Index Vakbarát Hírportál

Egy piros miatt elúszik a Leicester-csoda? Az is csoda lenne

2016. április 21., csütörtök 16:48 | nyolc éve frissítve

Hacsak valami váratlan nem történik, Angliában sporttörténelmi tettet hajthat végre a Leicester City, és megnyerheti a bajnokságot. Mégis úgy néz ki, a váratlan dolgok megtörténnek: a 22 gólos csatárt kiállították, és várhatóan kétmeccses eltiltás elé néz. Négy meccsel az angol bajnokság vége előtt ez komolyan befolyásolhatja a bajnoki cím sorsát, és a Tottenham több mint ötven év utáni sikerét is megalapozhatja.

Négy fordulóval a vége előtt már csak ötpontos a különbség a listavezető Leicester City és a második Tottenham között az angol bajnokságban. Az év elején egyikükről sem feltételeztük, hogy bajnokságot nyerhet, az előbbi még soha, az utóbbi 50 éve nem ünnepelhetett ilyet.

A hétvégén aztán úgy tűnt, hogy a Leicester karnyújtásnyira kerül a bajnoki címtől, de hiába vezetett a West Ham ellen, Jamie Vardy kiállítása után 2-2-re végeztek, a Tottenham pedig felzárkózott mögé, mert simán hozta a hétfő esti meccsét a Stoke City otthonában. 

A házi gólkirály Vardy kiállítása döntően befolyásolhatja az angol bajnokság hajráját.
 

Vardy a West Ham ellen még az első félidőben kapott egy sárgát, nem sokkal azután, hogy megszerezte a vezetést csapatának.

Ez a bíró be van drogozva?

Aztán az 56. percben jött a második sárga, amiről két napja mindenki vitatkozik az angol futballban. 

A támadó a West Hames Angelo Ogbonnával harcolt a labdáért a tizenhatoson belül, Ogbonna megrángatta egy kicsit, Vardy pedig elesett. Jonathan Moss bíró elég szigorú döntést hozott, és kiosztotta a második sárgát műesésért. Ettől a Leciester-támadó kiborult, és a játékvezetőre zúdította minden dühét, miközben az arcába mutogatott.

 

Megkérdőjelezhető döntés volt: a legtöbb esetben ilyenkor a bíró továbbengedi a játékot, pláne a keményebb játékot engedő Premier League-ben, és a West Ham jöhetett volna kirúgással. 

Hogy nem így történt, az számtalan találgatásra adott okot. Vardy mindenesetre kemény büntetésre számíthat: a második sárgás piros lap miatt automatikusan egymeccses eltiltás, de a játékvezető vegzálása miatt az angol szövetség ezt még egy meccsel megtoldhatja, ami azt jelenti, hogy 

a Swansea elleni hazai meccs után a Manchester United elleni idegenbeli bajnokit is ki kellene hagynia. 

Csütörtök este a Leicester közölte, nem fellebbez, viszont személyes meghallgatást kér a jövő héten. Azaz az egy meccs biztos, a második ennek a meghallgatásnak az eredményétől függ: Vardy meg tudja-e győzni a döntéshozókat az igazáról.

De nem ez volt az egyetlen ítélet, ami miatt a leicesteresek tombolni kezdtek. A 83. percben a West Ham büntetőt is kapott, és ezt a hazai csapat játékosai nehezen viselték, amiért szintén megbüntetheti őket a szövetség.

Érdekes volt, hogy a klub a meccs után felrakott egy összefoglalót a Youtube-csatornájára, ebben maradt egy jelenetet, amelyben Moss az egyik Leicester-alkalmazottal vitatkozik, és azt kérdezgeti tőle, hogy pontosan mit is mondott neki. Később levették ezt a videót a csatornáról. 

Kicsoda Jonathan Moss? 

A negyvenöt éves Moss 2011 óta rendszeresen vezet mérkőzéseket a Premier League-ben, 2015-ban megkapta az FA Kupa-döntőjét, amit az Arsenal és az Aston Villa játszott. A 2014-15-ös idényben összesen harminchét mérkőzést vezetett, ezeken száznegyvenként sárgát és kilenc piros lapot osztott ki.

Más kérdés, hogy a Leicester City is hálás lehet, hogy ezek után ő is tizenegyest kapott, ami hasonlóan véleményes döntés volt, mint Vardy kiállítása. 

Moss bírót rengetegen kritizálták vasárnapi meccs után, a Leicesterben védő Kasper Schmeichel apja, a korábbi dán válogatott-legenda, Peter Schmeichel például azt írta twitterén, hogy a játékvezető biztosan be volt drogozva, hogy ilyen hülye döntéseket hozott. Az angol futball-legenda Gary Lineker úgy gondolta, szörnyű ítélet volt Vardy kiállítása, szerinte egyértelmű tizenegyes volt. 

Beszállt a kommentfolyamba Keith Hackett is, aki korábban tíz évig volt FIFA-játékvezető. Ő azt írta a blogjában, hogy a Leicester City–West Ham bírójának túl nagy falat volt ilyen nagy téttel bíró meccs, nem tudott nyugodt maradni, és az eseményeket kézben tartani. Kitért Vardyra is:

„Nem kellett volna sárgát adni neki már az első esetnél sem, a másodiknál pedig rosszul helyezkedett a bíró, hogy megítélje, Vardy feldobta-e magát. A hosszabbításban 2-1-es West Ham-vezetésnél tizenegyest adott a Leicesternek, ami nagy tévedés volt, mert nem történt szabálytalanság.

Ez volt a legrosszabb bírói teljesítmény, amit idén láttam.

A már visszavonult angol bíró, Howard Webb, aki Bajnokok Ligája-döntőt is vezetett, hétfőn egy cikket írt arról, hogy Moss jó döntést hozott, és, hogy mi menthetné meg Vardyt a kétmeccses eltiltástól. Szerinte Vardy mellett szólhat, hogy viszonylag hamar elhagyta a pályát, és nem maradt fent hisztériázni. 

A Chelsea-ben játszó Diego Costa nemrég hasonlóan járt, amikor az Everton elleni kupameccsen kiállították, ő viszont a pályán cirkuszolt Michael Oliver játékvezetővel, és nem volt hajlandó távozni. Az FA ezért meghosszabbította az eltiltását, és húszezer fontra megbüntette.

Vardy eltiltásáról csütörtökön egy háromtagú bizottság döntött volna, akik videós bizonyítékokat is használhattak, hogy meghozzák a végső döntést. Erre a meghallgatás miatt valószínűleg csak jövő héten kerül sor. Sok múlhat azon, hogy Vardy káromkodott-e, fenyegette-e Mosst, mielőtt lement a pályáról. Ezek elvileg mind szerepeltek a játékvezető által leadott jegyzőkönyvben. Hogy ebből minél kevesebb jelenjen meg a hivatalos iratban, a csapattársak gyorsan kapcsoltak, és igyekeztek elrángatni a támadót a bíró közeléből. Ők is tudták, ha Vardyt emiatt elmeszelik, bajban lesznek. 

Mit jelent Vardy játéka? 

Egyrészt mind a harmincnégy bajnokin kezdőként lépett pályára, és ezeken a meccseken huszonkét gólt szerzett, amit nem kell különösebben megmagyarázni. Hétfőig vezette a góllövőlistát, akkor beelőzte a tottenhames Kane. Másrészt március 5. és április 10. között zsinórban öt meccset nyert a Leicester City az angol bajnokságban, majd ezután jött a West Ham elleni iksz, és ezeken meccseken így teljesített: 

Vagyis a bajnokság hajrájára is kulcsember maradt. Mellesleg azért is nagy szó a teljesítménye, mert angol futballista utoljára az 1999/2000-es idényben tudott gólkirály lenni. Ha az eltiltás miatt nem is állhat az élre, de a szintén angol, már 24 gólos Kane lehet a befutó. Esetleg a 22 gólos ManCity-csatár, az argentin Sergio Agüero.

Az edző, Claudio Ranieri a mérkőzés után azt mondta, hogy valószínűleg az argentin Leonardo Ulloa fogja helyettesíteni Vardyt, akitől ugyanolyan jó teljesítményt vár. Ulloa a West Ham elleni meccs 95. percében higgadtan lőtte be a megítélt tizenegyest, idén leginkább csereként használták, négy gólig jutott. Tavaly ő volt a csapat legeredményesebb játékosa tizenhárom góllal. 

Most lehet csak igazán szoros a bajnokság

Többször írtunk már arról, hogy mekkora szenzáció lenne, ha a tavaly még kiesés ellen harcoló Leicester City megnyerné az angol bajnokságot, most viszont olyan helyzetbe kerültek, hogy még szoros lehet a vége. 

Így néz ki a bajnokság első két csapatának menetrendje a hátralévő fordulókra:

Leicester City:

Tottenham:

Vardy nélkül leginkább a második mérkőzésen lehet bajban a listavezető kiscsapat. Mert most vasárnap a tizenötödik Swansea elleni bajnokit még be is húzhatják nélküle, azután viszont az ötödik Manchester United otthonába mennek, ami keményebb menet lesz. 

Ki nyeri az angol bajnokságot?

  • 5540
    A Leicester City
  • 1211
    A Tottenham

A Manchester Unitednek ugyanis még van esélye arra, hogy a Bajnokok Ligájában induljon, de ehhez nyernie kell, és Louis van Gaal is meg szeretné tartani az állását, ezért a MU-nál is nagy tétjük van a hátralévő meccseknek. 

Tehát ha még a Swansea ellen nyer is, de Manchesterben kikapna a Leicester City, miközben a Tottenham nyeri következő két meccsét, akkor kétpontosra olvadhat a különbség az utolsóra két fordulóra, ami drámai befejezést feltételezne. 

A Chelsea-vel mind a két csapat játszik a hátralévő mérkőzéseken, így akár az is eldöntheti a bajnokságot, ha a Tottenhamtől pontokat vesz el. A Leicester City programja tűnik innentől rázósabbnak, igaz, az sem lesz mindegy, hogy a kiesés ellen harcoló Newcastle hogyan áll majd az utolsó fordulóban, amikor a Tottenhamet fogadják. Ha lesz még esélyük a bennmaradásra, akkor az egy pokolian nehéz bajnoki lehet Harry Kane-éknek. 

Ha a Tottenham Hotspurnek mégis sikerülne a nagy hajrá, és az előzés, akkor az is nagy szám lenne az angol bajnokság történetében, ugyanis legutóbb 1961-ben volt bajnok a Tottenham. 

Rovatok