Index Vakbarát Hírportál

Böde: Ha nem ekkora erővel lövöm, kiszedi

2015. október 9., péntek 08:46 | aznap frissítve

A kitűzött cél, az Európa-bajnoki selejtezőcsoport harmadik helye az utolsó forduló eredményétől függetlenül megvan. Másodikok is lehetünk, de szerencsével legjobb harmadikként mehetünk 30 év után nemzetközi tornára. Az öröm szavai Feröer 2-1-es legyőzése után.

„Néma csend volt az öltözőben a félidőben” – ismerte el Bernd Storck szövetségi kapitány a Feröer elleni 2-1-es győzelem után. A szigetország félamatőrökből is álló válogatottja ugyanis a 11. percben megszerezte a vezetést, miután Juhász rosszul passzolt Guzmics felé, és ebből egy veszélyes támadás alakult ki, amit végül a B36 játékosa, Jacobsen higgadt lövéssel és góllal fejezett be. Király elvetődni sem tudott a labdára.

Storck egyébként nem igazán adott meggyőző választ, miért ebben a rendszerben kezdtünk, mire gondolt Bódi Ádám szerepeltetésével, még ha az első félidő egyetlen helyzete rá is jött ki.

A csoport állása

„A hiba, vagyis a rossz passz után után rögtön az volt a fejemben, hogy még ki tudom javítani.

De túl nagy lendülettel álltam a csatár elé, aki így kibillentett, és befejezte az akciót. Ennyi idősen, ennyi válogatott meccsel a hátam mögött ilyen hibát már igazán nem kellene csinálnom.

De valahogy végig éreztem, hogy a csapat ki fogja tudni javítani” – emlékezett vissza  a gól előtti helyzetre a 32 éves Juhász Roland, akinek felszakadt a fejbőre, de mindez nem zavarta a játékban. Juhász most lett 88-szoros válogatott, amivel már top 5-ös az örökrangsorban.

Nemcsak a Videoton védője, hanem szinte mindenki más is kiemelte, mennyire fontos volt Böde beállása, és nem utolsósorban a góljai. (A meccs előtti cikkünkben a második félidőben látott csapatot vártuk kezdőnek.)

A meccs végén már nem is volt csend az öltözőben, akkor már a Fradi csatárát a levegőbe dobálták, illetve Kis Grófo számával ünnepeltek, aminek van egy speciális, Bödére hangszerelt változata.

A csatár nem számított rá, hogy beállhat – szeptemberben még nem is hívta meg Storck a keretbe , pontosabban azt gondolta, ha baj lesz, akkor kerül a pályára. Már a melegítésnél érezte a közönség szeretetét, erőt adott neki a biztatás, és végrehajtotta, amit a német szakember kért tőle, rámenősen és agresszíven futballozott.

Az egész csapatjáték megváltozott a második félidő elején, amikor a feröeri védelemre nyomás helyeződött Bödével.

„Az első gól előtt Kádár Tamás adta be a labdát, éreztem, hogy ívelten kell belefejelni, szerencsére elég jól sikerült. A második gól előtt pedig azt éreztem, miután sikerült a visszacsel, hogy ezt nagy erővel kell megküldenem, mert ha nem, akkor odaérhet és kiszedheti a kapus. Nagyon jól eltaláltam, az is bement.

Amikor kicsi voltam, a sikerességről álmodoztam, és talán arról is, hogy egyszer Európa-bajnokságon játszhatok. Közel vagyunk ehhez, de még Athénban tenni kell érte. Ma örülhetünk, aki nálam boldogabb, annak ötöse van a lottón.

Böde olyan erővel rúgta meg a labdát a második góljánál, hogy a hálótartót is megemelte a rövid felsőbe becsapódó labda. A játéknap egyik legszebb gólja volt.

A bajnokságban 11 meccsen 11 találatnál tart, a válogatottban ez volt a harmadik és negyedik gólja.

Így vertük Feröert

Úgy véli, hogy ezek voltak a legfontosabbak, bár a két évvel ezelőtti isztambuli egyenlítő gólja (1-1) is emlékezetes maradt, mert az volt az első, és akkor is csereként lendített nagyot a csapat játékán.

A csatár játékára egyébként nem számítottak a feröeriek, először azt hitték, Szalai van a keretben, majd arra gondoltak, hogy Priskin Tamás fog beállni.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány az akaratot is kiemelte, anélkül nem kerülhettek volna közelebb az Eb-hez.

A végén egy kis matekórára is volt ereje, bár szemlátomást nagyon kihajtotta magát, sokat vállalt, még ha az egyik gyengébb lövéséből kontrát is vezethetett az ellenfél.

A románok valahogy begyötörtek egy gólt a legvégén a finneknek, mondhatnám, hogy sorsszerű, valahogy mindig a döcögősebb útra kerülünk.

Vagy magunk választjuk, mint Belfastban, vagy úgy hozza az élet. Így most egy ponttal előttünk vannak, de még akár másodikok is lehetünk. A sorozat elején azt mondtam, most vagy soha. Úgy látszik, soha nem nyugodhatunk meg, csak a legvégén. Pontosabban még akkor sem, hiszen az ukrán–spanyol hétfőn lesz, mi pedig vasárnap játszunk Athénban. Ezt a második félidőt kellene átmentenünk majd a vasárnapi meccsre, és akkor minden egyszerűbb.”

Nem érdemes nagyon bonyolítani, de tény, ha az ukránok nem nyernek pénteken Macedóniában, megint új helyzet áll elő, mert már akkor visszaeshetnek az ukránok a legjobb harmadik, automatikus Eb-részvételt jelentő versenyből.

A jelenlegi sorrend a csoportharmadikoknál:

Dzsudzsák kifejtette még, hogy olyan pozitív és kellemes volt a közönség, aminél kívánni sem lehet jobbat, amikor hátrányban voltak, akkor is a biztatás jutott el hozzájuk. Ezért nagyon hálásak, ez a meccs nézők nélkül hatványozottan nehéz lett volna, rengeteget segítettek a szurkolók. (Az UEFA hétfőn engedélyezte, hogy nézők mehessenek a meccsre.)

A 21 éves fradis Nagy Ádám, akire Storck még az U21-ben talált, és a német klubedző Doll-lal folyamatosan építgették, önkritikusan elmondta, hogy biztosan voltak hibái, de érzése szerint a középpályán hozzá tudott tenni a csapat játékához, mert sokat melózott, egyszer majdnem helyzetig is eljutott. Amikor pedig vezettünk, nem volt kapkodás, ijedtség, mint a legutóbbi meccsen, Belfastban.

Gera Zoltán azzal kezdte, megérdemelten nyertünk, mert a második félidőben már megvolt az a játékban, ami az elsőben még hiányzott. A gól után össze is zavarodtak, a szélekről nem kapott megfelelő támogatást Nikolics.

A másodikat félidőt élveztem végig a pályán, mert a cserék jól szálltak be, a változtatásokra magunk is jól reagáltunk. Sorra jöttek a helyzetek, megmutattuk a valódi tudásunkat. Ezzel a harmadik hely megvan, és még akár feljebb is érhetünk.

A már említett Nikolics, a Legia csatára előtt volt az első helyzet egyébként, sajnálta, hogy kimaradt, mert akkor alighanem nyugodtabb lett volna a meccs. „Talán majd Görögországban bemegy” – összegzett.

A válogatott a pénteki regeneráció után szombaton már utazik Athénba, hogy a sorozat tizedik meccsét is lejátssza. A sorsolásnál senki sem gondolta volna, hogy a csoport legerősebb tagjával már abból a szempontból tét nélküli meccs jön, hogy nem mozdulhatnak el a hatodik helyről. Míg nekünk van esély a második pozícióra, ha több pontot szerzünk, mint a románok Feröeren.

Rovatok