Index Vakbarát Hírportál

Ilyen bal lábat csak Messinél láttam

2015. december 19., szombat 08:47

Anglia új sikercsapatáról, a Leicesterről eddig mindenki csak Jamie Vardyról beszélt, holott csatártársa, Riyad Mahrez közelít hozzá a góllövőlistán, és asszisztokban simán veri. De a számok mögötti futballtudás ennél is fontosabb. A Sky-szakértő Jamie Carragher elájult tőle, ennek a srácnak a Barcelonában a helye, ahol már fel is figyeltek rá.

A Leicester City 16 forduló után két pont előnnyel vezeti az angol bajnokságot, a hétvégén verte meg a Chelsea-t, és taszította még mélyebb válságba a Premier League címvédőjét és edzőjét, a híres José Mourinhót. Egész Anglia a csapat gólkirályáról, Jamie Vardyról beszél, aki három éve még az ötödosztályban futballozott, csak idén, 28 évesen futott be, és lett angol válogatott. Amúgy 15 góllal vezeti a PL góllövőlistáját, és megdöntötte Ruud van Nistelrooy tizenéves gólcsúcsát is.

Egyre több szakértő viszont már Vardy csatártársát említi, Riyad Mahrezt. Az algériai támadó azok után, hogy az első három bajnokin négy gólt rúgott, csak az utóbbi hetekben jött igazán bele. 10 napja rúgta az első mesterhármasát, a Chelsea ellen övé lett a győztes gól. Na és Vardynak előtte ő adta az asszisztot a vezető találathoz, ami már a hetedik gólpassza volt a szezonban. 

Vagyis Mahrez 16 bajnokin 18 gólban közvetlenül benne volt.
Riyad mahrez vs chelsea

„Azpilicueta a liga legjobb védői között volt tavaly, de ő sem tudta tartani. Mahrez olyan jól játszik, hogy januárban topcsapatok fognak bejelentkezni érte" - jósolta a Chelsea legyőzése után a SkySports vezető elemzője, a volt Liverpool-védő Jamie Carragher.

Vardy egy remek kis csatár, aki sok gólt tud lőni, ha megfelelő labdát kap, Mahrez viszont az a futballista, aki oda is tudja tenni, vagy akár oda is tudja vinni neki a labdát.

Érdekes, hogy már 24 éves, és egy évvel ezelőttig valójában semmit nem lehetett tudni róla, mert nem sokat tett le az asztalra. Mahrez Franciaországban született, és a másodosztályú Le Havre igazolta le 19 évesen. Három szezon alatt, majdnem 70 meccsen 10 gólt tudott összehozni, így nagyon meglepő volt, amikor 2014 elején az akkoriban másodosztályú Leicester City leigazolta.

Tavaly tavasszal 19 mérkőzésen 3-szor sikerült betalálnia, feljutottak a PL-be, de ott sem nagyon villogott. 32 meccsen 4 gól egy támadótól nagyon kevés. Nigel Pearson edzőnél Mahrez csak kiegészítő ember volt, Claudio Ranieri kellett ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon a tehetsége.

Az olasz menedzser a nyáron vette át a Leicestert, és Vardy mögött-mellett kezdte játszatni az afrikait, ami remek döntésnek bizonyult, mert kijöhetett az, amiben ő igazán jó, és amiben igazán jól érzi magát: hamar elkérni a labdát, lendületből rávezetni a védőkre, cselezni, passzolni, ha azt nem lehet, lőni.

Mahrez ugyanis elképesztően gyors. Persze láttunk már sok gyors futballistát, csakhogy ő megfelelően koordinált is a sebességéhez, a labda tényleg ragad a bal lábához.

Carragher hétfő este idáig merészkedett: 

Mahrez olyan dolgokat csinál azzal a bal lábbal, amilyeneket csak Messitől láttam.

Nem nagy túlzás, a srác balosa tényleg elképesztő, bemutatta ezt a Chelsea ellen is egy nagy szólóval a meccs elején, aztán meg a góljánál, amit ballal ragasztott fel a jobb felsőbe. Olyan gyors irányváltásokra és cselekre képes vele, mint az argentin.

Ahogy Vardyért, úgy januárban érte is sorba fognak állni a csúcsklubok, most a ManUnitedről beszélnek, de már a Barcelonánál is felmerült a neve. A katalánoknál ismerik, nem is most emlegetik őt először a barcelonai újságok, megtették már pár hónappal ezelőtt, amikor elkezdett beindulni.

Jamie Vardy & Riyad Mahrez GoalS 2015/16

Carragher szerint hiba lenne a gyors váltás mindkettőjüknél, különösen persze Mahreznél, aki négy évvel fiatalabb. Egyelőre nem is tervezi ezt, nem csak mert a jelenlegi Premier League-ben esélyük van megnyerni a bajnokságot, hanem mert a kis, London melletti klub tényleg a semmiből húzta őt elő, amiért hálás.

„Le Havre-ban voltam, már csak fél év volt a szerződésemből, de senki nem akart. Aztán a Leicester jelentkezett, éreztem, hogy ők tényleg engem akarnak. Rizikós volt a számomra, mert semmit nem tudtam Angliáról, végképp nem a másodosztályukról. De nagyon boldog vagyok, hogy így döntöttem, mert a Premier League-ben kötöttem ki. A legjobb, ha maradok a szezon végéig."

Rejtély, hol tűnt fel a Leicesternek, főleg, hogy már fél évvel azelőtt szerződtették, hogy a világbajnokságon észrevehették volna. Valószínűleg annak a megfigyelői hálózatnak köszönheti a szerencséjét, ami a westhames Diafra Sakhót is felfedezte, őt is a másodosztályból, a Metztől vitték el egy éve. Látszólag ő se tudott semmit, aztán rúgott tizenkét gólt az első PL-szezonjában.

Mahrezt a vb-n nehéz is lett volna kiszúrni, mert nem csinált semmit. Csak az első meccsükön játszott, a következő három mérkőzésükön be sem cserélték. A vb előtt nem sokkal került be a válogatottba, de szép statisztikája ott sincs, 22 meccsen 4 gólnál jár, Afrika Kupa- és vb-selejtezőkön rúgta ezeket.

Ezek után valóban nehéz elhinni, hogy ez a srác tökéletes helyettes lenne a Messi-Suarez-Neymar szuperhármas mögé a Barcába.

Mégis így van. A legjobban Messit pótolhatná, nagyon jól jött volna Luis Enrique edzőnek, ha az argentin őszi sérülése alatt egy olyan játékost rakhat a helyére, mint Mahrez, nem pedig a gólképtelen Sandróval meg Munirral kellett volna kínlódnia.

A Leicesterben Mahrez pozíciója hasonló, mint Messié a Barcában, feladata pedig ugyanaz, rágyorsítani a védőkre, aztán lehetőség szerint passzolni - mint a Chelsea-nek lőtt első gólnál -, vagy befejezni, mint a másodiknál.

Egyelőre persze a cél a Premier League-ben minél jobban szerepelni, és amint ő és a Ranieri mester is folyamatosan szajkózik, biztosan bent maradni. Ehhez 40 pont a cél, 35-nél járnak.

Nem hiszem, hogy bajnokok lehetünk. A 40-re hajtunk, aztán meglátjuk.

- mondta Mahrez.

Valahogy így lesz ez az ő karrierjével is, legkésőbb a nyáron, meglátjuk, merre tovább.

Rovatok