Index Vakbarát Hírportál

Nincs jogi alap elvenni az orosz és a katari vb-t

2015. június 8., hétfő 19:42

Egy svájci lapnak adott interjújában Domenico Scala, a FIFA Felügyelő és Számvizsgáló Bizottságának a vezetője kijelentette, a szervezetnek nincs jogi alapja, hogy elvegye a 2018-as orosz, és a 2022-es katari futball-világbajnokság rendezési jogát. Akkor veszíthetik el a jogot, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzzel szereztek szavazatokat a 2010-es választásnál.

Ugyanakkor a FIFA kiadott egy nyilatkozat, amelyben azt írja: "Oroszország és Katar nyerte el a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, demokratikus szavazás végén ítélte oda a végrehajtó bizottság. Ennek alapján a szakértői vélemények és a rendelkezésre álló tények alapján a FIFA-nak nincs joga, hogy semmisé tegye ezt."

Az oroszok már kijelentették, továbbra is együttműködnek a FIFA-val és folytatják az előkészületetek, közleményben cáfolták, hogy veszélyben lenne a rendezés. Hasonló volt a reakció Katarban is, ahol kijelentették: a FIFA-nál zajló jelenlegi események semmilyen hatással nincsenek a 2022-es rendezésre.

Fájdalmasak lesznek a reformok

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra figyelmeztette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), hogy fájdalmasak lesznek a reformok a szervezet számára.

"Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy fájdalmas lehet mindent kiteregetni, de egyértelműen erre van szükség, amint az a mi történelmünkből is kitűnik" - mondta a NOB német vezetője.

A NOB-nál a 2002-es téli játékok odaítélésével kapcsolatban robbant ki korrupciós ügy, de - fogalmazott Bach - a FIFA és a NOB felépítése, úgy a két botrány is teljesen különböző. Azt viszont kiemelte, hogy a NOB-nak sikerült olyan reformokat bevezetnie, amelyekkel orvosolták a problémákat.

Nem csak a következő két világbajnokság rendezése körül kialakult korrupció miatt nyomoznak a svájci hatóságok és az FBI, már az 1998-as és a 2010-es rendezés körül is gyanú merült fel.

A hétvégén több, új részlet derült ki az elmúlt évek legnagyobb viharát kavaró megvesztegetési botrány körül.

Rovatok