Index Vakbarát Hírportál

Üldözik a futballvilág szivárogtatóját, és a java még csak most jön

2016. január 22., péntek 20:25

Felpörgött a Wikileaks mintájára működő Football Leaks, amely eddig nem nyilvános szerződéseket tett ki a netre. Kiderült, hogy nem Ronaldo volt a legdrágább, lelepleztek egy visszaélést Hollandiában, ami miatt most vadásznak rájuk. Az Indexnek elmondták, miért csinálják.

A napokban több nagy futballtranszfer is nyilvánosságra került a WikiLeaks mintájára működő Football Leaks oldalon: megtudhattuk, hogy nem Cristiano Ronaldo volt a világ legdrágább futballistája, és hogy a francia Anthony Martialon jóval hamarabb kereshet nagy pénzt a Monaco, mint azt eddig gondoltuk. De ez még csak a kezdet. 

Az amerikai profiligákkal ellentétben az európai futballban nem igazán szokták nyilvánosságra hozni a játékosok fizetését, vagy egy-egy transzfer részleteit. Csak egy magyar példa a napokból: a Videotontól a Werder Bremenhez igazolt Kleinheisler László klubváltásáról azt írta a német Bild, hogy 300 ezer euróért történt meg, az M1 szerint 500 ezerért. A klubtulajdonos Garancsi István lerendezte annyival a dolgot, hogy az üzlet részletei titkosak.

A Football Leaks egyrészt azért is jött létre, hogy az ilyen üzletekről minél több részletet nyilvánosságra hozzon, másrészt, hogy a futballt fertőző illegális ügyletekről lerántsa a leplet.

Megkerestük őket, hogy a munkájukról beszéljenek. 

Jó forrásaik vannak, és jönni fognak az anyagok

„Amikor szeptemberben elkezdtük ezt a projektet, az volt a célunk, hogy leleplezzük az összes hazugságot és botrányt, ami a portugál kluboknál zajlik. A tavalyi nyár elég érdekes volt: több sokkoló átigazolás, botrány és megválaszolatlan kérdés övezte, leginkább a Sporting főszereplésével. Szerettük volna megértetni az emberekkel, mi történt valójában" - indokolták meg, hogy miért indították a projektet. A portugál csapatnak azóta már többször tárhelyet kellett váltania, mert több helyről letiltatták őket, most egy orosz oldalon vannak fent a fájlok. 

Nyilván felmerül a kérdés, honnan szerezték meg a dokumentumokat, amikre a klubok nagyon vigyáznak, de a forrásaikat érthető okokból nem szeretnék felfedni, csak annyit mondtak, hogy nagyon jó forrásokkal dolgoznak, és anyaguk pedig van bőven. 

Napok óta folyamatosan rakjuk fel a titkos dokumentumokat, és lehet számítani további leleplezésekre, nemcsak átigazolásokról, hanem a futballklubok által használt offshore cégekről is

- ígérték.

Az egyik ilyen gyakran szóba kerülő cég a Máltán bejegyzett Doyen Sports. A csőd szélén álló holland Twente tavaly megegyezett velük, hogy hét játékosuk átigazolási jogát, 10 és 50 százalék közötti mértékben, 5 millió euróért eladják a cégnek. A szerződést 2014-ben kötötték, még azelőtt, hogy a FIFA megtiltotta a harmadik fél tulajdonjog-birtoklását.

Később mint a játék feddhetetlenségét veszélyeztető tényezőt szabályellenesnek minősítették ezt a módszert, mert a befektetők a nyereség reményében átigazolásokat kényszeríthetnek ki.

A Football Leaks ellenben lehozta a hollandokkal kötött megegyezés részleteit: 

A Twente elnöke lemondott, miután publikálták a szerződés részleteit, és a holland szövetség kizárta az európai sorozatokból a klubot.

A Doyen Sports már hónapok óta a Football Leaksre vadászik , és Portugáliában szeptember óta eljárás is folyik az oldal ellen.

„Sajnos Portugália egy olyan ország, ahol a hatóságok és a sajtó is inkább azt kezdi el üldözni, akinek mondanivalója van, és nem a mondanivalóra koncentrálnak. Most is van egy nagyon aggasztó per a Tugaleaks oldal ellen, ahol a közszférában és a magáncégeknél zajló visszaéléseket, illegális tevékenységeket hozzák nyilvánosságra. A szerzőt levadászta a portugál rendőrség, és az oldalt is letiltották. Mindez tárgyalás nélkül történt. Ehhez hasonló velünk is megtörténhet, szóval aggódunk. Ráadásul a Doyen megpróbál nyomást gyakorolni az eljárásra. A portugál rendőrség egyik vezetője a Doyen igazgatójának a barátja, és nyomasztja az államügyészt, hogy ossza meg vele a nyomozás részleteit. A Doyennek most az a legfontosabb, hogy elhallgattasson minket minden áron " - mondták az oldal üzemeltetői.

Szerintük a Doyennek elég komoly háttere van, például kazah milliárdosok, akik a török elnökhöz is köthetők. 

Mi ez a Doyen?

A Máltára bejegyzett Doyen Sports Group már a profiljában is büszkén hirdeti, hogy előszeretettel segít ki sportcsapatokat a játékosok megvásárlásában, ezzel részesedést szerezve a játékosok jogaiban. A csoport több Európában szereplő játékos eladásában érdekelt.

A Doyen neve már több furcsa, de legalábbis érdekes üzletben felmerült. Mi is írtunk róla, amikor a Manchester United leigazolta Marcus Rojót, akinek a játékjogát 75 százalékban a cég birtokolta. De képbe kerültek már az Atletico Madrid ügyleteinél is.  

Portugáliában és Spanyolországban bevett szokás, hogy a klubok külső segítséggel erősítenek, legyen az cég, szponzor vagy magánszemély, ám így a későbbi átigazolási díjon is osztozni kell, és emiatt esélyesek a viták is. 

Rojo átigazolása miatt perre ment a Sporting és a Doyen, ezt végül tavaly a cég nyerte meg. 

Csak Ronaldo meg ne tudja

És akkor nézzünk meg néhány Football Leaks által nyilvánosságra került üzletet.

A legérdekesebb talán, hogyan került Gareth Bale a Real Madridhoz. Korábban hiába írta a sajtó, hogy 100 millióért adta el a Tottenham, a Real végig arról beszélt, hogy 91 milliót fizettek érte. Azonban most kiderült, hogy a különböző záradékokkal együtt 100 milliós üzlet volt, ami azt jelenti, hogy Bale drágább volt, mint Cristiano Ronaldo.

A Real Madrid persze ezt szerette volna titokban tartani, attól tartva, hogy Ronaldónak ez rosszul esne, és ami fájóbb, még több pénzt kellene neki fizetni kompenzációként. A Tottenham meg azért akarhatta, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a pontos összeg, hogy a velük tárgyalásban álló klubok ne nyomják fel a kiszemelt játékosok árát, hiszen innen tudhatták volna, hogy a Tottenhamnek biztos anyagi fedezet áll rendelkezésre.  

Most viszont nyilvánosságra került, innen például az is tudható, hogy milyen záradékokat rakatott a szerződésbe a Tottenham. Be akarták biztosítani magukat arra az esetre is, ha Bale-ért egy rivális Premier League-klub tenne ajánlatot a Realnak. Ebben az esetben ugyanis a spanyoloknak értesíteniük kell a Tottenhamet, aminek 72 órája van, hogy az összeggel megegyező ajánlatot tegyen. Ha ezt nem teszi meg, a spanyolok megegyezhetnek mással. Azt is szerződésbe foglalták, hogy Bale nyilvánosan nem mondhat rosszat a Tottenham vezetőségéről. Bale ügynöke azóta jelezte, vizsgálatot követelnek. 

Egy másik nagy üzletről is kiderült, hogy nem teljesen úgy volt a megegyezés, ahogy a sajtó felé kommunikálták. A francia Anthony Martialt a Manchester United vette meg a Monacótól 50 millió euróért, csak épp a 10 milliós plusz tételek sokkal könnyebben teljesülhetnek. 

Amikor a főszponzortól kérnek biztosítékot

A brazil Hulkot az orosz Zenit az FC Portótól 2012-ben vásárolta meg , a napokban közzétett szerződés szerint valóban 40 millió euróért. A szentpétervári klub három részletben fizette ki az oroszokat: három év alatt 20, 10 és 10 milliós összegekben, de ami érdekes, hogy a Zenit-főszponzor Gazprom neve is megjelenik a szerződésben.

A megegyezés második pontja szerint a Porto ugyanis egy megerősítő levelet is kért a cégtől, hogy a szentpétervári klub valóban ki tudja majd fizetni a pénzt, és nem fognak késni az utalásokkal.  A Porto igyekezett arra az esetre is bebiztosítani magát, ha Hulk bombaformában játszana a Zenitben, és egy nagyobb klub csúcspénzért vinné: legalább 70 milliós vételár esetén az összeg tíz százaléka nekik járna. 

Egy másik zenites ügyletnél, amikor az argentin Ezekiel Garayt vásárolták meg, már nem volt szükség ilyen biztosíték a Gazpromtól, mivel az csak egy hatmilliós üzlet volt. 

Az ilyen titkok és szerződések ölik meg a futballt

A tavalyi év korrupcióról és visszaélésekről szólt a nemzetközi futballban, a FIFA-t alapjaiban rázták meg a botrányok és titkos üzletek. Nemrég a Real Madrid és az Atlético Madrid kapott büntetést, korábban a Barcelonát is szankcionálták, mert szabályokat szegtek a 18 éven aluliak igazolásakor. 

Ezért is fontos a Football Leaks tevékenysége, szerintük most ilyen leleplezésekre van a legnagyobb szüksége a futballnak.

Ellenpéldaként az NBA-t hozták fel, ami az átláthatóság tökéletes példája. Mindenki láthatja, mennyit keresnek a kosarasok. Erre lenne most szüksége a futballnak. 

A futball a legnépszerűbb sport a világon, mégis ez a legkevésbé átlátható. Minden tabunak számít: a játékosok bére, az átigazolások, a titkos záradékok, a közvetítők. A klubok megpróbálnak mindent elrejteni, és ahogy fogalmaztunk korábban: az ilyen titkok és titkos záradékok megölik ezt a sportot.

Az is érdekes amúgy, honnan ismerték el csütörtökön a Football Leaks munkáját: a FIFA-tól. Az átigazolásokat felügyelő Mark Goddard szerint az oldal munkája hasznos nekik, mert így még nagyobb rálátásuk van az üzletekre, és ez a klubokat átlátható működésre ösztönözheti

Rovatok