Index Vakbarát Hírportál

Pár adat, amiért csodálják Dárdai Hertháját

2016. március 4., péntek 08:09

Tíz fordulóval a Bundesliga vége előtt teljesítette Dárdai Pál a szezon előtti elvárást, hogy csapatával ebben a szezonban 40 pontot gyűjtsön össze.

A 42 pontos Hertha BSC jelenleg a harmadik – az idei első hazai győzelmet szerda este érte el -, és a fontos gólt szerző Salomon Kalou úgy viccelődött: „ha vasárnap este győztesen jövünk el Hamburgból, akkor elég valószínű, hogy Európát nem lehet tőlünk megvédeni.”

A 30 éves BL-győztes csatár 12 gólnál jár a szezonban, tavaly ennek éppen a felét szerezte.

A jelenleg 16. helyen álló Frankfurt legyőzése után Michael Preetz klubigazgató elismerte, nagy szerencséjük volt az ötödik percben, mert már látott olyat, hogy hasonló szabálytalanságért a játékvezető piros lapot adott, míg most a cseh Darida sárgával megúszta. Az érintettet is megkérdezték az esetről, az utolsó emberként szabálytalankodó középpályás természetesen úgy vélte, hogy a játékvezető jó döntést hozott.

„A második félidő már rendben volt. Az első azonban nem. Méltatlan volt a nívó a bajnoksághoz. Nem volt megfelelő a motivációnk, kicsit túlpörögtünk, ebben lehet, közrejátszott, hogy a tabellát figyeltük, amit a Bundesligában nem szabad. Nagy küzdelem volt, kevés színvonal. A szünetben azonban fújtunk egyet, rendeztük a gondolatokat. Lőttünk két gólt és megnyertük a meccset. Megizzadtunk érte, de a csapat az ilyenekből is tanul” - összegzett Dárdai.

Azt is fejtegette már, hogy meg kell szoknia a csapatnak, hogy rájuk vadásznak, üldözöttek lesznek. Hiszen olyan jól állnak a tabellán, hogy nagy érdem lesz a legyőzésük.

„A fiatal játékosainknak ebben nincs tapasztalatuk. Ezt az óhatatlan nyomást kell majd jól kezelni a bajnokság hátralévő szakaszában.”

A Hertha 120 kilométert futott, ez nagyjából szokásosnak mondható, de ennél fontosabb, hogy a bajnoki szezonban hetedszer nem kapott gólt hazai pályán. Idegenben négyszer működött tökéletesen a védekezés.

A két csapat lehetőségei persze egészen mások, ezért is nagy eredmény a berlinieké.

Az is árulkodó tény, mennyire jó erőben van Dárdai csapata, hogy a legtöbb gólt az utolsó negyedórában szerezték. A 33 gólból 9 esett a „money time”-ban, amikor egy új meccs kezdődik. A 15-30 perc közötti időszakban csak háromszor találtak be.

Még egy fontos mutató: hazai pályán 17 gólt lőttek, idegenben 16-ot, igaz ebben benne van a Darmstadtnak lőtt négy  

A tavalyi Hertha keveset birtokolta a labdát, az idei már hazai pályán fel tudja építeni a játékát.

A bajnokság meglepetéscsapata a berlinieken kívül a Mainz, Martin Schmidt két héttel Dárdai után érkezett az előző szezonban. A Mainz ötödik jelenleg, szerdán a Bayernt verte.

Rovatok