Index Vakbarát Hírportál

Mit tud a Barca-verő Atletico Madrid, hogy ilyen csatárai vannak?

2016. április 15., péntek 08:09

Az Atlético Madrid a francia válogatott Antoine Griezmann duplájával bejutott a Bajnokok Ligája-elődöntőjébe. A támadó az elsőt egy gyönyörű beadás utáni fejesből, a másodikat pedig tizenegyesből lőtte a Barcelonának. Annak a Barcelonának, amelyet mindenki a BL-győzelemre legesélyesebb csapatnak tartott. Ez önmagában is klasszis teljesítmény.

Griezmann a szerda esti visszavágón négyszer próbálkozott kapura lövéssel, ebből kettő gól lett, amivel összesen már huszonkilenc tétmérkőzésen szerzett találatnál jár ebben az idényben.

Az Atlético Madrid taktikája a betonkemény védekezésre épül, de emellett legalább akkora erényük, hogy fantasztikusan gólerős játékosokkal mennek előre már az évek óta. Griezmann már a sokadik a sorban, aki a gólvágó távozása után pótlásként érkezett az Atléticóhoz, de ugyanúgy gyártja tovább a gólokat, mint elődei.

Diego Simeone néhány éve erről beszélt, miután eladták Diego Costát.

A topcsatárok mindig jöttek-mentek az Atléticónál, de a klub képes volt minimalizálni a hatását annak, hogy nagy nevek mentek el.

„Elment Fernando Torres, elment Forlan, elment Sergio Agüero, elment Radamel Falcao, és most Costa és David Villa, de így is versenyben vagyunk. Remélem, jó utódot találunk Diego távozása után is.”

Beletrafált. Ez az utód lett végül Griezmann, a francia válogatott csatára, akit a Real Sociedadtól hoztak.

Számokkal megmutatva még látványosabb, hogyan működött az atléticós csatárgyár az elmúlt években.

  Név Meddig volt az Atléticóban   Meccs/gólok   Gólátlag  
Fernando Torres    2000-2007 244/91   0,37  
Sergio Agüero   2006-2011   234/101  0,43  
Diego Forlan   2007-2011   196/96   0,41  
Diego Costa 2010-2014 136/64 0,47
Radamel Falcao 2011-2013   91/70   0,77  
 Antoine Griezmann 2014 óta   98/54   0,55 


Az Atlético jó pénzért vált meg ezektől a csatároktól, Torrest a Liverpoolnak, Agüerót a Manchester Citynek, Diego Costát a Chelsea-nek, míg Falcaót a Monacónak adták tovább egy vagyonért. Az egyetlen kivétel Forlan volt, de ő akkor már túl volt karrierje csúcsán, amikor az Interhez szerződött Olaszországba. 

Simeone Costa távozása után szerezte meg Mandzukicot és Griezmannt is, a horvát feladata inkább az volt, hogy a kapu előtt birkózzon, na és hogy kihasználja befejező képességeit, míg a franciát inkább a lendülete, dinamikája miatt vásárolták meg.

A Barcelona elleni meccsen szinte az összes erényét megmutatta. Egyrészt elképesztő sebességgel indult meg az Atlético kontráinál, és amikor kellett, akkor simán visszaért, hogy besegítsen a védekezésbe. 176 centis magassága ellenére pedig megint megmutatta, milyen jól tud fejelni.

Ezt az idén három góllal bizonyította, kettőt a BL-ben, egyet a bajnokságban fejelt. A ligában szerzett húsz góljából amúgy tizenhetet ballal, kettőt meg jobbal vágott, és igazán a büntetőterületen belülről ment neki: tizenhatot szerzett onnan. 

Az Eb-n is lesz dolga  

Az is eldőlt a héten, hogy a franciák válogatottjában az Eb-n nem lesz ott Karim Benzema, a francia szövetség ugyanis a szexvideós zsarolós ügy miatt kirakta a válogatottból, annak ellenére, hogy megszüntették ellene a nyomozást a hatóságok.

Benzema kirakásáról Griezmann azt mondta, hogy a BL-meccsre menet értesült a történtekről, és nagyon sajnálja, mert elég jól kijönnek a pályán és azon kívül is, de tisztelni kell a szövetség döntését.

„Benzema nagy játékos, és hiányozni fog. Viszont vannak más lehetőségeink is, ezt láthattuk a legutóbbi két meccsen" - tette hozzá. Azt nem mondta ki, de nyilván nagyobb lesz rajta a nyomás is Benzema hiányában. 

Hogy Griezmann az első számú csatár, aligha lehet kérdéses, az már annál nagyobb kérdés, hogy a torna után is marad-e az Atléticóban, vagy hatalmas összegért elviszik, és őt is pótolni kell majd. Angliából máris érdeklődés van iránta, állítólag ő is azt mondta az ismerőseinek, hogy szívesen játszana a Premier League-ben. 

Bárhogyan is lesz, szerencsés az a csapat, ahol jövőre lődözi majd a gólokat.

Rovatok