Index Vakbarát Hírportál

Messi rátalált futballszerelmére, jobb, mint valaha

2015. május 21., csütörtök 21:32 | aznap frissítve

Két kulcsember van a Barcánál, aki nélkülözhetetlen jelenlegi formájához: az egyik technikailag, a másik élete szerelme a pályán. Megvan a legjobb indulópozíciója, és ott vannak még régi jó középpályásai. A Barcával hat év után újra rámennek mindenre.

54 meccs, 54 gól, 27 gólpassz, így áll Lionel Messi a szezonban, klubja, a Barcelona oda jutott, hogy a bajnokság megvan, a BL-ben döntős, és május 30-án Spanyol Kupa-döntőt is játszik a csapat.

Az argentin nélkül mindez nem sikerült volna, és ősszel még úgy is tűnt, hogy a Real Madrid lesz az, ami akár mindent vihet, hiszen 22 meccset nyert meg zsinórban.

Messi lassan kezdte a szezont, az első 14 meccsén csak 10 gólt rúgott, ami természetesen minden csatár álma lenne, de tőle ez nem meggyőző. Nem volt sérült, nem érte lelki sokk, az okok az új Barca-tréner, Luis Enrique és a csapat építése körül keresendőek.

Luis Enrique Luis Suarezt kérte a nyáron erősítésnek, a fejében már akkor összeállt a Neymar-Suarez-Messi-támadótrió, ami viszont a szezon első két hónapjában még nem állhatott össze. Suarez ugyanis a vb-n elkövetett harapása miatt október 25-ig el volt tiltva, így ki kellett váltani őt valakivel.

L. Enrique három embert próbált ki Neymar és Messi mellett, a 20 éves Munirt, a 19 éves Sandrót és egy bejáratott nevet, Pedrót. Az ő társaságukban Messi ugyan általában eredményes volt, de inkább előkészítő emberré vált, mint befejezővé. Mégpedig Neymarnak készített elő, aki ugyan csak 12 Barca meccsen szerepelt az október 25-i Real Madrid-Barcelonáig, de 14 góllal állt, vagyis

Neymar volt a Barcelona házi gólkirálya, és nem Messi.

Ilyesmi legutóbb 2008-ban történt.

A Barca vezette a bajnokságot, a Real-meccsig gólt sem kapott, de nem is lőtt annyit, mint a Real, aztán Madridban, a bajnokin két fontos dolog történt: C. Ronaldóék nyertek 3-1-re, és csatlakozott a Barcához Suarez.

A Real ekkor szárnyalt, a Barcánál pedig összeállt a Neymar-Suarez-Messi-sor, és az argentin is kezdett éledni. A következő két bajnokin még nem talált be, de Amszterdamban már vágott kettőt az Ajaxnak a BL-ben, és a válogatott szünet után Sevillában indította azt a sorozatot, ami a mai napig tart. Akkor, november 22-én mesterhármast ért el, és 2014-ben a maradék pár bajnokin, illetve BL-meccsen

még bepakolt 9 gólt.

Jött a kéthetes karácsonyi szünet, amiről a Barca San Sebastianban tért vissza, a Real Sociedad elleni bajnokin. Luis Enrique itt Messit és Neymart büntetésből a kispadra ültette, bár előbbi már félidőben bejött, nem tudott egyenlíteni sem, kikaptak 1-0-ra.

Bagatell balhé volt, de komoly hatása lehet

Luis Enrique és Messi állítólag azon veszett össze, hogy a Sociedad-meccs előtti edzésen, amikor egymás közti játék volt, az argentin a földre került, de az alkalmi bíró, Luis Enrique nem fújt faultot. Úgy tudni, Messi ezt szóvátette, Neymar melléállt, a tréner meg sorba akarta állítani két legnagyobb klasszisát, emiatt padoztatta mindkettőt San Sebastianban. Azóta, azt mondja a spanyol sajtó, végképp nem beszél Messi az edzővel, bár már előtte sem volt jó a viszonyuk. Azt nem tudni, alapból miért nem.

Azt pedig már az angol sajtó vetette fel, hogy Luis Enrique megmondta, bármi lesz a szezon végén, ő távozik Barcelonából, és állítják az angolok, már előszerződést is kötött a ManCityvel.

A legutóbbi hír viszont az, hogy Luis Enrique marad, bár ő ezt csak a szezon végeztével fogja megerősíteni, vagy cáfolni, addig nem beszél róla.

Messi és Luis Enrique összebalhézott a bajnoki előtt, és bár nem úgy hírlik, hogy éjszakákat átbeszélgetve rendezték volna a nézeteltérésüket, a világ legjobbja azóta 29 meccsén 30 gólt szerzett.

Mondhatnánk, hogy ahogy csiszolódott össze a Neymar-Suarez-Messi-trió, úgy lett egyre jobb ő is, de nem így volt, már amikor Sevillában együtt álltak fel, akkor zseniálisan működött a rendszer, és az az utáni, ciprusi APOEL elleni BL-meccsen is, ahol Messi szintén triplázott és Suarez is betalált.

A nagy trió majdnem a legelső pillanattól jól megy, és ez látszik meg Messi formáján is.

Pedig nagyon érdekes, hogy az összhang az uruguayival nem tökéletes. Az összjátékban ugyanis még nem elég jó, a kispasszokat nem érzi igazán, Messi leginkább Neymarnak szeret passzolni, és fordítva. Nézzük csak meg az alábbi képet, hogyan asszisztált eddig egymásnak a csodás hármas:

Suarez is már 24 gólos a Barcában, 41 meccsen, de ennek legalább 90 százalékát első érintésre szerezte, amikor egyből lőtt, vagy fejelnie kellett. Sem cselezésben, sem labdavezetésben nem kiemelkedő, azt tudja nagyon, hogyan csapjon le a labdára, és varrja be egyből a lövést. (Igen, Párizsban két nagy kötényt is adott David Luiznak, de nem szabad elfelejteni, hogy a brazil sérült volt, kényszerből kellett játszania.) Mindenesetre a keddi Bayern-Barca 3-2 azt mutatta, már fejlődik, két remek gólpasszt is leosztott Neymarnak, vagyis ezen a téren is kezd feljönni.

De akkor, ha Suarez nem túl menő az összjátékban, hogy segíti Messit? Hiszen az nyilvánvaló, hogy vele a pályán indult be igazán az argentin.

Azzal segít leginkább, hogy ott van, és lefoglalja a védőket, de néha már a középpályásokat is.

Suarezre mindig külön kell figyelni, az már legalább egy ember, azzal, ha beindul valamerre, elmegy vele még legalább egy védő, és így nyílik meg az út Neymar és Messi előtt. Sandro, Munir, Pedro negyedekkora veszélyt nem tudott okozni az ellenfél védelmében, Suarezzel tényleg vigyázni kell, és sokkal jobban vigyáznak is. Pontosabban próbálnak.

Az uruguayi tehát akaratlanul is segít Messinek és segít Neymarnak, már puszta jelenlétével, mozgásával pedig területet nyit nekik a játékhoz. Messi formájában szerepe van ennek, annak meg végképp, hogy

sosem volt Messinek olyan tökéletes csapattársa, mint Neymar.

Hihetetlenül érzik egymást és imádnak együtt játszani, ez valami olyasmi lehet, abszurd párhuzamokkal élve, mint Batman és Robin, Sherlock és Watson, vagy mint Sergio Leone és Ennio Morricone a filmművészetben: amikor a rendező Leone csak elmesélte a forgatókönyvet a zeneszerző Morricónénak, az máris dúdolta neki a zenét. Valami ilyen kapcsolat van Messi és Neymar között, akinek az érkezésével tényleg új lehetőségek nyíltak a pályán. Messinek 10 barcás éve alatt még nem volt társa, akivel ennyire értenék egymást fejben. (Talán Cesc Fabregas, de ő múlt nyáron visszament a Chelsea-hez, és technikailag nincsenek olyan képességei, mint Neymarnak.)

Emellett persze ott van Messi formájában az a tényező is, hogy idén fog belépni a legjobb futballistakorba, júniusban lesz 28, ilyenkor a legjobbak fizikálisan, és már elég tapasztaltak is ahhoz, hogy kijöjjön belőlük a legjobb tudásuk, a csúcsteljesítmény.

Kedvez még Messinek a pozíciója, hogy a pálya jobb oldaláról, de még a középpályáról indul, és húzhat befelé, ahol találkozik Neymarral, vagy megjátszhatja a jobbra kimozgó Suarezt - ez kifejezetten Luis Enrique érdeme.

MSN - Messi-Neymar-Suarez

MSN=115 gól

Rettentően fontos továbbá, hogy a világ legjobb középpályájából, az Iniesta-Xavi-Busquets-trióból, kettő még ma is folyamatosan mögötte van, de van úgy, hogy mind a hárman. A 35 éves Xavit már sokszor Ivan Rakitic helyettesíti, ám ő is világklasszis teljesítményre képes, gondoljunk csak arra, ki indította be Messit legutóbbi góljánál, a boatenges találatnál.

A csapattársak közül ki kell még emelni rajtuk kívül a jobbhatvéd Dani Alvest, aki 32 éves korára érett be, és rengeteget segít Messi mögött, illetve a jobb szélen.

Messit saját különleges képességei mellett különleges csapat veszi körül, ahogy azt Luis Enrique és a klub aranykorát igazán beindító edző, a most bayernes Pep Guardiola is kiemelte a Barca-Bayern 3-0 után.

Rovatok