Index Vakbarát Hírportál

Célegyenesben a Leicester City, közel a csoda

2016. április 9., szombat 18:57

Hiába verte laposra a Premier League-et az elmúlt egy évben az angol első osztály harmadik legkisebb csapata, a Leicester City, a bajnoki cím annyira hihetetlen, hogy tízből hét ember még mindig nem bízik benne. Kulcsmeccset játszanak vasárnap, rengeteg múlik rajta.

Már csak hat forduló van hátra az angol futballbajnokságból, amit a Leicester City hét pont előnnyel vezet a második Tottenham Hotspur, tízzel a harmadik Arsenal és tizennéggyel a negyedik Manchester City előtt. (A ManCity egy meccsel kevesebbet játszott, így közelebb jöhet a Leicesterhez.)

Claudio Ranieri csapata négy és fél hónapja, a 13. forduló után állt először pontelőnnyel a tabella élén, azóta második is csak gólkülönbséggel volt. December közepe óta fix első, és most már tényleg belátható közelségbe került a Premier League megnyerése, ami minden idők legnagyobb futballszenzációja lenne.

Leicester City, 1., 69 pont, a hátralévő meccsei:

A Leicester City költségvetése a harmadik legkisebb a mostani PL húsz csapata között, csak a Norwich és a Bournemouth dolgozik náluk kevesebb pénzből. De Leicesterben összejött egy tehetséges brigád, ami a megfelelő edzővel kiegészülve a csoda szélén áll.

Egészen elképesztő évet produkáltak, ez már akkor is így van, ha a végén nem lesznek bajnokok.

A Leicester egy éve, 2015 április 4-én a Premier League utolsó helyén kullogott, hét pontra a legközelebbi bennmaradó helytől. Szenzációs feltámadással aztán bent maradt, Nigel Pearson edzővel menekült meg az egyesület.

Tottenham Hotspur, 2., 62 pont, hátralévő meccsei:

Nyáron a trénert mégis Claudio Ranierire cserélték, aki alig nyúlt hozzá valamihez, igazolt egy-két kulcsembert - N'Golo Kante - , és több lehetőséget adott a tehetségeknek - Jaime Vardy, Rijad Mahrez - , így ott folytatták az új szezont, ahol az előzőt befejezték.

Az elmúlt pont egy évben a Leicester City 91 pontot szerzett a bajnokságban, míg ezidő alatt a következő Tottenham és Arsenal 73-at, vagyis a naptári évet nézve egészen elképesztő módon lesöpörte a topklubokat. (Az Arsenal aztán szombaton szerzett még egy pontot a West Hamnél.)

Csakhogy a Premier League nem naptár szerint megy, így hiába a hihetetlen statisztika, ezért még nem kapnak semmit Ranieriék. A címet akkor szerezhetik meg, ha kitartanak a maradék hat meccsükön.

Vasárnap jön az első akadály, Sunderlandbe mennek, az első kieső, 18. helyezetthez, ami egy meccsel kevesebbet játszva áll négy ponttal a bent maradó Norwich mögött. Elméletileg meg kellene lennie a vendégsikernek, a Leicester hat meccse nem kapott ki, de ebből ötöt csak 1-0-ra nyert meg. (Egy 2-2-jük volt még otthon.)

Arsenal, 3., 59 pont, hátralévő meccsei:


A sunderlandi siker óriási lépés lenne a bajnoki címért, ugyanis ha maradna a hét pont, a Leicesternek a hátralévő öt meccséből már elég lenne csak a hazaiakat megnyernie. Ami azt jelenti, hogy nem kellene aggódnia, ha kikap Manchesterben, a Unitedtől vagy az utolsó fordulóban, Chelsea-ben.

A Leicester erőssége az utóbbi két hónapban egyértelműen a védekezése lett, pláne, hogy a csapat gólkirálya, a PL-ben 19 gólos Jamie Vardy hat forduló óta képtelen betalálni. Legutóbb február 14-én, az Arsenalnak rúgott gólt, akkor kikaptak 2-1-re. Büntetőből talált be, akcióból február 4-én, a Liverpoolnak utoljára. Azóta is sokszor került helyzetbe a bajnokságban, de nem sikerült azokat kihasználnia.

Természetesen fel sem merül, hogy kikerüljön a kezdőből, már csak azért sem, mert Ranierinek pont egy csapatnyi jó embere van, velük játssza végig a szezont.

Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kante, Albrighton - Okazaki, Vardy.
 

Ezen a kezdőn csak sérülés vagy eltiltás miatt változtat.

A PL-cím szempontjából még jól is jött, hogy nem indulhattak európai kupában, és hogy a Ligakupából is korán kiestek. Az FA-kupából is még februárban, épp a Tottenham verte ki őket. Ha másik sorozatra is figyelniük kellene, kizárt, hogy a 11 ember fizikálisan végigbírná a szezont. És még így is előfordulhat, hogy túl sok lesz a terhelés a hajrában.

Bajnok lesz a Leicester?

  • 10764
    Igen
  • 909
    Nem

Főleg, hogy a kezdőből csak egy ember van, aki játszott már bajnokesélyes csapatban, illetve mehetett a bajnoki címért. Igaz, Robert Huth meg is nyerte azt. Kétszeres bajnok a Chelsea-vel 2005-ből és 2006-ból, de egyrészt sosem volt ott alapember, másrészt azt a két címet teljesen simán nyerte José Mourinho csapata, így nem volt éles bajnoki hajrája neki sem.

Az edzőnek sincs még bajnoksága. Claudio Ranieri hiába vezette korábban a Napolit, a Fiorentinát, a Valenciát, az Atletico Madridot, a Chelsea-t, a Parmát, a Juventust, a Romát, az Intert és a Monacót, egyértelműen a Leicesterrel lesz hosszú karrierje fénypontja, még akkor is, ha nem lesz meg a bajnokság. És ha így történik, 64 évesen az lesz élete legnagyobb csalódása is.

A siker akkora szenzáció lenne, és annyira hihetetlen, hogy a közönség nagy része még most sem nagyon hisz benne. A Leicesternek 18 pontból 12-t kell megszereznie, ha azzal számolunk, hogy a második Tottenham mind a hat további meccsét megnyeri, azaz 18/18-at kaszál, ám a Telegraph szavazásán 70 ezer drukkerből

34 % a Tottenham, 31 % az Arsenal végső győzelmére tippelt. A Leicester 29 %-on állt. 

A szavazók 6 %-a még a ManCitynek is esélyt adott. Vagyis tízből hét ember még mindig azt mondja, hogy a Leicester nem nyeri meg a Premier League-et.

És hogy kiknek hozhat a legnagyobb hasznot a bajnoki cím? A Leicester angliai mércével egy igazi kiscsapat, de a Premier League felfutásának köszönhetően már náluk is rengeteg pénz fordul meg.

A tavalyi bentmaradás nagyjából 50 millió fontot ért a klubnak, csak a tévés jogdíjakból, ha behúznák a címet, ennek a háromszorosára számíthatnának. De ha csak a BL-hely jön össze végül, az is 100 millió font fölötti összeg lesz.

Az elnök-tulajdonos

A thaiföldi tulajdonos befektetése kezd megtérülni, a klub élén ugyanis egy távol-keleti üzletember, a bonyolult nevű Vichai Srivaddhanaprabha áll, övé a klub. 2010-ben 39 millió fontért vette, így meglehetősen jó bizniszbe fektetett. A King Power nevű élelmiszerláncot is birtokló mecénás magánvagyona mintegy kétmilliárd font.

Az alelnök, a főnök fia

Aiyawatt Srivaddhanaprabha viszi a klubot, ő intézi a napi ügyeket, ő szól a drukkerekhez az Angliában tradicionális meccsnapi füzetekben.

Jon Rudkin, a futballigazgató

Gyerekfutballistaként kezdte több mint húsz évvel ezelőtt a Leicesternél, és bár profi sosem lett, mindig hű maradt a klubhoz. Az akadémián volt edző 1998-tól, leginkább az utánpótlás-nevelésben segédkezett. 2014 decemberében foglalta el ezt a pozíciót.

Supornthip 'Tippy' Choungrangsee, igazgató

Az üzletasszony szakmája ékszertervező, leginkább gyémánttal foglalkozik, igen rég óta. Arról nem tudni pontosan, hogyan kötődik az elnökhöz, de elnökségi tag ő is, szava lehet a klubot érintő kérdésekben.

Susan Whelan, ügyvezető

A staff főnöke, több évtizede közel áll a Leicester Cityhez, bár nyilvánosan ritkábban jelenik meg, nincs is ott minden meccsen.

Andrew Neville, operációs futballigazgató

Dolgozott a Norwichnál is, az igazolásokban és játékostranszferekben van döntő szerepe és feladata.

Keith Vaz, a magasrangú törzsszurkoló

Parlamenti munkáspárti képviselő Leicesterből, óriási Leicester City-szurkoló. Az elnök vendégeként van jelen a meccseken, nagyon közel áll a klubhoz.

Peter Shilton, a klublegenda

A klubtörténet legismertebb játékosa az angol rekordválogatott kapus, aki 1966 és 74 között 286 meccsen védte a Leicester City kapuját. Hivatalos pozíciója nincs az egyesületnél, de szava lehet, foglalta össze a Telegraph.

Rovatok