Index Vakbarát Hírportál

Azt hiszi, csak a magyarok matekoznak?

2015. október 13., kedd 13:26 | aznap frissítve

Bár a lebonyolítási rendszer sokszor változott a legutóbbi 15 évben, az elmúlt másfél évtizedben nem volt Eb-, vagy vb-selejtező, ahol az utolsó kör előtt ne fordult volna elő vad számolgatás, kinek melyik eredmény lenne a legjobb a továbbjutáshoz. Olyan is akadt, hogy a magyarok voltak a drámai főszereplői az utolsó fordulónak.

Összeszedtük legnagyobb számolgatásokat.

A 2000-es Eb-selejtező legjobb második helyéért a portugál és török válogatott vívott nagy csatát, és akkor is az utolsó játéknapon dőlt el minden. A portugál válogatott javára, amely 1999. október 9-án Rui Costa, Joao Pinto és Abel Xavier góljaival éppen a magyar válogatottat győzte le. A törököknek - akik amúgy a csoportban a tökutolsót csak egyszer verték, a másik meccsen döntetleneztek Moldovával) sokkal nehezebb feladatuk volt, hiszen a csoportelsőségért a németekkel kellett játszaniuk Münchenben. 0-0 lett a vége, a törökök lecsúsztak a legjobb második helyről.

2004-ben jártunk a legközelebb

A 2004-es Eb-ért nem volt ilyen harc, hiszen tíz ötfős csoportot sorsoltak, ahonnan a legjobbak, valamint a másodikak pótselejtező után jutottak ki az Eb-re. A legnagyobb drámát akkor is magyar csoport hozta. Az utolsó kör előtt Svédország 17 ponttal vezetett. A második helyen a lettek álltak 13, a harmadikon a magyarok 11, a negyediken a lengyelek 10 ponttal. Akár a második helyen végezhettünk volna.

Aztán a magyar válogatott a Puskásban 2-1-re kikapott a lengyelektől, a lettek pedig óriási meglepetésre, Maris Verpakovskis góljával nyertek Stockholmban. A lettek másodiknak jöttek be, és még a pótselejtezőt is sikeresen megvívták a törökökkel szemben, Verpakovskis lőtte ki az Eb-re Lettországot.

Nagy matekolás volt az akkori 2. csoportban is. Az utolsó játéknap előtt a dán, a norvég, a román és a bosnyák csapat is esélyes volt a továbbjutásra. Aztán a norvégok sovány 1-0-s győzelme is második helyet ért, mivel a dánok 1-1-t játszottak Boszniában a bosnyákok csúsztak vissza a negyedik helyre és Dánia jutott ki az Eb-re.

2008-ban hét csoportból az első kettő jutott ki az Eb-re. Itt az angolok számolták el nagyon magukat. Az utolsó napon nyerniük kellett volna a horvátok ellen a Wembley-ben, de Kranjcar és Olic góljával már negyedóra után 0-2 volt, végül a horvátok 3-2-re nyertek és Oroszország Andorra elleni 1-0-ja is elég volt nekik a továbbjutáshoz.

Beckham a 92. percben döntötte el

Négy éve is a legjobb második helyért ment a harc, amelyet végül Svédország nyert meg. Az írek, a horvátok és a portugálok is versenyben voltak még ezért a pozícióért az utolsó játéknap előtt. A svédeknek és a portugáloknak is a biztos csoportelsőt kellett volna verniük ehhez. Míg a svédek 3-2-re legyőzték a hollandokat, addig a portugálok 2-1-re kikaptak Dániában, így végül Svédország jutott ki egyeneságon az Európa-bajnokságra.

A vb-selejtezők elmúlt másfél évtizedében is akadtak komoly számolásra okot adó esetek. 2002-ben Anglia és Németország került egy csoportba, az utolsó játéknap előtt 16-16 ponttal álltak a csapatok, Anglia Görögországgal, Németország Finnországgal játszott odahaza, két papírformának tűnő meccsen aztán óriási meglepetések születtek. A németek nem bírtak a finnekkel és 0-0-ra végeztek. A 92. percben a görögök még vezettek az Old Traffordon 2-1-re, de aztán jött David Beckham és a máig emlékezetes szabadrúgással egyenlített, ezzel Anglia lett a csoportelső (a németeket idegenben verte 5-1-re), a németek történetük eddig egyetlen pótselejtezőjét vívták meg sikeresen.

2006-ban két legjobb csoportmásodik is kijuthatott a vb-re, amely a svédeknek és a lengyeleknek sikerült. A lengyelek a csoport első helyéről várták az utolsó fordulót, kikaptak az angoloktól, de így is egyenes ágon jutottak ki. A lengyelek biztos kijutása így már az angol meccs előtt eldőlt, a svédeknek viszont verniük kellett ehhez Izlandot, és ez nem is okozott gondot, 3-1 lett a vége.

Amikor a leggyengébb másodikra kellett figyelni

2010-ben megint másképp történt a lebonyolítás. Kilenc csoport második helyezettjei közül a leggyengébb esett ki, azaz nem jutott ki a vb-re. Ez a balszerencse akkor a norvégokat érte, amely a csoportutolsó (mivel ötös csoport volt, így beleszámított az eredménye) Izland ellen elszórt négy pont miatt maradt le a tornáról. Az utolsó fordulóra már minden eldőlt akkor.

Ugyanez a rendezési elv volt a legutóbbi világbajnokság előtt is, 2014-ben Dánia járt pórul. Az utolsó fordulóban a dánok a csoportutolsó Málta ellen játszották, így teljesen mindegy volt a végeredmény. A továbbjutásukhoz az kellett volna, hogy a románok ne győzzék le Észországot, de nem tették meg ezt a szívességet, és Marica két góljával nyertek, kijutottak.

Az idén Magyarország hiába gyűjtött kevesebb pontot, mint az elmúlt Eb-sorozatban, a létszámbővítésnek és szerencsének is köszönhetően 1972 után kijuthat az Európa-bajnokságra. Ehhez - tőlünk függetlenül - három lehetőségnek kellett teljesülnie. Ebből az elsőt a spanyolok hétfőn elintézték, a sorsunk ma késő estére végleg eldől.

Rovatok