Index Vakbarát Hírportál

Már csak két Ronaldo ér egy Messit

2015. június 10., szerda 09:51

Még mindig Lionel Messi a világ legértékesebb játékosa, derül ki a svájci CIES futballkutató központ legfrisebb adataiból. A Barcelona csatár átigazolási értéke az elmúlt szűk fél évben tovább nőtt, már 280 millió eurót ér.

A CIES félévente értékeli az öt topligában (francia, olasz, spanyol, német és angol) futballozó játékosokat. Az elméleti transzferdíjakat a játékosok teljesítménye (gólok, meccsszám, cselezési képesség), válogatottban és klubban elért eredmények, valamint speciális jellemzők (poszt, szerződés időtartama, életkor) alapján határozzák meg. A modelljüket több mint 1500 transzfer alapján állították fel, így hozták ki a 120 legdrágább futballistát.

A listát, ahogy januárban is, Lionel Messi vezeti. Akkori 220 millió eurós értékét most 255-280 millióra növelte. A második helyen már változás történt, a Chelsea-játékos Eden Hazard 99 millóról nagyot ugott, 135,4 és 148,9 millóra becsülik most az értékét. Cristiano Ronaldo viszont veszteséget könyvelhet el, már csak a harmadik a listán 113,3-124,7 millóval. Ezzel eljutotton oda, hogy már két Ronaldo ér egy Messit, ha csak a számokat nézzük. Januárban még kisebb volt az arány.

A tíz legértékesebb játékos:

A negyedik helyen Neymar áll, idei teljesítményének köszönhetően nagyot ugrott, 58 millióról 98,5-re növelte értékét, de a mögötte álló Raheem Sterling, Sergio Agüero és Paul Pogba sem panaszkodhat, mindannyian több milliót rápakoltak korábbi értékükre.

A CIES a csapatok halmozott transzferértéke alapján is felállította rangsorát. Ezt a listát a Barcelona vezeti 682 millióval, a második a Chelsea (617,8), a harmadik a Real Madrid (545,1). Dárdai Pál Herthája a 74. a rangsorban 34,7 milliós értékkel.

A CIES teljes listáit itt tanulmányozhatja.

Rovatok