Index Vakbarát Hírportál

A 2006-os német vb-pályázat se volt tiszta?

2015. június 5., péntek 09:03

Már Sepp Blatter pénteki megválasztása és keddi lemondása előtt is több afrikai ország futballvezetője azt állította, a németek ugyanúgy megvásárolták maguknak a 2006-os világbajnokságot, ahogy a katariak a 2022-es vb-t. Néhány napja Chuck Blazer állította, a botrány egyik kulcsfigurája szerint már az 1998-as, franciaországi vb-t is eladták.

A 2006-os vb-pályázatról a német Zeit írja, Németország különböző ígéretekkel és beruházásokkal taktikázott, hogy elegendő szavazatot kapjon a végrehajtó bizottságban, és elnyerje a rendezést. 

A szavazás szoros volt, a németek 12-t, a dél-afrikaiak 11-et kaptak a mindent eldöntő harmadik körben. Az afrikai ország később megkapta a 2010-es torna rendezését, de egyre több jel utal arra, hogy ez a szavazás sem volt tiszta.

A Zeit szerint a 2006-os vb rendezési jogáért cserébe

A 2006-os világbajnokságról 2000-ben szavaztak a FIFA-vezetők, már akkor kirobbantak kisebb-nagyobb botrányok, mivel az utolsó körben az új-zélandi Charlie Dempsey nem szavazott, mert állítólag óriási nyomás alatt volt. Ő korábban a dél-afrikai pályázatot támogatta volna. 

Kedden este kiderült, hogy a FIFA ötmillió dollárt fizethetett az íreknek, hogy ne pereljenek, miután a franciák Henry egyértelmű kezezése után jutottak ki a 2010-es vb-re az írek kárára. 

Rovatok