Index Vakbarát Hírportál

Juve-Barca: szervezettség a fantázia ellen

2015. június 5., péntek 23:00

Meglehetősen ellentétes csapatok kerültek a Bajnokok Ligája döntőjébe, Berlinben a Juventus játszik a Barcelonával. Mindkét klub megnyerte hazája bajnokságát és a kupát, triplázásra készül, de melyikük lesz csalódott?

Kétségtelenül a két legjobb formában lévő európai futballcsapat játssza szombat este 20.45-től a Bajnokok Ligája döntőjét Berlinben: a Juventus az FC Barcelonával találkozik.

Az olasz bajnok már hetekkel a Serie A vége előtt

elképesztő, 17 pontos előnnyel húzta be a ligát,

majd megszerezte az Olasz Kupát is, 2-1-re verte a Laziót, hosszabbításban. A Barcelona is mindent vitt otthon, az utolsó előtti körben zárta le a bajnokságot, a kupadöntőn a múlt szombaton 3-1-re verte az Athletic Bilbaót. A spanyol ligában 94 pontot gyűjtött, ez héttel több, mint amennyit a Juve összehozott, de nekik ugye az utolsó öt meccsük tét nélküli volt.

FC Barcelona - út a döntőig

A Juventus remek sorozatban van, 9 meccs óta nem kapott ki - mindent számítva -, a Barca csak háromnál jár, az elődöntő visszavágóján a Bayern 3-2-re megverte. (Az első meccs 3-0 lett a katalánoknak.)

Összehasonlítás

A Barca varázshármasa, az MSN, vagyis

Messi-Suarez-Neymar 120 gólt hozott össze az idényben, ami rekord,

ráadásul úgy, hogy Suarez az idény első két hónapját a vb-harapásos eltiltása miatt kihagyta. Ennyit csatársor még nem rúgott Európában, 58-24-38 a megoszlás. Messi a kupadöntőn élete egyik legnagyobb góljával melegített, betalált Neymar is, az uruguayi viszont négy meccs óta, egy bő hónapja nem rúgott gólt.

Treble - a Juvénak először jöhet össze, a Barca a másodikra hajt, ilyen még nem volt

A tripla, angolul treble azt jelenti, egy klub az adott szezonban megnyeri hazája bajnokságát, hazája kupáját és az első számú európai kupasorozatot is. Európából megcsinálta már a Celtic, az Ajax, a PSV - csak a hollandoknak van két ilyen egyesületük -, a ManUnited, az Inter és a Bayern, valamit a Barcelona. Két treble-je még egyetlen klubnak sincs. A Barca az elsőt nem rég, 2009-ben hozta össze.

A Juventusban Carlos Tévez a házi gólkirály, húszat vágott a ligában, összesen 29-nél jár. Csatártársa Alvaro Morata lesz szombaton, akinek cseréje egy másik spanyol, bocsánat, baszk, Fernando Llorrente. Ők 14, illetve 9 gólnál járnak csak, de az elődöntőben éppen Morata oda-vissza betalált excsapatának, a Real Madridnak, ezzel kvázi ő verte ki őket.

Juventus - út a döntőig

Llorrente helyett persze inkább  

Andrea Pirlót kell Tévezhez és Moratához kapcsolnunk, a 36 éves középpályás három milanos BL-döntője után a torinóiakkal is eljutott a fináléig, harmadszor emelheti fel ezt a kupát.

Távoli lövései és szabadrúgásai még mindig hihetetlenek, ám fő erőssége a passzjátéka.

Amiben viszont még ennél is erősebb a Juve, az természetesen az olasz futball alapja, a védekezés, illetve a különböző taktikai felállások variálása. Igaz, szerdán kulcsfigurát veszített a csapat, amikor az edzésen Giorgio Chiellini leballagott vádliját fájlalva, és kiderült, izomszakadása van, így nem játszhat szombaton.

Kissé furcsa, hogy két ilyen meghatározó klub a BL 23 éves történetében csak másodszor fut össze egymással, de ez a helyzet, előtte a BEK-ben is csak egyszer találkoztak, a 86-os negyeddöntőben 1-0; 1-1-gyel a Barca ment tovább.

Egyetlen BL-összecsapásuk a 2002-03-as negyeddöntőben volt, ahol a torinói 1-1 után Barcelonában is 1-1 lett, majd a hosszabbításban Marcelo Zalayeta továbbrúgta a Juvét. Ami aztán az elődöntőben a Real Madridot is kiverte, a döntőben meg csak tizenegyesekkel bukott el a Milan ellen.

Azokon a meccseken a Barcában játszott a mostani edző, Luis Enrique is, akinek trénerként sem sikerült még legyőznie a Juventust. A Románál a 2011-12-es idényben mindkét bajnokiját elbukta ellenük, és az Olasz Kupából is a Juve verte ki.

Xavi, a Barca csapatkapitánya, aki utolsó meccsét játszhatja szombaton a Barcelonában, szintén ott volt 12 éve, csereként, ahogy az olaszoknál a kapus, Gianluigi Buffon is. Neki a BL az egyetlen klubtrófea,  ami hiányzik még a gyűjteményéből, míg egyesülete hiába játszott már négy döntőt is a BL-ben, az elsőn kívül többet nem tudott megnyerni: 1996-ban tizenegyesekkel verték az Ajaxot, de egy év múlva a BVB, két év múlva a Real, 2003-ban a Milan ellen nem jött össze.

A Barca 1992-ben megnyerte az utolsó BEK-et, ami hivatalosan még nem BL volt, de formátumra már igen, azóta 94-ben, 2006-ban, 2009-ben és 2011-ben került döntőbe, és az utóbbi hármat behúzta.

A helyszínről, a berlini olimpiai stadionról viszont inkább a juventusosoknak vannak szép emlékeik, Pirlo, Buffon és Barzagli 2006-ban itt nyerte meg a világbajnokságot, tizenegyesekkel. A Barcából Messi és Mascherano, illetve a Juvéból Tévez pedig itt veszítette el, szintén büntetőkkel a németek elleni negyeddöntőt. Messi akkor persze egy percet sem volt pályán.

A Barca bő 15 éve játszott legutóbb a berlini olimpiai stadionban, valószínűleg még sokan emlékeznek arra a meccsre, ugyanis semmit nem lehetett látni, akkora köd volt a Hertha-Barcán a BL második csoportkörében. Épp Luis Enrique szerzett vezetést, a vége 1-1 lett. (Dárdai azon a meccsen nem játszott, Király Gábor védett.)

1999 November 23 Hertha 1 Barca 1 Champions League

A Barca most a kieséses szakaszban

kiverte az angol, a francia, majd a német bajnokot, a döntőben az olasszal kerül szembe.

Tévezék a Dortmundot, a Monacót és a Real Madridot búcsúztatták, a mutatott teljesítmény alapján a Barcelona lehet az esélyesebb, a ManCityt és a PSG-t is oda-vissza verte. A Juve persze nem kapott ki senkitől.

Andres Iniesta és Messi visszautasította, hogy ők lennének a favoritok, és csatlakozott hozzájuk Vicente Del Bosque spanyol és Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány is, aki egyben már a berlini Hertha vezetőedzője is. (Csapata stadionjában lesz a döntő.)

Vigyázat, Barca, ez a Juve engem is meglepett a kompett és összeszedett játékával

- idézte a Gazzetta.it Del Bosquét. Dárdai szerint is szenzációsak az olaszok, akik többféle felállást váltogatnak, nem csak meccsről meccsre, de akár egy meccsen belül is - mondta el a Digi Sporton, aminek élő közvetítését szakkommentálni fogja szombat este.

Arra célzott a kapitány, hogy Max Allegri mester alkalmazza a 3-5-2-t és a 4-4-2-t is, előbbi persze inkább 5-3-2, mert a bekkek, Evra és Lichtsteiner játszanak középpályást három belső védő mellett. Chiellini kiesésével a Gazzetta szerint az indulórendszer viszont a 4-4-2 lesz, Barzagli csatlakozik Bonuccihoz középen, mellettük a két bekk.

Középpályán az óriási tehetségnek tartott Pogba, Vidal és Pirlo szerepel, Marchisio egészítheti ki őket, hacsak nem teszi be Allegri újra Sturarót, mint Madridban. Elöl megy a már említett Tevez-Morata-csatársor.

A Barca várhatóan a legjobbnak tartott tizenegyével áll ki, kivétel persze a kapusposztot, ahol a bajnokság kapusa, a valóban káprázatos Claudio Bravo helyett a kupákban használt német Marc-Andre ter Stegen fog állni.

Benne azért ott van a hibafaktor,

a bilbaósok is majdnem leszerelték, de Luis Enrique biztosan nem változtat. Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Iniesta, Busquets, Rakitic - Messi, Suarez, Neymar lesz a kezdő.

Kérdés, milyen lesz a játék. A Barca a szokásos direkt támadójátékát veti majd be, a Juventusról viszont feltételezhető, hogy visszaáll, és a tévezes kontrákra játszik, ilyenből jött össze a torinói, Real elleni győztes gól is. Ha a Juve betolja a buszt a kapu elé, Messiék vért izzadhatnak, mert egy olasz zárat feltörni rettentően nehéz. Pláne, ha még vezetnek is.

A mérkőzést a török Cakir vezeti. A mérkőzést online az Indexen is követheti.

Rovatok