Index Vakbarát Hírportál

Zárt kapus lesz a magyar–feröeri Eb-selejtező

2015. szeptember 17., csütörtök 12:28

Zárt kapuk mögött kell megrendezni október 8-án a MagyarországFeröer Eb-selejtezőt az UEFA elsőfokú döntése értelmében, amelyet a Románia elleni mérkőzésen tapasztalt rendbontás miatt hozott. 

Az MLSZ.hu  szerint az UEFA döntése aránytalanul súlyos, és

nem veszi figyelembe a szurkolók elsöprő többségének kimondottan sportszerű viselkedését, és kifejezetten rossz üzenetet küld egy olyan magyar–román mérkőzés után, amelynek általános hangulatáról minden jelenlévő pozitív tapasztalatokat szerezhetett.

„Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot” – áll még az MLSZ közleményében.

A stadionbezárás mellett az UEFA 70 ezer eurós büntetést is kiszabott a FARE (Football Against Racism in Europe – Futball a Rasszizmus Ellen Európában) szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján. Az MLSZ közzé is tette azt a három – egyébként nem nyilvános – videót, amelyek alapján büntettek, ezeken jól hallható a közönség cigányozása.

A románok elleni selejtező volt az első olyan meccse a válogatottnak a szurkolói kártyás rendszer bevezetése óta, amire kártya nélkül is lehetett jegyet venni. A tavaly októberi, bukaresti selejtező után szintén büntette az MLSZ-t az európai szövetség, akkor 30 ezer eurót kellett fizetni, a finnek elleni mérkőzésre pedig bezárattak két szektort.

Az MLSZ fellebbezett a döntés ellen.

A románokat is megbüntették a szeptemberi selejtezőn mutatott viselkedésük miatt, ezért október 8-án nekik is zárt kapuk mögött kell játszani, ők a finneket fogadják. Tiltott transzparens kihelyezése, pirotechnikai eszközök használata, a szektoron belüli verekedés, illetve a magyar himnusz elleni tiszteletlenség miatt találták őket vétkesnek - a magyarországi és a görögök elleni hazai vétségek miatt emellett összesen 110 ezer euróra büntették őket.

Rovatok