Index Vakbarát Hírportál

Amit tudni akart a kínai futballról, de nem merte megkérdezni

2016. február 5., péntek 21:20

Nagy ívű elemzésben mutatta be az ázsiai klubfutball, azon belül is a kínai futball változásait az MTI. A télen elképesztő igazolásokkal találkozhattunk, keresett futballisták kötöttek ki Kínában.

Az elmúlt napokban bejelentett játékosigazolások:

Az AP amerikai hírügynökség elemzésében úgy fogalmaz: ezek a jelentős kiadások a kínai klubfutball globális ambícióit jelzik, illetve azt, hogy az európai átigazolási időszak már nem csak az európai csapatokról szól, hiszen az ázsiai ország bajnoksága a világ legjobbjai számára is vonzóvá vált. Kínában február 26-ig lehet új játékosokat szerződtetni, és már javában zajlanak a találgatások arról, ki lesz a következő futballista, akit Európából a világ legnépesebb országába csábítanak.

A téli időszakban a kínai élvonal csapatai költötték a legtöbbet a világon új játékosokra. A kínai másodosztály a rangsor negyedik helyén szerepel.

Hszi Csin-ping államelnök nem titkolja, hogy a labdarúgás nagy rajongója. A bajnok és ázsiai BL-címvédő Guangzhou Evergrande elnöke, Liu Jung-csu elismerte, hogy ez nyomásként nehezedik rájuk. 

"Elégedettek vagyunk a csapattal, azonban Kína és Ázsia bajnokaként is mindig javulni, fejlődni szeretnénk. A titok az, hogy folyamatosan a tökéletességre törekszünk. A kínai Szuperliga egyre erősebb, ezért fontos, hogy mi is egyre jobbá váljunk" - mondta az elnök.

A brazil Luiz Felipe Scolari a Guangzhou Evergrande, a svéd Sven-Göran Eriksson pedig a Sanghaj SIPG vezetőedzőjeként dolgozik. Náluk játszik a ghánai Asamoah Gyan és a brazil Elkeson, sőt az Arsenal, a Manchester United és a holland válogatott korábbi csatárát, Robin Van Persie-t is szeretnék megszerezni.

A Guangzhou mögött az Evergrande ingatlanfejlesztő cég, és az egyik legjelentősebb internetes kereskedelmi vállalkozás, az Alibaba áll, a sanghajiak mögött pedig a világ egyik legnagyobb tengeri kikötőjét üzemeltető SIPG vállalat. A Hebei China Fortune FC anyagi hátterét egy ipari parkokat fejlesztő társaság biztosítja, a Shangai Shenhua tulajdonosa pedig egy ingatlanforgalmazó cég.

A Jiangsu rendszerint középcsapatnak számított, de egy jelentős kiskereskedelmi csoport beszállása óta már több tucat világhírű játékost hírbe hoztak a klubbal, amelynek 200 millió dollár áll rendelkezésére a csapat megerősítésére.

Arsene Wenger, az Arsenal vezetőedzője,  elmondta: arra számít, hogy a kínai klubok továbbra is igazolnak ismert játékosokat. 

"Kínában megvannak az anyagi lehetőségek arra, hogy egy bajnokságra való futballistát elvigyenek Európából. Ez a gazdasági hatalom következménye, de vajon képesek lesznek-e fenntartani olyan szinten, ahogyan most csinálják? Emlékezzünk, néhány évvel ezelőtt Japánban ugyanez történt, aztán lelassult a folyamat. Nem tudom, milyen komolyak a tervek Kínában, de ha nagyon erős a politikai akarat, akkor kezdhetünk aggódni."

Guus Hiddink, a Chelsea edzője is hasonlóan vélekedik a kérdésről.    

Aggodalomra ad okot, hogy komolyan be akarnak kerülni a nemzetközi futballba. Ez ugyanakkor nem úgy működik, hogy nagy sztárokat vásárolnak, kellenek például képzett szakemberek és akadémiák is.

Simon Chadwick, a Salford Egyetem professzora, Kína-szakértő szerint az ázsiai ország tíz, esetleg öt éven belül minden bizonnyal jelentős szereplője a lesz a világfutballnak.

Az utánpótlás nevelését, fejlesztését is nagyon fontosnak tartják, az iskolákban labdarúgás-specifikus programot indítottak - erről az amerikai Tom Byer beszélt. A korábbi profi labdarúgó tanácsadóként segíti a kínai oktatási minisztérium munkáját. 

"Nem hiszem, hogy van ehhez hasonló program a világ bármely más pontján" - mondta.

Rovatok