Index Vakbarát Hírportál

Scholes, Gerrard és Lampard egyben

2016. február 14., vasárnap 10:30

Úgy tűnik, sok éves szűkölködés után kineveltek egy angol futballistát, aki újra naggyá teheti Angliát: Bamidele Jermaine Alli, azaz Dele Alli, a Tottenham futballistája. Kőkemény középpályás, és olyan gólokat lő, amiktől leesik az állunk.

Évről évre újabb és újabb nevek bukkannak fel az angol futballban, akiket az új Megváltónak kiáltanak ki, de aztán valahogy beleszürkülnek a mezőnybe. Nemrég még az arsenalos Jack Wilshere-t mondták az angol futball megmentőjének, de 24 éves korára kiderült, túl sérülékeny, mégsem ő az. Pár éve egy teljes szezont kihagyott, most is sérült, még augusztusban lábát törte.

Az Evertonban jó két éve tűnt fel Ross Barkley, aki remek első szezont futott 2013-14-ben, a következőre viszont visszaesett. Mostanában újra magára talált, épp a héten jutott túl 10. gólján a szezonban. 22 éves, valamit mutatnia kell, ha komolyan azt akarja, hogy számoljanak vele. Úgy tűnik, menni fog, a liverpooliakat már egyértelműen ő vezérli, igaz, a Premier League-ben ez még nem vezetett egyértelmű sikerre. Nem is róla lesz szó a következőkben.

Nevek jönnek-mennek

A többi szupertehetségből azonban, úgy tűnik, nem lesz semmi. Jonjo Shelvey, Ryan Mason, Adam Lallana, Jordan Henderson, Tom Cleverley, Fabian Delph, Alex Oxlade-Chamberlain játszottak tavaly a válogatott középpályáján, többjük évek óta kerettag. Hiába jutott ki Anglia 100 százalékos teljesítménnyel az Eb-re, ők nem fogják megváltani a csapatot, ha majd Németországgal, Spanyolországgal, az olaszokkal, a franciákkal kell játszani a selejtezős ellenfelek helyett.

Dele Alli 19 éves, áprilisban tölti be a húszat, és az első szezonját játssza klubjában, a Tottenhamben illetve a Premier League-ben. Egy éve a harmadosztályú MK Donstól    8 millió euróért  vásárolták meg, de 2015 első félévére még Milton Keynes-ben hagyták.

Érdemes volt, mármint a Donsnak megtartania, vele feljutottak a másodosztályba az előző szezon végén.

Egészen fiatalon, 16 és félévesen már bevetette a Dons, 2012 novemberében mutatkozott be, akkor és azóta sem okozott csalódást. Középpályásként 24 gólig jutott 88 meccsén. A harmadik vonalban nem volt szem előtt, de érdemes rákeresni a nevére, hogy megláthassuk, mit csinált az alsóbb ligákban: rúgott pár mesterhármast, de lőtt gólt fekve is, egészen elképesztő helyzetből.

A legjobbak között nyáron mutathatta meg magát először, amikor a Tottenhammel Münchenben játszott a Bayern felkészülési tornáján. A szünet után jött be a Real Madrid ellen, néhány perc múlva villantotta a meccs legszebb mozdulatát, amikor bebőrözte Luka Modricot, a spanyolok egyik legjobbnak tartott középpályását.

Nem kis kötény volt, és nem az a véletlen fajta, azonnal látni lehetett, hogy a srác másképp ér a labdához. Lehelet finoman, mégis határozottan.

A felkészülési meccsek után azonnal bizonyított élesben is, és ebben a szezonban már ő húzza a Tottenhamet. Meglehetősen jól. Huszonöt forduló után a bajnokságban a másodikak, és öt pontra vannak a vezető Leicester Citytől.

Dele Alli

1996. 04. 11., Milton Keynes

188 cm, 73 kg

MK Dons 2007-15, Tottenham Hotspur 2015-

Alli hét gólnál jár 22 PL-meccsén, vagyis tartja a három meccsenkénti egygólos arányát, középpályásként. Van négy gólpassza is, azaz minden második meccsen van egy pontja, gólja vagy asszisztja.

És az csak egy dolog, hogy a számai rendben vannak, fontosabb, hogy milyenek azok a gólok. Bár a szezon bő harmada még hátravan, a Premier League gólját valószínűleg elvitte a Crystal Palace elleni találatával.

Csinált egy esernyőt,majd kapásból bevarrta a labdát huszonkét méterről. Különleges, nem lehet mást mondani.

Ahogy arra a gólra sem, amit novemberben vágott, amikor először kezdett a válogatottban. Októberben mutatkozott be, ez volt a harmadik meccs, és úgy rakta be úgy 22-ről a jobb felsőbe, mintha zsinóron húzták volna a labdát.

Érdemes arra is vetni egy pillantást, ahogy megszerezte a labdát, elindítva ezzel az akciót: becsúszva, se magát, se az ellenfelet nem kímélve, igazi angol középpályásként, kőkeményen.

Nagyot húzott vele a Tottenham, és óriásit nyer vele az angol válogatott, illetve az egész angol futball.

A klubjánál gyorsan kapcsoltak, január elején 2020-ban lejáró szerződését egy évvel meghosszabbították, fizetését megemelték. Persze ezzel csak azt érik el, hogy talán egy évvel később hagyja el a Tottenhamet, az ugyanis biztos, hogy már a nyáron sztárklubok fogják bombázni, és valószínűleg nem csak az angolok.

Értéke a mai, anyagilag teljesen elszállt futballban máris 35-40 millió euró körül lehet, és szinte napról napra nő.

Jelenleg jó helyen van a Tottenhamben, főleg, hogy ez egy jó Tottenham, és mivel piszkosul fiatal, egy-két szezont még itt is tölthet. Folyamatosan játszik, kezdő, ám amint kinövi a klubot, váltania kell.

Akkora tehetségnek tűnik, hogy Anglián kívül is megállná a helyét, sőt, akkor jöhetne csak ki belőle rendesen, ami benne van, ha egy európai klub, vagy egy topedző képezné.

A Bayern figyelte már a Donsban is, és biztosak vagyunk benne, hogy előbb utóbb fel fog tűnni a Real Madrid és a Barcelona is. Angliából a ManCity lehet a favorit, amit nyártól Pep Guardiola vesz és alakít át. Az ő keze alatt kiteljesedhetne.

Ki tudja még persze, hogy merre visz az útja, de az biztos, hogy Anglia és a Tottenham felfedezett egy tényleg kivételes tehetséget, aki - Ross Barkley-val az oldalán - a válogatottban is alkothat.

Rovatok