Index Vakbarát Hírportál

Illúzió, hogy legalább a fiatal focistáink jók

2015. június 5., péntek 00:01

Bizonyítványosztásra hívott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), amelyen a hazai futballakadémiák szakmai vezetői papírt kaptak arról, hogy tényleg értenek a futballhoz, miközben külföldre nem igazán sikerült megfelelő színvonalú játékost eladni, és az akadémistákból álló korosztályos válogatottat két éve például simán verte Albánia oda és vissza is.

A belga átvilágító cég, a Double Pass Dárdai Pál javaslatára lett tényező a hazai futballban, korábban a belga és a német futballt is auditálta, tavaly kezdte meg magyarországi tevékenységét. Feltérképezte a hazai terepet, rögtön igazolta Csányi Sándor MLSZ-elnök szavait, aki a vizsgálat előtt azt mondta, néhány akadémia önképe és a realitás nincs összhangban.

Az első vizsgálatok eredményét titokban tartották, de aztán az Index nyilvánosságra hozta azokat a számokat, amikből például kiderült, hogy a hazai akadémiai rendszer motorjának megálmodott Felcsút, bármennyi pénz is van a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiában, csak 50 százalékos teljesítményre képes, ami az iskolában sem elég a ketteshez.

Persze nem lehet az iskolával összevetni az értékelést, ezt ma is megkaptam válaszul, amikor kiderült, hogy az akadémiák irányítói háromféle minősítést kaptak a Double Passtól. A tavalyi szintfelmérés után a második év már az ő képzésükről szólt, hiszen a folytatásban nekik kell majd megkövetelni azokat a szempontokat, amik szerint képzik a gyerekeket, így ők a garanciái a fejlődésnek.

Kezdjük a végén: nem bukott meg senki. A leggyengébb osztályzat a megfelelt volt. Ebbe a kategóriába hatan kerültek, köztük a felcsúti Kenyeres Imre, akinek a neve onnan lehet ismerős, hogy Egervári Sándor segítője volt a válogatott működése alatt.

Török László Kecskemétről már a felnőtt csapat főnöke is volt, szakdolgozatát egykor Mezey György doktor a nyilvánossággal is megosztotta. Török a szakmai gyakorlatát Manchesterben végezte. 

Gondoljunk bele, mit fogott fel, milyen tapasztalatokat szerzett, volt-e értelme a meccsnézésen kívül is annak az útnak, ha most a leggyengébb minősítést kapta. A dolgozat később le is került a netről.

Gyengék még:

Ők egytől-egyig a saját szintjükön döntéshozó emberek, vagyis gyakran gyerekekről, családokról határoznak, a kívánalmaknak alig megfelelő tudással.

Sallói kínos beszéde

Sallói István televíziós szakértő egy igen laza beszédet tartott, amit a többség természetesen jól megtapsolt.

Gratulált önmaguknak, hogy a tanfolyamot elvégezték, és most már értik a feletteseik, hogy itt nem a szabadságukat töltötték, hanem tudást szívtak magukba. A békéscsabai kolbásszal is viccelődött, mintha abban lenne a csabai vezetők ereje. Majd azt mondta, túl kell azon lépni, hogy a Kecskemét nem kapott licencet. Viszont egy új helyzet van, hiszen az akadémiáknak most már nem az élvonalban szereplő profi csapatot, hanem a harmadosztályban szereplő amatőröket kell kiszolgálniuk.

Erre egyébként még az MLSZ-ben sem tudják, mi a megoldás. Sallói azt is megjegyezte, hogy Storck sem kapott olyan rossz játékosokat tőlük, ahogy az U20-as vb mutatja.

Igen, ez tényleg jó kérdés, hogy például Mészöly mire jutott volna ezzel az állománnyal.

És most jöjjön a következő kategória, a jól megfeleltek névsora. Ide, a középmezőnybe tartoznak a legtöbben. A névsor nem sorrendet tartalmaz, csak ábécé sorrendben jönnek az érintettek.

Az említettek is, mint mindenki más Hugo Shoukenstől, a belga DP egyik vezetőjétől vették át az oklevelüket. Dunai Antal és Gellei Imre gratulált nekik.

És akkor következzenek az eminensek, a kiváló minősítéssel végzettek, itt már voltak olyan bátrak a belgák, hogy a százalékokat is közzétették.

Tamási Zsolt, az MTK akadémia igazgatója - ez az intézménynek etalonnak számított nagyon sokáig, igaz akkor alig volt még versenytársa -, 88 százalékot ért el, vagyis fél százalékkal meghaladta a küszöböt, ezzel váltotta meg a helyét a legjobbak közt.

Herczeg Vince, Honvéd igazgató (90), Neumann Gábor Nyíregyháza, Pacsi Bálint Szombathely, Szalánczi Zoltán Debrecen (91), Németh Károly Nyíregyháza képzési igazgató (95).

A három dobogósból kettő Békéscsabáról került ki, ezek után lesz majd igazán izgalmas, hogy a csabaiak az élvonalban mennyi saját nevelésű játékossal állnak majd fel. Marik László békéscsabai vezető 96 százalékot ért el, ezzel holtversenybe került a honvédos szakmai igazgató Jasper de Muijnckkel.

A győztes Jakab Péter békéscsabai vezetőedző 98 százalékkal.
 

Megdöbbentő volt látni, hogy az oklevelek átvétele után, amikor a szoftveres oktatás került sorra, vagy tízen leléptek, arra már nem voltak kíváncsiak, hogy milyen például ha egy adatbázist kell létrehozni és felépíteni. A német utánpótlásigazgató Storckot, aki most az U20-as válogatottal Új-Zélandon van a vb-n, egyébként ez ütötte szíven leginkább, hogy fizikai méréseket, a fejlődés nyomon követését, dokumentálását eddig nem tartotta fontosnak a magyar a szakma java része, hogy bármilyen értékek egyáltalán könnyen hozzáférhetőek legyenek.

A Double Pass munkája ezzel nem ért véget, mert jövő áprilisban majd egy újabb akadémiai rangsor jön ki, amiből kiderül, hogy kik és mennyire fogadták meg a tanácsokat, mennyit fejlődtek, esetleg mennyit fejlődtek vissza. És a legfontosabb, tudtak-e előrelépni.

Utána jönnek a húsba vágó kérdések, a pénzosztás

- ezek már Szabó Tamás szavai, aki az egész projektet felügyelte az MLSZ részéről, és gyorsan rámutatott egy rossz berögződésre. Ha azt is mondja a magyar szakma, hogy utánpótlásvonalon jól állunk, ez illúzió. „Nem állunk jól” – nyomatékosította.

„Most már legalább tudjuk, hogy merrefelé kell venni a helyes irányt. Korszerűsíteni kell az itthoni struktúrákat. Tudom én, hogy ha türelmet kér a szakma, akkor az közhelyes és devalválódott mondat, de higgyék el, megvan a tenni akarás. Nyugaton az akadémiák profitorinetált szervezetek, ez nálunk nem így van. Most tettünk egy lépést, hogy a legmegfelelőbb trendek felé haladjunk. A képzési elvek ezek után remélhetőleg megfelelnek majd a nagy klubok elvárásainak. A belgákat meglepetésként érte, hogy a döntéseknél a szakma nincs kellő súllyal bevonva. Meglepetésként érte az is, hogy nem a játékosság, nem a játékon keresztül való tanulás az elsődleges a kiválasztásnál sem. Inkább a képzés, pedig ez nem jó, hiszen nem rakódik rá semmire. A 24. órában vagyunk, most kell megtenni a helyes lépéseket, hogy kurrens áru jöjjön ki az intézményekből. A filozófia nem is kicsit van elmaradva a nemzetközi trendektől. Az akadémia és a klubok között nem szerves a kapcsolat, ezen a téren is javítani kell.”

Ezek után természetesen nem meglepő, hogy Dárdai Pál keretében akadémista elvétve van. A görögök ellen még 23 év alatti játékos sem volt.

Abban ugyanakkor mindenki megegyezett, hogy a DP tükröt mutatott, és az MLSZ jó döntést hozott, hogy kötelezte az akadémiai vezetőket, hogy ebbe a tükörbe belenézzenek. Abban ugyanúgy mindenki egyetért, hogy az edzőképzés megreformálása nem megy egyik napról a másikra.

A legfontosabb kérdés, hogy ezzel a szakember gárdával, elképzelhető-e a megújulás. Amikor kedélyesen megtapsolják azt is, aki éppen csak átmegy. Ha azokra is büszkék vagyunk, akik nem adnak a válogatottba játékosokat.

Szabó abszolút nem értett egyet azzal, hogy a magyar futball néhány kártékony, megélhetési figuráját tapsolják a többiek, gratulálnak nekik széles mosollyal.

Felvetettem neki, hogy nem égett-e egyes emberek arcáról a bőr, amikor ilyen minősítést kapnak egy független szervezettől, miközben ők magukat szakembereknek tartják és sorsokról határoznak.

Egyik napról a másikra nem megy a változás. A dolgok mélyén elkezdődött a változás, de hogy ez mennyi ideig tart, azt senki sem meri megjósolni, mert igazából megjósolhatatlan

- ebben maradtunk. 

Rovatok