Index Vakbarát Hírportál

Simán megúszhatja a válogatott a pótselejtezőt

2015. szeptember 9., szerda 13:26

Magyarország a hétfői, északírek elleni 1-1 után a csoportjában 13 ponttal a harmadik helyen áll , amivel pótselejtezőre kerülne az Európa-bajnokságért.

Csakhogy a maradék két fordulóban nagyon könnyen alakulhatnak úgy az eredmények, hogy a magyar válogatott a legjobb harmadik lehet, és egyenes ágon jusson ki a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra.

Így állnak jelenleg a harmadik helyezettek a csoportban (a hatcsapatos csoportból érkező válogatottaknál a csoport utolsó helyezettje elleni eredmények, illetve pontok nem számítanak bele pontszámokba, így például a magyar-görög 0-0 1 pontját levontuk).

Csoport Válogatott Meccsek Gólkülönbség Pontok
C Ukrajna 7 +8 13
H Horvátország 7 +9 12
F Magyarország 7 +2 12
I Albánia 6 +4 11
D Írország 6 +1 9
G Svédország 7 0 9
E Szlovénia 7 -1 9
B Izrael 6 -2 7
A Törökország 6 -1 6

Ez alapján a 13 pontos ukránok és a szintén 12 pontos horvátok is jobban állnak, mint mi, ám utóbbi csak a jobb gólaránnyal előz. Még. Ugyanis a horvátoktól egyelőre csak a fellebbezés miatt nem vonták le az azt az egy pontot, amit azért vettek el tőlük, mert az olaszok elleni zárt kapus selejtezőjük előtt szurkolók vegyi anyaggal horogkeresztet égettek a fűbe. Ők tehát már csak három pontot tudnának szerezni, hiszen a szinte biztosan csoportutolsó Málta ellen is lesz még egy meccsük, így levonással együtt maximum 14 pontjuk lehet.

De nézzük sorban a harmadik helyen álló, vagy arra esélyes csapatok helyzetét.

Az F csoport állása

  1. Észak-Írország – 17 pont
  2. Románia – 16 pont
  3. Magyarország – 13 pont
  4. Finnország – 10 pont
  5. Feröer-szigetek – 6 pont
  6. Görögország – 3 pont

A két utolsó forduló

    október 8.:

MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45

Észak-Írország - Görögország 20.45

Románia-Finnország 20.45

    október 11.:

Görögország-MAGYARORSZÁG 18.00

Feröer-szigetek - Románia 18.00

Finnország - Észak-Írország 18.00

A magyar válogatottra még egy hazai meccs vár a Feröer-szigetek ellen, és idegenbe megy a csapat a jelenleg utolsó Görögországhoz. Ha hozzuk a kötelezőt, és verjük a feröerieket, 15 pontig jutunk a harmadik helyezettek tabelláján. Ahhoz viszont, hogy ne pont az ellenük megszerzett 6 pontot bukjuk, az kell, hogy a görögök maradjanak az utolsó helyen. Ehhez nekünk az utolsó fordulóban legalább döntetlent kell velük játszani, de arra is szükségünk van, hogy a csoport első helyén álló északírek október 8-án ne kapjanak ki (ha nyernek az északírek, a görögök biztos utolsók). Ezek közül egyik sem számítana bravúrnak vagy meglepetésnek, így a 15 pontos határt tekintjük a küszöbnek.

Az A csoportban már megvan a két továbbjutó, a harmadik helyre már csak a törököknek és a hollandoknak van esélyük. Ha Kazahsztán végez a csoport utolsó helyén, egyik válogatottnak sem lehet 15 pontja, minimális veszélyt az jelenthet, ha a lettek kerülnek az utolsó helyre, mert akkor a harmadiknak 16 pontja is lehet, de ehhez a kazahoknak idegenben kellene vernie őket.

A B csoportban matematikailag még öt csapat is lehet a harmadik, de Wales és Belgium is játszik még a nullapontos Andorra ellen, így reálisan csak Izrael és Bosznia-Hercegovina érhet oda a pótselejtezős helyre. Mindkét csapat 6 pontot bukik az andorraiak elleni meccsek miatt, így a jobb helyzetben levő Izrael számára is csak 13 pont a maximum.

A C csoportban a spanyoloknak és a szlovákoknak is elég Luxemburgot verniük ahhoz, hogy biztos továbbjutók legyenek, így maradnak az ukránok, akiknek most 13 pontjuk van a minitabellán. A most utolsó Macedóniával még van egy meccsük, de azokat a pontokat buknák, így egyedül a spanyolok elleni hazai mérkőzésükben bízhatnak – ezen mindenképp nyerniük kellene, mert egy döntetlennel 14 pontjuk lenne, amivel nem vennék el a legjobb harmadik helyet Magyarországtól.

A D csoportban papíron még négyen lehetnek harmadikak, de a németeknek egy győzelem biztos továbbjutást jelent, ezt pedig Grúzia ellen szinte biztosan megszerzik, így maradnak a lengyelek, az írek vagy a skótok. A lengyelek még játszanak a skótokkal és az írekkel is: emiatt a legszorosabb állásnál is maximum 20 pontja lehet a harmadiknak, vagyis a Gibraltár elleni 6 pontot elvesztve 14 ponttal állnának, a magyarok mögött.

Az E csoportban csak az angolok továbbjutása és San Marino utolsó helye biztos, illetve az, hogy mivel a szlovénoknak most 12 pontjuk van, 18 pontnál többet nem szerezhet a harmadik helyezett csapat, akár Svájc, akár Szlovénia lesz az. Ha ez így is lesz, a San Marino ellen szerzett 6 pontot levonva 12-vel állnának (az észtek csak 4-et veszítenének ellenük, de ők maximum 16 pontig juthatnak a csoportjukban).

A G csoportban szintén az a helyzet, hogy a jelenlegi harmadik svédek nem tudnak 18 pontnál többet szerezni, tehát ők sem kerülhetnek 12 pont fölé a minitabellán. Ha az oroszok kikapnak Modovától, Montenegrót viszont legyőzik, 16 ponttal lehetnek harmadikak.

A H csoportban minden azon múlik, az UEFA végül tényleg elveszi-e a horvátoktól az egy pontot a szeptember 17-i ülésen. Ha igen, ebből a csoportból maximum 14 pontot szerezhet a harmadik helyezett a minitabellán, ha nem, a horvátok Bulgária legyőzésével 15 pontig juthatnak, és jobb gólarányukkal előznék Magyarországot. Persze a norvégokból is lehet már harmadik, ha kikapnak az olaszoktól, a horvátok pedig előzik őket a bolgárok legyőzésével, de ebben az esetben Norvégia sem előzné meg a magyarokat.

Az ötcsapatos I csoportban lehet a legnagyobb kavarodás a végéig, hiszen Albánia és Portugália is még két meccset játszik, a dánok viszont már csak egyet. Mivel ebben a csoportban egy csapattal kevesebb van, mint a többiben, ezért 2 meccsel kevesebbet is játszanak, náluk nem vonnak le semmilyen eredményt. Ahhoz viszont, hogy tizenötpontos legyen a harmadik helyezettjük, az kellene, hogy a portugálok kikapjanak Dániától és Szerbiától is, miközben Albánia legalább 4 pontot szerez Szerbia és Örményország ellen.

Ha Portugália legyőzi Dániát, vagy Albánia a két meccséből egyet is elveszít, innen sem előzheti senki a magyar válogatottat, egyedül a dupla albán-siker kavarhatja meg a dolgokat.

Összességében tehát a feröeriek elleni győzelem és a görögök utolsó helye mellett annyi kell, Kazahsztán utolsó maradjon a csoportjában, vagy a törökök veszítsenek legalább egy meccsen pontot, Ukrajna ne győzze le Spanyolországot, Portugália ne kapjon ki Dániától, Oroszország pedig ne csússzon le a harmadik helyre.

Rovatok