Index Vakbarát Hírportál

Az U20-as válogatott, amely felkeltette a figyelmünket

2015. június 4., csütörtök 01:02 | aznap frissítve

Csütörtökön reggel Brazília ellen játszik az U20-as magyar futballválogatott, amely hétfőn káprázatos játékkal legyőzte Észak-Koreát. Hogy mi lesz a játékosokkal később, még nem tudni, de összegyűjtöttük őket, és elmondjuk, kire érdemes figyelni.

A magyar futball jövőjét akár meg is határozhatja az új-zélandi U20-as utánpótlás-világbajnokság, amelyen a magyar U20-as válogatott Észak-Korea kiütésével sok hívet szerzett magának már az első játéknapon.

A magyar csoport E

  1. Magyarország +4 3 pont
  2. Brazília +2 3
  3. Nigéria -2 0
  4. Észak-Korea -4 0

A sikert illik a helyén kezelni, de a csapat bizonyította, hogy érdemes a figyelemre. Bernd Storck szövetségi edző három hónapja érkezett Németországból, most, a torna előtt arról beszélt, hogy lelkes a csapat, és minden apróbb siker nagy dicsőséggel ér fel. 

Magyar vb-bronz

Hat éve három ponttal és még úgyis tovább lehetett jutni a csoportkörből, hogy - 3-as volt a  gólkülönbség. A mieink akkor egy lényegesen könnyeb csoportban az Egyesült Arab Emirátusokat, Dél-Afrikát és Hondurast előzték meg. A nyolcaddöntőben a cseheket, a negyeddöntőben az olaszokat vertük ki. Bár az elődöntőben Ghána jobb volt, a bronzmeccs Costa Ricával szemben a miénk volt. Egy ahhoz hasonló menetelés most is óriási eredmény lenne. Hogy mi történt azokkal a fiatal magyar futballistákkal azóta, azt ebben a cikkben olvashatja el.

Szerinte a továbbjutás a csoportból álomszerű lenne, és nemcsak az ellenfelek, Brazília és Nigéria miatt. Ugyanakkor nemcsak az ázsiai csapat elleni siker, mint inkább a mutatott játék, a hozzáállás alapján ez az álom már nem is tűnik annyira elérhetetlen célnak.

A 23 fős magyar keretből több játékos megfordult már valamelyik nyugat-európai topligás csapat akadémiáján, és akad olyan is, aki most is ott pallérozódik. Több olyan futballistánk van, akik nem NB I.-es csapat keretéből kerültek a válogatottba. A húzóembernek tartott Kalmár Zsolt pedig a Bundesliga II.-es Red Bull Leipzig profija.

Ez az ificsapat

A kapuban három itthon védő, de már külföldi tapasztalatot szerzett játékos szerepel. Az NB III.-as Újbudában védő Székely György például már hat évet Németországban, az 1860 München csapatánál edződött. Horváth Dániel egy NB I.-es meccsen védett a Győri ETO-ban, a csapat sajátnevelésű futballistája, Demjén Patrik pedig az MTK U19-es csapatának kapusa, korábban Újpesten védett.

A védelemben három olyan játékost is találunk, akik megfordultak külföldön is. Forgács Dávid a hatodik éve Olaszországban él, az Atalanta játékosa. Szegedről indult és ugyanúgy csongrádi származású, mint a bergamói Primaverához 2013-ban igazoló Kecskés Ákos is. Mindketten alapemberei az Atalanta junior csapatának. A legismertebb név a védelemben Tamás Krisztiáné. A Haladásban nevelkedő futballistát 2012-ben szerződtette az AC Milan. Az olaszok akadémiájáról aztán kölcsönbe a Serie B-ben szereplő Varesehez került, ahol 4 bajnoki és 3 kupameccsen is pályára lépett. A Milan idén februárban a cseh Slavia Prahanak adta kölcsön, ahol már 11 meccsen kapott bizonyítási lehetőséget a végül 11. helyen végzett csapatban.

Osváth Attila a Veszprémben és Szigetszentmiklóson összesen 48 NB II.-es meccsen szerepelt és három gólja is van. A Balatonfüred NB III.-as csapatában 27 meccs/5 gól a mérlege. A győri nevelésű Lenzsér Bence öt élvonalbeli meccsen van túl a Paks játékosaként. Talabér Attila már az U15-ös válogatottban is szerepelt

Kalmár Zsolt a magyar futball egyik nagy ígérete. A Győri ETO-ban nevelkedett és már a 2012–2013-as bajnokságban, 17 éves bemutatkozott azu NB I.-ben, ráadásul egy góllal.

Két éve már 21 meccsen kapott lehetőséget és nem meglepő módon a menedzserek figyelmét is felkeltette az év felfedezettjének választott középpályás. A görög Olimpiakosz is figyelte, végül a Red Bull csapott le rá.

De nem Salzburgba, hanem Lipcsébe vitte, ahol ötéves megállapodást írt alá. A Bundesliga II.-ben 17 meccsen szerepelt, 2014. május 22-én a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, az oroszok elleni, tavalyi barátságos meccse volt az ötödik a sorban.

A középpályán három Vasas futballista kapott helyet. A Békéscsabáról Angyalföldre szerződő Oláh László egyelőre az U21-es csapatig jutott el. Berecz Zsombor és Vida Máté ugyanakkor már alapembernek számít az NB II.-öt megnyerő fővárosi klubban. Berecznek 27 meccse és két gólja volt ebben a szezonban, mindannyiszor kezdőként lépett pályára, de már tavaly is 4 találatig jutott. Vida tavaly 15, ebben a szezonban pedig 22 meccset kapott a Vasas első csapatában.

Kalmár mellett nagy tehetségnek tartják a Puskás Akadémián futballozó Sallai Rolandot. Az egykori honvédos Sallai Sándor unokaöccse az U13-as bemutatkozása óta 285 gólt lőtt a különböző MLSZ-bajnokságokban, és ha valami, a Fidzsi elleni felkészülési meccsen szerzett ollózós gólja biztos, hogy emlékezetes marad.

Még 18 éves sem volt, amikor bemutatkozott az NB I.-ben. A 2014–2015-ös idényben 16 meccset játszott, amelyből ötször volt kezdő. Gólt lőtt a Fradinak és a Pápának is még ősszel. 

A Keret

Kapusok: Székely György (Újbuda), Horváth Dániel (Győri ETO), Demjén Patrik (MTK Budapest)

Védők: Osváth Attila (Szigetszentmiklósi TK), Tamás Krisztián (Slavia Praha), Kecskés Ákos (Atalanta), Lenzsér Bence (Paksi FC), Talabér Attila (MTK Budapest), Forgács Dávid (Atalanta)

Középpályások: Pongrácz Viktor (Lombard Pápa), Oláh László (Vasas Kubala Akadémia), Vida Máté (Vasas), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Nagy Ádám (Ferencváros), Berecz Zsombor (Vasas), Sallai Roland (Puskás Akadémia FC)

Mervó Bence (Győri ETO), Zsótér Donát (Puskás Akadémia FC), Nagy Dominik (Ferencváros), Popov Patrik (Ferencváros)

Szövetségi edző: Bernd Storck

Pongrácz Viktor a Győr NB III.-as csapatában 26 meccset játszott az előző és mostani idényben, idén tavasszal került Pápára és kilenc meccséből nyolcszor kezdőként számítottak rá. A szombathelyi Németh Márió 2012. november 24-én, 17 és fél évesen már NB I.-es meccset játszott, ebben a szezonban 15 találkozón kapott lehetőséget.

Nagy Ádám 2013-ban spanyol, majd portugál futballakadémiák után került a Ferecnvároshoz. A második csapatnál folyamatosan fejlődött, Thomas Doll edző is figyelte a fejlődését, a Magyar Kupa-döntőben kezdőként kapott lehetőséget.

Négy, nagy remények előtt álló fiatal csatár alkotja a támadószekciót. Mervó Bence már Észak-Korea ellen megmutatta mit tud,

a harmadik gólja valóban világklasszis teljesítmény volt.
Magyarország-Észak-Korea

Sok NB I.-es tapasztalata nincs, eddig hat meccset játszott, és ha Győrben marad, akkor egy ideig biztos nem fog. az NB II.-ban 24 meccsen 13 gólja van. Termete ellenére nagyszerűen cselez, remekül fejel, a vb-n egy mesterhármassal mutatkozott be. Zsótér Donát a legtapasztaltabb, az NB II.-es Szolnok mellett a Videoton, a Dunaújváros és a Puskás focistája is volt már. Ebben az idényben 24 élvonalbeli meccset játszott az utóbbi két csapatban.

Nagy Dominik már egyértelműen ott toporog az NB I.-es Ferenváros kapujában. Pécsen lett élvonalbeli focista, négy nappal 17. születésnapja után. Két éve az FTC játékosa, idén 10 bajnokija és élete első NB I.-es gólja is megvan, amelyet korábbi csapatának, a Pécsnek rúgott. Popov Patrik a jövő embere, a keret legfiatalabb tagja 3 percen van túl az élvonalban. Az pedig, hogy Újpestnek az U21-es bajnokságban négy gólt lőtt, fradistaként mindenféleképp jó ajánlólevél.

A magyar válogatott csütörtökön reggel kilenc órakor Brazíliával, vasárnap reggel hétkor Nigériával találkozik. Egy bravúrdöntetlennel már egészen biztos meg lenne a továbbjutás, az egyenes kieséses szakaszban pedig bármi megtörténhet.

Hat éve három ponttal és még egy mínusz 3-as gólkülönbséggel is tovább lehetett jutni a csoportkörből. A mieink akkor egy lényegesen könnyeb csoportban az Egyesült Arab Emirátusokat, Dél-Afrikát és Hondurast előzte meg. A nyolcaddöntőben a cseheket, a negyeddöntőben az olaszokat vertük ki. Bár az elődöntőben Ghána jobb volt, a bronzmeccs Costa Ricával szemben a miénk volt. Egy hasonló menetelés most is óriási eredmény lenne.

Rovatok