Index Vakbarát Hírportál

Jön a Barca–Real rangadó, ami most csak sörmeccs

2016. április 2., szombat 18:27

Nincs nagy nyomás a játékosokon, így még nagyobbat is játszhatnak, mintha eredménykényszerben lennének. Fél szemmel közben már a Bajnokok Ligájára készülnek.

A szezon egyik legnagyobb meccse lesz szombat este Barcelonában, elméletileg. A Barca fogadja a Real Madridot a bajnokságban, csakhogy a két csapat között 10 pont különbség van, így vendéggyőzelem esetén is művészet Messiéktől, ha a Real megelőzné őket a hátralévő hét meccsen.

Jön még ehhez, hogy a jövő héten mindkét csapat szezonja legfontosabb mérkőzését játssza, ami a Real Madridnak formaságnak tűnik, a Barcának viszont biztosan rettentő nehéz lesz. Kedden az Atletico Madridot fogadják a BL-negyeddöntő első meccsén, és mivel az Atleti is már 9 pontra van lemaradva – szombati Barca-zakó esetén is hatra –, nekik is elsődleges lenne azt megnyerni, de legalábbis ütőképes helyzetben maradni a visszavágóra.

Vagyis a keddi Simeone csapatának is az év meccse. A Real szerdán Wolfsburgba megy, ami papíron könnyű, de az utolsó esélynek tűnik, hogy trófeát nyerjenek Cristiano Ronaldóék, azt meg semmiképp nem hagyhatják ki.

Azt tehát leszögezhetjük, hogy ez nem az általában élet-halál Clasico lesz, inkább felkészülés a BL-rangadókra.

Persze ha valami tét nélkül is komoly, akkor az ez a meccs.

Nem véletlenül tett meg a Barca mindent, hogy a legjobb formában léphessenek pályára a játékosai.

A hét eleji és múlt heti válogatott meccsekről gyorsan kimentették a teljes középpályájukat. Andrés Iniestát be sem válogatta Del Bosque kapitány, Sergio Busquets rejtélyes ujjsérüléssel otthagyta a spanyolok edzőtáborát, míg a horvát Rakitic lábát fájlalva tette ugyanezt. Közben Barcelonában edzettek, és bár Iniestának is volt egy kisebb húzódása, készültek a Real, de főleg az Atletico ellen.

Gondot jelentett a Barcának az is, hogy dél-amerikai légiósait el kellett engednie két vb-selejtezőre a tengerentúlra. Neymarral viszont itt is sikerült spórolniuk, ugyanis ő múlt pénteken kisárgázta magát Uruguay ellen, így nem utazott tovább Paraguayba, hanem ment vissza Barcelonába, ahol kedd óta a kerettel tréningezik.

A Barca mindig gyengébb a válogatott meccsek utáni fordulóban, a fáradtság most a két-két vb-selejtezőt lenyomó Messin, Mascheranón, Luis Suarezen és Dani Alvesen látszódhat meg. Különösen Alves lehet kifacsarva, ő európai idő szerint szerda hajnal fél ötkor végzett Paraguayban, ráadásul ő egyenlített a 92. percben. Aztán csütörtök este már a másik három légiós társával együtt részt vett a Barca-edzésen.

A Realból csak a kolumbiai James Rodrigueznek kellett megküzdenie a selejtezőkkel – ő is kettőt játszott – és az oda-vissza átállással, ám úgy néz ki, ez nem sokat számít, Zidane állítólag ugyanis kihagyja a kezdőből. Két-két meccset játszott még a keretből Modric, C. Ronaldo és Kroos, Benzema viszont kimaradt a francia válogatottból, és a walesi Bale meghívását is sikerült elkerülni, nem válogatták be a barátságos meccsekre.

A pénteki edzésen azért érte váratlan esemény Zidane-t, Varane lesérült, nem játszhat, ám őt sem akarta kezdetni. Kroost csapattársa Jese Rodriguez rúgta le, emiatt korábban befejezte a tréninget, ám ő valószínűleg rendben lesz szombatra.

A Barcának két sérültje van, a balhátvéd Adriano és a szintén bal- vagy középhátvéd Mathieu. Utóbbi a franciák oroszok elleni barátságosán dőlt ki, már meg is műtötték, de ha van szerencsés sérülés egy csapat szempontjából, akkor az az övé: pocsékul játszik ebben a szezonban, pláne csereként, ahogy számított volna rá Luis Enrique. (Négy-hat hetet kell egyébként kihagynia, az Eb-re felépülhet.)

A fentebb már említett Zidane-kezdőre azért mért vissza kell térnünk, mert a madridi sajtó biztos benne, hogy két legeszesebb középpályását is a padon hagyja: sem Isco, sem James nem kezd. Ott lesz a tizenegyben viszont Casemiro, akinek a védekezés az erőssége, két oldalán a kezdőből kirobbanthatatlan Krosszal és Modriccsal. Előttük a BBC - Bale, Benzema, Cristiano -, mögöttük a Danilo, S. Ramos, Pepe, Marcelo-védőnégyes. Amiből Marcelo is meglehetősen pihent lesz, ugyanis nem hívták be a brazil válogatottba a melós selejtezőkre.

Ami a presztízsen kívül a Barcát hajtja, az Johan Cruyff. Minden idők egyik legjobb futballistája és futballedzője múlt csütörtökön hunyt el, azóta ez lesz az első Barca-meccs, most búcsúzik volt játékosától és sikeredzőjétől a Nou Camp. A százezres közönségből 90 ezer lesz részese a Cruyffnak dedikált élőképnek, a játékosok Gracies Johan-feliratú mezben futnak ki.

Ami a Realt motiválhatja különösen, az a Barca 39 meccs óta tartó veretlensége.

2015 október 3-án, Sevillában verték meg őket legutóbb, mi is lenne szebb a Madridnak, ha épp ők zárhatnák le a sorozatot.

Meg kell még említenünk Messi minijubileumát, ha betalál, az az 500. gólja életében tétmeccsen, illetve azt, hogy Bale kimondta, ha nyernek, akkor újra célba veszik a bajnokságot, a hét pont ellenére.

Ami biztos: ilyen enyhe nyomás évek óta nem volt Clasico előtt,

bátran játszhat a Real és bátran játszhat a Barca is, aminek reményeink szerint az eredménye rengeteg gól lesz.

A show-ba csak Luis Enrique kavarhat be kicsit, ha tényleg csak az eszére hallgat, és pár kulcsembert pihentet a keddi Atletico-meccsre. Igaz, a Barca szempontjából ez akár jól is elsülhet: október végén, a Bernabeu-ban a sérülésből épp felépült Messi nélkül kezdtek, és amikor az argentin a 60. percben beállt, már 3-0 volt az állás a javukra.

Rovatok