Index Vakbarát Hírportál

Narancssárga zuhanás a vb-bronztól az Eb-égésig

2015. október 15., csütörtök 19:41

Tavaly bronzérmesek lettek a világbajnokságon az edzőzseni Van Gaallal, aki helyett jött Hiddink, majd Blind és a szinte megmagyarázhatatlan negyedik hely az Eb-selejtezős csoportjukban. Hollandia harminc év után hagyja ki az Európa-bajnokságot. De mi történt a szűk másfél év alatt?

A holland válogatott az utóbbi tizenöt év legnagyobb kudarcát élte át a kedd este lezárult selejtezősorozatban: tíz meccsükből csak négyet tudtak megnyerni, és miután az utolsó mérkőzésen otthon kikaptak a csehektől, a negyedik helyen végeztek a csoportjukban. Pótselejtezőt sem játszhatnak, kiestek.

Legutóbb akkor éltek át ekkora blamát, amikor nem jutottak ki a 2002-es világbajnokságra. 

Egészen kétségbeejtő lehet a hollandok számára az, hogy amióta Louis van Gaal leadta a vb-bronzérmes csapatot, összesen csak három válogatottat tudtak megverni, és ezekből kettő kimondottan nem tartozik az európai élcsapatok közé: Lettország és Kazahsztán. A harmadik győzelem a spanyolok ellen egy barátságoson jött. 

A mostani kiírásban a csehek, az izlandiak és a magyar válogatott elől a legjobb harmadik helyet elhappoló törökök is előttük végeztek, és az sem túl jó hír, hogy a legnagyobb sztárjaik kiöregedőben vannak, bár nem csak ezen múlt a kiesés. 

A tavaly bronzérmes csapatból 

A hollandoknak azért sem volt könnyű, mert az egész sorozatban egymást érték a sérülések, hosszabb-rövidebb ideig Robben, De Jong, Vrij és Vlaar is hiányzott, többek között. 

A mostani kudarc után sokan arra számítottak, hogy a sztárok tömegesen mondják majd le a válogatottságot, de egyelőre ez nem történt meg, úgyhogy a nagy generációváltásra még várni kell,

pedig talán most érkezett volna el az ideje.

Wesley Sneijder azt nyilatkozta, mentálisan és fizikálisan is teljesen kiürült a sorozat végére, de vissza akar térni a válogatottba. Továbbá azt is megjegyezte, hogy Danny Blindnek kell a válogatott élén maradnia. Van Persie csak annyit mondott, bár elég sok minden történt az utóbbi időben, de nem az a fajta ember, aki megfutamodik, szóval ő is marad. 

És úgy néz ki, hogy az edzői stábot sem vágják ki. Bár Blindék kaptak bőven kritikát, de a negyedik hely után a holland szövetség közölte, hogy továbbra is támogatják az edzőt és a segédjeként dolgozó Marco van Bastent, aki egyszer már lehúzott négy évet holland kapitányként. 

A hollandok Guus Hiddinkkel kezdték meg az Eb-selejtezőt, aki kapásból elkezdte átformálni a csapatot, többen is olyan helyen játszottak, ami abszolút nem feküdt nekik, miközben a kapitány a végletekig ragaszkodott saját elképzeléseihez.  Ám ezzel együtt pocsékul kezdtek, rögtön az elején kikaptak a csehektől és az izlandiaktól. Hiddinknek végül hat meccs után kellett mennie, a hollandok meg ott álltak a selejtezősorozat közepén tíz ponttal, kapitány nélkül. 

Ezután jött Blind, akivel az Eb után terveztek, és úgy volt, hogy Hiddink majd akkor adja át neki a padot. Blinddel kapcsolatban a keddi égés után azt mondta a szövetség, hogy azért is fog maradni, mert együtt kezdtek meg egy fiatalítási folyamatot, és ennek folytatódnia kell. 

Elméletileg nem is kell aggódnia Hollandiának, hogy nem lesznek megfelelő játékosok, akik átvegyék Robbenéktől a válogatottat. Ott van például az MU-s Memphis Depay, aki már huszonegy évesen is zseni. A középpályán a szintén unitedes Daley Blind huszonöt, míg a Newcastle-be igazolt Wijnaldum huszonnégy éves. A védelemben Van der Wiel a legidősebb a maga huszonhét évével.

Csakhogy egyikük sem világklasszis – kivétel Depay –, ahogy nem az a vébén feltűnt, newcastle-s Janmaat, a laziós De Vrij és a portós Martins Indi sem,

csakúgy, mint a Southamptonban folyamatosan játszó, kedden is szereplő Van Dijk. Ők mind átlagos védők, fényévekre vannak még az elmúlt tíz év legjobbjaitól is, nem beszélve a De Boer-féle védőgeneráció világklasszisairól.

Elöl még csak-csak rendben lennének egy selejtezős kampányra – Robben, Sneijder, Huntelaar, Van Persie és az új hullámos Depay –, ám hátul – az ő szintjükön – rémisztő a helyzet. 

Így a legnagyobb kérdés az, hogy kik követik majd ezt a védőgenerációt, mert a holland utánpótlás sem ontja már olyan mennyiségben a tehetségeket, mint régen.

További problémát jelenthet a segédedzőből előléptetett Blind. A kinevezése azért is tűnt neccesnek, mert nem volt még annyi vezetőedzői tapasztalata, hogy egy válogatottat elirányítson, a szövetség ennek ellenére bízott benne. Miután Blind szeptemberben két vereséggel kezdett, felmerült a Southamptont irányító Ronald Koeman neve is, ám a vezetők gyorsan igyekeztek leszögezni, hogy Blindben bíznak. 

Blind korábban csak az Ajaxnál dolgozott vezetőedzőként, de csak egyetlen szezont (2005–2006) töltött el ebben a pozícióban, és semmit nem ért el. (A szezonnyitó holland szuperkupadöntő semmit nem jelent.)

Ezután még különböző pozíciókat kapott az amszterdami klubnál, majd jött asszisztensként három év a válogatottnál, Louis van Gaal mellett is ott volt a vb-bronzérmes csapatban. Blind egy született másodedző, vezetőként képtelen sikeres lenni, csakhogy a szövetségnél ezt nem így gondolják.

Az Eb-selejtezős bukás okai tehát, összegezve:

Nagyon messze van még, de igen valószínű, hogy ezeket az okokat két év múlva is ugyanígy felsorolhatjuk, ha Blindet sokáig meghagyják a kapitányi pozícióban.

A holland válogatott a 2018-as világbajnoki selejtezősorozatban hasonlóan nehéz csoportban lesz: a franciák és a svédek lesznek a legnagyobb ellenfeleik – Bulgária, Fehéroroszország és Luxemburg azonban elvileg nem okozhat gondot.

Igaz, most sem várta senki, hogy a hollandoknak problémáik legyenek.

Rovatok