Index Vakbarát Hírportál

Platinit kihúzták a FIFA-elnökjelöltek közül

2015. november 12., csütörtök 10:04

A FIFA azt közölte, hogy öt jelölt száll harcba a szervezet elnöki posztjáért február 26-án. A legnagyobb meglepetés, hogy Michel Platini UEFA-elnök nincs közöttük.

A FIFA öt hivatalosan elfogadott jelöltje: Tokyo Sexwale, Gianni Infantino, Jerome Champagne, Ali al-Husszein és Szalman Bin Ibrahim al-Kalifa. Róluk itt olvashat bővebben.

Egyelőre nem tudni, hogy Platini, miért nincs a jelöltek között. Az biztos, hogy nem indult volna túl jó esélyekkel, őt is korrupcióval vádolják. Állítólag kétmillió eurót fogadott el azért Sepp Blattertől, hogy ne induljon ellene egy korábbi FIFA-elnökválasztáson.

Platinin kívül a libériai Mussa Bilityt sem engedik indulni.

Az ügyvédei által csütörtökön megfogalmazott közlemény szerint az UEFA-elnök Platini furcsállja, hogy meglepően lassan hozza meg a határozatát a fellebbviteli bizottság. „Platini úr (elnöki) pályázatát csak a felfüggesztése után bírálják el, azaz semmilyen módon nem lett elutasítva" - utalt ugyanakkor a szövegben tanácsadója, Thibaud d'Ales arra, hogy a FIFA-elnökjelöltek feddhetetlenségi vizsgálata Platini esetében még nem történt és nem is történhetett meg.

Platinit a FIFA etikai bizottsága október 8-án tiltotta el 90 napra a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert vizsgálat indult ellene azzal összefüggésben, hogy 2011 februárjában kétmillió svájci frankot kapott Joseph Blatter FIFA-elnöktől. Az ad hoc választási bizottság vezetője, Domenico Scala azt mondta, egy jelölt feddhetetlenségének a vizsgálata nem végezhető el, ha eltiltását tölti. Platini október 10-én fellebbezett, és ha sikerrel jár, a testület elbírálhatja majd a pályázatát, illetve eltiltásának január 5-i lejárta után szintén ellenőrizni tudják még a feddhetetlenségét az elnökválasztás előtt.

 

Rovatok