok odaítélésével kapcsolatban is vizsgálatot indítottak.

Kedden már a FIFA főtitkárát, Jerome Valckét azzal vádolta meg a New York Times, hogy jóváhagyott egy tízmillió dolláros átutalást 2008-ban Jack Warnernek, ő a múlt szerdán kirobbant FIFA-botrány egyik központi alakja. Valcke azt állította, nem ő hagyta jóvá az átutalást, a FIFA is közleményt adott ki, hogy a pénzügyi bizottság engedélyezte ezt. 

Sepp Blatter 1998 óta irányította a FIFA-t, már első megválasztásakor azzal vádolták meg, hogy megvásárolta a szavazatokat, majd a következő elnökválasztás előtt saját végrehajtó bizottsága és főtitkára akarta megfúrni. De minden botrányt túlélt, két elnökválasztáson ellenfele sem volt. 

Rovatok