Index Vakbarát Hírportál

Nem értem, hogy mi történt, öt gól?!

2015. szeptember 23., szerda 20:04

A Bayern München csatára, Robert Lewandowski kedden olyan gyorsan lőtt öt gólt a Bundesligában, amivel szinte minden rekordot megdöntött. Csak a negyedik gól után nézett fel a kijelzőre, ám akkor nagyon meglepődött. De ki az, aki nála is többet szerzett egy meccsen?

A 27 éves lengyel Robert Lewandowskinek már volt néhány olyan meccse, amelyen egymaga padlóztatta az ellenfelet, viszont kedd este minden eddigit lepipált: a Wolfsburgot öt góllal küldte padlóra a Bayern München bajnoki bajnokiján, úgy, hogy nem sokkal a beállása után kilenc perc alatt rámolta be az ötöst. 

Az 51., az 52., az 55., az 57. és a 60. percben talált be.

A lengyel csatár csereként a második félidőre állt be a bajnokin, ami még különlegesebbé teszi a teljesítményét, és ezzel annyi csúcsot megdöntött, hogy összeszedni is nehéz, de azért igyekszünk most ezekkel érzékeltetni, hogy mekkora dolgot ért el. 

Az első három góljához 3 perc és 22 másodperc kellett, ezzel a Bundesliga-történelem leggyorsabb mesterhármasát jegyezte.

Michael Tönnies tartotta a Bundesligában a leggyorsabb mesterhármas csúcsát, neki 1991-ben hat perc kellett, hogy a Duisburgban hármat lőjön a Karlsruhének. Ő a kedd esti meccs után twitterén gratulált Lewandowskinak, azt írta, hogy a lengyel csatár megérdemli a rekordot. 

Az angoloknál tavaly döntötték meg a leggyorsabb mesterhármas rekordját, a southamptonos Sadio Mané kicsivel gyorsabb volt, mint Lewa, neki 2 perc 56 másodperc kellett a hármashoz. A világ leggyorsabb mesterhármasáról különböző ellenőrizhetetlen rekordok keringenek, mindenesetre a Guinness-rekordot egy Tommy Ross nevű Ross County-csatárnak tulajdonítják, aki 1964-ben állítólag 90 másodperc alatt talált be háromszor a Nairnnak. 

Természetesen négy gólt sem rúgtak még ilyen gyorsan: 5 perc és 42 másodperc. De lőtt ő már négyet sokkal nagyobb mérkőzésen is. 

Lewandowskitól az egész világ hasra esett, viszont nem ez volt az első alkalom, hogy sok gólos teljesítménnyel sokkolja az ellenfelet, hiszen a Bajnokok Ligája-elődöntőben is rúgott négyet sztárcsapatnak.

2013-ban a Dortmund-csatárként a Real Madrid ellen játszottak a Bajnokok Ligája-döntőért, és Lewandowski egymaga ütötte ki a spanyolokat, amivel ő lett az első futballista a nemzetközi kupasorozatban, akinek ennyiszer ment a Real ellen. Ezután lett igazi sztár, és hogy mennyire becsüli is azt a teljesítményt, bizonyítja, hogy a keddi meccs után meg is emlékezett arról a BL-meccsről. 

Az egy nagyon fontos találkozó volt, életem egyik nagy eseménye. Most öt gólt lőttem, ami hatalmas élmény, de még sok találkozó van hátra, nem lesz egyszerű mindegyiken gólt szerezni. 

A rekordgyors Lewandowski-ötöshöz pontosan 8 perc és 59 másodperc kellett.

De Lewandowski nemcsak a Bundesligában volt a leggyorsabb, hanem ötöse a spanyol, az olasz és angol ligákban is csúcsnak számítana a statisztikák szerint. 1952-ben a magyar Barcelona-támadó Kubala Lászlónak tizenkilenc perc kellett, hogy ötöt rúgjon, igaz, ő hétnél állt meg. Az angoloknál Jermain Defoe tartja a leggyorsabb ötös rekordját, 2009-ben a Tottenham játékosaként vágott ennyit a Wigannek harminchat perc alatt, míg az olaszoknál Miroslav Klosének sikerült 2013-ban, a Lazio-csatár a Bologna ellen negyven perc alatt ért el ennyit.

Öt gól a Bundesligában sincs gyakran, a bajnokság történetében összesen tizennégy játékosnak sikerült ennyit rúgnia egyetlen mérkőzésen, legutóbb Dieter Hönessnek 1984-ben.

A Bundesligában még senki nem lőtt 5 gólt csereként beállva.

A mostani idényben Pep Guarduola másodszor játszotta meg, hogy lengyel sztárcsatára a padon kezdte a mérkőzést, a Hoffenheim ellen sem rakta a kezdőbe. Akkor is hasonló volt a meccs forgatókönyve: a Hoffenheim megszerezte a vezetést, de a második félidőben jött Lewandowski, és megszerezte a győztest gólt a Bayernnek. Igaz, akkor 90. percig kellett várni, hogy betaláljon. 

A második játékos lett a német bajnokságban, aki légiósként öt gólt szerzett. Legutóbb az izlandi Atli Edvaldssonnak sikerült ez 1983-ban a Düsseldorfban. 

A lengyel Lewandowski úgy érkezett a Bundesligába, hogy otthon az összes szinten gólkirályi címet szerzett. Dzsudóbajnok apja klubjánál, a Lesznóban kezdett el futballozni, aztán 1997-ben, tizenegy évesen a Varsoviához került, ahol hét évet húzott le. A felnőttek között viszont már az ötödosztályú Delta Warszawa mutatkozott be, első szezonjában négy gólig jutott, miközben családi tragédia érte, tizenhat évesen elvesztette az apját.

A Legia Warszawa megszerezte, de 2006-ban elengedte a harmadik osztályban szereplő Znich Pruszkowhoz, ahol egyből gólkirály lett, majd a másodosztályban megismételte ugyanezt. A Lech Poznan igazolta le, náluk az összes sorozatban húzóember lett és a lengyel ligában gólkirály, innen került a Borussia Dortmundhoz. 

Rúghatott volna hetet is!

„A világ egyik legjobb támadója, és nagyon örülök, hogy az én csapatomban játszik, mert szörnyen nehéz ellene védekezni" - értékelte a Bayern-védő Jeorme Boateng. 

„Futballozom már néhány éve, de ehhez hasonlót még nem láttam. Maradjunk azért kritikusak: rúghatott volna hetet is. Majd az orra alá dörgölhetjük, a két kihagyott helyzetet" - mondta a csapatkapitány Philipp Lahm. 

A Bayern-kapus Manuel Neuer azt nyilatkozta, hogy nagy élmény volt Lewandowski teljesítményét látni, és csapattársa futballtörténelmet írt. 

„Mit mondhatnék? Egy világklasszis csatár ötször lőtt kapura, és szerzett öt gólt, de simán rúghatott volna hetet is. A képességei ellenére nem lett volna szabad, hogy ez megtörténjen velünk, erre nincs magyarázat. Öt gól kilenc perc alatt, ilyen nem történhet meg" - így látta a történteket a Wolfsburg-edző Dieter Hecking.

Lewandowski pályája is bizonyítja, hogy egy kiemelkedő teljesítmény a lengyel bajnokságból a Bundesligába lehet út. A magyar válogatott Nemanja Nikolics épp ezen van most lengyel Legiában: kilenc mérkőzésen kilenc bajnoki gólnál jár, és nagy előnnyel vezeti a góllövőlistát. Nikolics korábban magyar gólkirály volt, ha ezt a lengyeleknél is sikerülne megismételnie, akkor nem elképzelhetetlen, hogy beesik egy Bundesliga-ajánlat.

Lewandowski centikre volt az abszolút rekordtól.

A kedd esti mérkőzés a 69. percben már 5-1-re állt, szóval Lewandowski már tíz perce nem lőtt gólt, amikor ismét helyzetbe került. Egy beadás után laposan lőtt, a wolfsburgosok nem sokkal a gólvonal előtt tudták kivágni labdáját. Ha bemegy, megvan a hatodik, és ezzel beállította volna Dieter Müller 1977-es rekordját. A Köln-csatár szinte egymaga ütötte ki a Werder Brement hat góllal, a végeredmény egy 7-2-es győzelem lett. Később azt mondta, lőhetett volna többet is, de gyomorégése volt, és két helyzetet is elszórakozott.

Lewandowskinak persze még bőven van ideje, hogy hasonló észbontó rekordokat döntögessen, mivel még csak 27 éves. Az eddigi legjobbja a Bundesligában 24 gól volt egy idényben, még a Dortmund játékosaként a 12/13-as idényben. Tavaly tizenhétig jutott első bayernes szezonjában, most hat forduló után nyolcnál jár. 

Senki nem látott még ilyet, még Guardiola sem.

A Bayern-edző Pep Guardiola egész jót húzott Lewandowski beállításával, de azt ő sem bírta felfogni, hogy mi történik a pályán. Amikor a csatára belőtte az ötödik gólját, akkor úgy vigyorgott, mintha elment volna az esze. 

Pedig Guardiola már átélt néhány dolgot a Barcelona-edzőjeként, volt egy olyan klasszisa, mint Messi, de a mostani meccs után csak értetlenkedett.

Nem értem, hogy mi történt, öt gól?! Soha életemben nem láttam még ilyen teljesítményt egy csatártól. Nagyon boldog vagyok, hogy Robertnek sikerült ez, mert jót fog tenni az önbecsülésének és a karrierjének is. Nem találok szavakat.  

Nem kapott utasítást, csak lőni akart

Lewandowskit sikerült feltüzelni azzal, hogy csere volt, beállása után hat perccel már megvolt az első gól, Guardiolának nem is kellett motiválnia. 

„Kapura akartam lőni, nem is nagyon gondolkoztam. Hátrányban voltunk, tudtuk, hogy gólt kell szereznünk, na de ötöt... Meccs közben nem tudtam, pontosan mennyire voltam gyors. A pályán kizárólag a futballra koncentráltam. A negyedik után néztem a kijelzőre, akkor láttam, hogy még csak a hatvanadik percben járunk. Mindössze annyi jutott eszembe: Ohh. Guardiola nem mondott nekem semmit, mielőtt beálltam. Jól tudtam, hogy mit kell csinálnom a pályán. De mindössze egy meccset nyertünk meg, a következőket is meg kell, mert mi vagyunk a Bayern München". 

Lewandowski mesterötöse a Wolfsburgnak

Lewandowski minden zsenialitása és sokoldalúsága benne volt a góljaiban. Az elsőt öt méterről estében gurította be ballal. A középkezdés után jött az újabb, a tizenhatos előtt vette át a labdát, és laposan kilőtte a jobb alsót. A mesterhármas elég őrült körülmények között született, a kapufát és a kapust is eltalálta, harmadjára viszont már sikerült bekotornia közelről a labdát. Az 57.-ben jó ütemben érkezett a Wolfsburg kapuja elé egy beadásra, és öt méterről talált be. De az ötödik gólja volt a legszebb: egy beadást gyönyörű mozdulattal, kapásból bombázott a kapuba tizenöt méterről, megint csak első érintésből. 

8 perc és 59 másodperc pörgött le az órán az első góljától az ötödikig. Ebben benne volt az összes ünneplés, amíg a csapatok felálltak a középkezdéshez, egy csere és az, hogy a Wolfsburg a második bekapott gól után elrontotta a középkezdést. Plusz volt egy kirúgás és néhány bedobás.

Ha ezeket kivesszük, akkor Lewandowski nagyjából négy perc és tíz másodpercnyi tiszta játékidő alatt szerzett öt gólt, tehát átlagosan kevesebb mint egy percre volt szüksége, hogy eredményes legyen.

A Bayern-csatárnak a Bundesliga mellett a válogatottban is nagyon megy, az Eb-selejtezőkön ő lőtte eddig a legtöbb gólt, a lengyel válogatottban tíznél jár. Gibraltár ellen nemrég duplázott otthon, betalált a németeknek, a grúzok ellen mesterhármasa volt, és a selejtezősorozatot egy Gibraltár elleni négyessel kezdte idegenben.  

Volt már néhány jó góllóvője a Bayernnek az elmúlt években, Mario Gomez és Mario Mandzukic is szépen termelt a német csapatban, de Lewandowski más ligában játszik.

És hol van még a vége!

Rovatok