Index Vakbarát Hírportál

Kikhez lehet még nyúlni a pótselejtezőre?

2015. október 15., csütörtök 11:19

Eddig a bravúrt hiányoltuk a magyar labdarúgó-válogatottól, amelytől óriási teljesítmény lenne a továbbjutás. Szükség lenne az eddig hiányzó edzői teljesítményre, és legalább egy jó nap azoktól, akik már a tűzben voltak, valamint váratlan plusz azoktól, akik be- és visszakerülhetnek a keretbe.

Szűk egy hónappal a novemberi Európa-bajnoki pótselejtező előtt még nehéz megjósolni, milyen formában lesznek a magyar válogatott játékosai, kik bajlódnak majd esetleg sérüléssel.

Egy dolgot állíthatunk biztosan: szervezett, jól összerakott védelem nélkül nem fog menni nemhogy a kijutás, de még a szoros eredmény elérése sem. Kaptunk mi már nyolcat a csoportban a norvégoktól oda-vissza a 2008-as selejtezőben úgy, hogy akkor ki sem jutottak.

Épkézláb védelem nélkül garantálható a dupla vereség, erre rámutatott az északírek elleni hazai, illetve a görögök elleni idegenbeli kudarcos meccs is.

Két olyan összecsapás lesz, amelyik hangulatilag jelentősen befolyásolja a következő éveket, hiszen mégiscsak egy hatalmas lehetőség kapujában vagyunk. Ezért még nagyon fontos a hit is, és nem csak szavakban.

Minden hadra fogható játékosnak ott kellene lennie a bő keretben, mert most minden percben koncentrálni, futni és ütközni kell.

Ők játszottak eddig:

Végigvettük, kik kerülhetnek még elő, de kezdjük az első, a bizalmi posztnál.

A kapuban Király Gábor 100-szoros válogatott lehetne a visszavágón, de az athéni produkciója nem indokolja, hogy ő álljon a gólvonalon. Más kérdés, hogy amíg Bogdán Ádám (Liverpool) vagy Megyeri Balázs (Getafe) nem védenek a klubjukban, addig a ferencvárosi Dibusz Dénes és közte kell dönteni, és ha ők voltak a mérlegen, akkor a rutin döntött.

Dárdai a kinti finn meccs előtt azt mondta, hogy eredetileg Dibusznak akarta megadni az esélyt, de végül a korábbi csapattárs mellett döntött, mert az edzőtáborban olyan formában volt, hogy nem lehetett kihagyni.

Azt tudjuk, hogy Juhász Roland eltiltás miatt nem lesz a pályán, és már az nagy kérdés, ki pótolhatja, bár a svédek elleni 2-1-es sikernél is hiányzott például 2011 szeptemberben.

Guzmics Richárd a Wisła Krakowból lehet az egyik megoldás, ő folyamatosan játékban van.

Kulcsfontosságú, hogy a 27 éves Pintér Ádámnak sérülése után sikerül-e addigra formába lendülnie a Fradiban. Ha Thomas Doll jót szeretne a magyar válogatottnak, megpróbálhatná beépíteni a Ferencvárosba. Pintér korábban a Zaragozában is megfordult, de haza Görögországból vezetett az útja. Ha neki összejönne egy pontos fejes vagy lövés, már megérte a csapat közelében tartani.

 
A Videotonnál a frissen kinevezett edző, Horváth Ferencnek a válogatott szempontjából is fontos a tevékenysége.

Ő ugyanis három győztes meccsel gyorsan visszaadhatná a kulcsemberek önbizalmát.

Ha Lang Ádámot elfogadható szintre hozná fel, szintén jelentősen segíthetne a kapitánynak. Ő is alternatíva lehet a védelem tengelyében.

A jobbhátvéd Szolnoki Roland Paulo Sousánál rendre kezdő volt, bemutatkozott a válogatottban is, a paksi Fiola talán keményebb, a támadásokat viszont hatékonyabban segíthetné a szintén fehérvári védő.

Dárdainál Forró Gyula volt a balhátvéd a finnek elleni első meccsen, az idei szezonban azonban nem játszott összesen 90 percet.

Leandro látványosan nem találta a helyét a görögök ellen, bár azon a poszton Kádár Tamás is bevethető, és két gólt is előkészített Feröer és a görögök ellen, miközben Dzsudzsák Balázs számtalan beadása volt pontatlan.

Ha Korcsmár Zsolt márciusi súlyos sérülése után a rendes ütemben, féléves kihagyás után tér vissza, mostanában kellene a Fürth kispadja közelébe érnie. Valószínűbb, hogy rá nem lehet számítani, pedig védekező középpályásként játszhatna.

Azon a poszton így Gera Zoltán, Elek Ákos, Nagy Ádám és Simon Ádám, valamint Tőzsér Dániel bevethető. Gerától láttunk extrát, a többiek örültek, ha a labdakezelésbe nem csúszott hiba.

Varga József 2009-ben olyan gólokat lőtt a Bajnokok Ligája selejtezőjében, hogy azt hihettük, itt a megoldás, box-to-box midfielder, vagyis a tizenhatosok között száguldozó középpályás posztjára, aztán a Fürthben már jobbhátvéd volt, és egy hatgólos meccs után ejtették. A Middlesborough-nál sem került vissza a középpálya közepére, de nem szabad lemondani róla, még csak 27 éves.

Simon Ádám a tavalyi Vidiben átlag felett játszott, ha az ő formája is javulna, megint nagy segítség lenne,

bár nem lehet elégszer hangsúlyozni, a hazai liga tempója nem készít fel a pótselejtezőre. Azt a feszültséget csak nemzetközi meccsekkel lehetne reprodukálni.

Vadócz Krisztián a spanyol kettőben (Alaves) egyre többet játszik, ő egy hirtelen javulással a még lehet következő keret tagja.

A középpályán a csak német edzőmeccseken pályán lévő Stieber Zoltánra alighanem szükség lesz, annak ellenére, hogy még a hamburgi kispadra sem fér fel. Ugyanakkor ő az, akiben az extra megoldás is benne van, sokkal inkább, mint az itthon játszókban. A török Arda Turan ezt a félévet kihagyja, csak januártól játszhat a Barcelonában, rajta az Izland elleni elég fontos meccsen nem látszott, hogy nincs játékban. 

Ha Hajnal Tamás egészséges lesz, 33 évesen is reális opció. Ballal és jobbal pontosan rúgni ugyanis senki más nem tud rajta kívül. Kulcspasszokat kellene adnia, amitől lendületet kapna egy támadás. 

Varga Roland a Honvéd ellen már eredményes volt, ha ő is jobb formába lendülne egy hónap alatt, szintén nyereség lenne. A lövőereje ugyanis megvan, jól fejel, ahogy a dánok ellen egyszer már igazolta, de valamiért eddig egyszer sem volt pályán a sorozatban.

Gyurcsó és Kovács egyszer sem volt Dárdai keretében, előbbivel Pintér próbálkozott. Ők amúgy az akadémiák csúcstermékei,

fizikailag azonban nincsenek nemzetközi szinten, ezzel nagyjából rá is világítottunk, milyen munka folyt az intézményekben.

Mivel három nap alatt kell lejátszani a két meccset, Szalai Ádám visszahívása sem szentségtörés, mert látható, mekkora gondot okoz a többségnek kétszer egymás után gyorsan és jól futballozni.

Bernd Storck eddig nem nyűgözött le senkit, ezt az első két meccsen nem is lehetett tőle elvárni, részint mert ő jobb a képzésben, mint a kapitánykodásban, másodsorban csak négy napja volt felkészülni a román meccsre. És az is gyanús, hogy ha kimagasló tudású edző lenne, akkor nem Magyarországon vállalna munkát.

Most azonban tőle is kellene valami nem várt, de tökéletesen beváló húzás, mert a Feröer elleni második félidő is inkább a rémületnek szólt, mint a tudatos kockázatvállalásnak. Olyan tulajdonságát kellene megmutatnia, amivel felépít egy meccset, hogy az történjen a pályán, amire ő számít, azt adja az ellenfél, amit ő feltérképezett. Röviden, ne érje meglepetés, ezáltal a játékosok is átérezzék, hogy amiket beléjük sulykolt, azt nem véletlenül tette.

Azt látva, hogy az U21-es válogatott milyen állapotban volt az albánok elleni selejtezőn kedden (2-2), onnan gyors segítség nem várható. Az albánok két éve 2-1-re nyertek, abból a korosztályból is kezdenek egyre többen beépülni a felnőttekhez. Őket kellene követni, mert már kijutottak.

Ahogy a visegrádi országok is ott vannak egytől egyig.

Orbán vs. Orbán 

„Szép, személyes, kulturális feladatnak is tekintem, hogy vissza kell helyezni magunkat arra a polcra, ahol mi egyszer már voltunk. A legjobbak közé. Szerintem ez lehetséges. Jelentős véleménybeli különbség van a fiam és én közöttem" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bibó Szakkollégium előtt.

Orbán Gáspár testközelből látta az akadémiai rendszert, hiszen ő is ott nevelkedett. 

Mind a négy rivális minket akar a vasárnapi sorsoláson, lássuk be, az eddig látottak alapján jogosan. Milyen rejtett tartalékai vannak még a hazai focinak? Nem volt könnyű rátalálni, de egy pici van még azért.

Posted by Sport Géza on Thursday, October 15, 2015

Rovatok