Index Vakbarát Hírportál

A futballvilágbajnok azt akarja, hogy felboncolják az agyát

2016. március 3., csütörtök 17:00

Az Egyesült Államokban valamiért az az egyik nagy félelem a futballal kapcsolatban, hogy a fejelések maradandó agykárosodást okozhatnak, éppen ezért valahol már meg is tiltották az utánpótlásban, hogy fejelni tanuljanak. Ezek után nem meglepetés, hogy egy korábbi női válogatott, Brandi Chastain felajánlotta az agyát vizsgálatokra.

A most 47 éves egykori válogatott a Boston University agyrázkódást kutató alapítványának ajánlotta fel az agyát halála után. Chastain elmondása szerint kétszer kapott agyrázkódást futballozás közben.

Az exfutballista azt reméli, hogy ha felboncolják az agyát, akkor az orvosok közelebb juthatnak annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy vajon veszélyes lehet-e 14 éves kor alatt fejelni, vagy sem. Chastain azt szeretné, ha inkább erről a gesztusáról emlékeznének majd rá, és nem az 1999-es világbajnoki döntőn lőtt tizenegyeséről, ami után mezlerántással ünnepelt.

A USA Today úgy tudja, egy másik futballista, Cindy Parlow Cone és egy úszó, Jenny Thompson is felajánlotta az agyát kutatásokra.

Rovatok