Index Vakbarát Hírportál

Csak Puskás tudta 35 évesen, amit a későn érő baszk csatár

2016. március 24., csütörtök 18:10

Az Athletic Bilbaóban játszó Aritz Aduriz ellentmond a futballban megszokottaknak: élete formájában játszik, és noha a spanyol válogatottba eddig nem kellett, behívták. Könnyen odaérhet akár az Európa-bajnokságra is.

A baszk Aritz Aduriz a nyári Európa-bajnokság valószínűtlen hőse lehet. 35 évesen élete formájában játszik, a bajnokságban már 17 gólnál jár, csak Barcelona- és Real-játékosok előzik meg. Mindeközben az Európa Liga góllövőlistáját vezeti.

Nem mintha ez a mostani lenne Aduriz első erős szezonja a spanyol bajnokságban, az utóbbi három évben mindig megrúgta a maga 14-18 gólját, ám ennek ellenére a válogatottban nem vették számításba. A mai napig csak egyetlen meccse van a nemzeti csapatban: hat éve még valenciásként a litvánok elleni Eb-selejtezőn negyedórát kapott, azóta viszont semmi. 

Hiába a jó forma, pechére ebben az időszakban olyan játékosok játszottak a spanyol válogatottban, akiket esélytelen lett volna kiszorítani, gondoljunk csak David Villára vagy Fernando Torresre. Most viszont már kicsit más a helyzet: ők megöregedtek, Aduriz meg beérett.

Vicente Del Bosquét egyre többször piszkálták a szezon alatt, hogy igazán behívhatná, és a spanyol válogatott kapitánya decemberben kénytelen volt elismerni, hogy a Bilbao-csatár jó formában focizik, de akkor még nem akart spekulálni, hogy kerettag lehet-e vagy sem.

Aztán jött a február-március, és a baszk előbb az Olympique Marseille elleni Európa Liga-meccsen bombázott elképesztő gólt kapásból.

Aduriz pompás gólja

Majd március elején mesterhármast lőtt a Deportivo 4-1-es legyőzésénél. Ezzel Aduriz tizenhét gólig jutott a ligában, amire ennyi idősen eddig csak egy ember volt képes: Puskás Ferenc. A Real Madrid csatára annak idején meg sem állt húsz alatt. A spanyol bajnokságban a 35. születésnapjuk után amúgy is csak kevesen tudtak triplázni: Di Stefano, Ben Barek, Mundo és Quique Setién. Ráadásul ők mind még egy nagyon másik futballkorszakban villogtak.

Ezután Jött még egy fontos gól Aduriztól, márciusban az Európa Ligában: a Valencia ellen továbblőtte a csapatát a negyeddöntőbe.

Formája láttán a válogatottnál számításba vehető riválisai is róla áradoztak. Amikor a villarealos Roberto Soldadót megkérdezték, hogy nem érzi-e úgy, hogy ismét a nemzeti csapatban játsszon, csak annyit mondott:

Az én behívásomról beszélni tiszteletlenség Adurizra nézve. 

Del Bosque is kezdte belátni, hogy ki kellene próbálni a válogatottban, egészen pontosan azt nyilatkozta, hogy amikor mindenki Aduriz nevét skandálja, akkor már nekik is el kell gondolkodniuk, mert a Bilbao-csatár különleges eset. 

A márciusi kerethirdetésnél - hat évvel a legutóbbi és egyetlen válogatottsága után - Del Bosque behívta Adurizt, és szinte biztosan lehetőséget is ad neki az olaszok elleni csütörtöki, vagy/és pár nappal később, a románok elleni barátságos mérkőzésen.

Nagyjából ez a két felkészülési meccs az utolsó lehetősége a nyári torna előtt, amit kizárólag kísérletezésre szánhat a kapitány.

Del Bosque a chelsea-s Pedrót, a valenciás Alcacert, a juventusos Moratát és a celtás Nolitót hívta még be, ezúttal Diego Costa kimaradt, mert nem teljesen egészséges.  Pedro és Nolito szélső, így Aduriznak egy embert kell kiszorítania a kezdőhelyért.

Ha a statisztikákat nézzük, akkor Aduriz elég jó helyzetben van. Az összes sorozatban harmincegy gólnál jár, és a mostani kerettagok közül ő talál be a leggyakrabban, átlagosan 125 percenként. A Squawka statisztikáiból az látszik, hogy Aduriz a legveszélyesebb fegyvere lehetne a spanyol válogatottnak.

Az ábrán az első sorban a meccsenként szerzett gólok száma, a másodikban a lövések pontossága, a harmadikban a fejesből szerzett gólok száma látható.

A ligában szerzett tizenhét gólja is elég változatos volt: kilencet szerzett jobb lábbal, ötöt fejjel, hármat pedig bal lábbal, ez is azt mutatja, mennyire komplex csatár. 182 centis magassága ellenére a fejesek különösen jól mennek neki, az összes sorozatban kilenc fejesgólja van eddig. Tavaly volt olyan felkészülési meccse a Bilbaónak, amikor fejesekből szerzett mesterhármast. A klubjánál rá is játszanak erre az erősségére. 

Bele lehet kötni a korába, de ha a futballban megszokott trendeket nézzük, akkor Aduriz pályafutása mindennek ellentmond. A fenti ábrán is látható, hogy harmincöt évesen csak a bajnokságban 2300 percet játszott eddig, többet mint válogatottbeli lehetséges riválisai, úgyhogy a fizikumával biztosan nincs gond, edzője szerint a sebessége is ugyanolyan, mint régen. És ott van az a tény, hogy sokkal több gólt szerez, mint pályafutása korábbi szakaszaiban. Mintha nem fogna rajta az idő.

Így nézett ki karrierje elmúlt tíz éve szezonokra lebontva, bár azt hozzá kell tenni, hogy 2005 és 2008 között Llorente miatt nem ő volt az első számú csatár, és a Valenciában is sokszor csak csere volt. 

  Csapat Idény   Meccs/gól  a bajnokságban Összes meccs/gól  
 Athletic Bilbao 2005/2006   15/6 17/6
 Athletic Bilbao 2006/2007   34/9   35/9  
 Athletic Bilbao 2007/2008   33/7   38/8  
 Mallorca 2008/2009   35/11 40/11  
 Mallorca 2009/2010   34/12   37/13  
Valencia 2010/2011   29/10   38/18  
Valencia   2011/12   29/7  45/9  
 Athletic Bilbao  2012/13   36/12   44/18  
Athletic Bilbao   2013/14  31/16   38/18  
Athletic Bilbao   2014/15   31/18   47/26 
Athletic Bilbao  2015/16 28/17 47/31

Hasonló az Udinese-ikon Antonio Di Nataléről vagy Zlatan Ibrahimovicról mondható el a nagyobb ligákban, igaz, Zlatan egész életében ontotta a gólokat, nem úgy, mint Aduriz. Harminc előtt is voltak góljai, de nem ilyen mennyiségben. 

„Mindig próbáltam a lehető legjobban játszani a klubomban, és tisztában voltam vele, hogy nehéz lesz bekerülnöm a válogatottba. Nem gyakori, hogy valaki az én koromban behívót kapjon, ezért is érzem magam kivételezettnek, hogy itt lehetek. De az életkor csak egy szám. Ami fontosabb, hogy megvan bennem az akarat. Hogy megyek-e az Eb-re vagy sem, az már inkább a főnökön múlik" - mondta a beválogatása után. 

Tényleg nem megszokott, hogy valaki ilyen korban kerül képbe, pláne hat évvel azután, hogy kapott negyedórát a válogatottban, ami nagyjából olyan, mintha meg sem történt volna. De kiknek sikerült karrierjük kései éveiben betörniük a válogatottba? 

Aduriz esetében nyilván az lenne az igazán nagy szám, ha beverekedné magát az Eb-keretbe, ám a spanyol sajtó szerint nem lesz könnyű Del Bosquét meggyőznie: az a kérdés, hogy mennyire passzol a válogatott jelenlegi rendszerébe.

Ha végül ott lesz az Eb-n, akkor a torna legidősebb játékosától azért messze lenne életkorban, az jó eséllyel a magyar válogatott napokban negyvenéves kapusa, Király Gábor lesz. Igaz, mezőnyben Aduriz biztosan a legkorosabbak között lesz.

Frissítés: Aduriz csütörtök este az olaszok ellen kezdő volt a válogatottban, és a második félidőben megszerezte élete első gólját a nemzeti csapatban, ezzel egyenlítettek. 

Rovatok