Index Vakbarát Hírportál

Egy lépésre a bajnoki csodától a Leicester

2016. április 26., kedd 08:27

A Leicester City nagyon sima 4-0-val nyerte meg vasárnapi angol bajnokiját a Swansea City ellen, és ezzel három ponttal közelebb került a bajnoki címhez, de hétfő estig nagyon úgy nézett ki, hogy a neheze még most jön, és nagyon szoros lehet nekik a vége. Aztán egy nagyon jó hírt és egy rosszat is kaptak. 

Az utóbbi gólkirályukkal, a bajnokságban 22 gólos Jamie Vardyval kapcsolatos. A hétvégi négyet nélküle rúgták, de még egy meccsen nélkülözniük kell majd, ugyanis az angol szövetség a West Ham elleni történt balhéja miatt még egy bajnokival meghosszabbította az eltiltását hétfő este.

Ennél viszont fontosabb, hogy a Tottenham botlása után még jobb helyzetbe kerültek, mert a Spurs óriási meglepetésre csak 1-1-es döntetlent játszott a West Bromwich Albion ellen hazai pályán. 

És ez azt jelenti, hogy a dolgok mostani állása szerint a hátralévő három fordulóban már nagyon nehéz lesz elveszítenie a Leicesternek a bajnoki címet, mert így áll a bajnokság:  

A Leicesternek a hétpontos előny miatt simán belefér az, hogy a következő meccsén akár kikapjon, ami amúgy is a legkeményebb hátralévő bajnokijának ígérkezik.

Mert jön a Manchester United idegenben. Az angol szövetség döntése miatt még ezen a meccsen sem játszhat a 22 gólos Jamie Vardy, igaz, legutóbb is egész jól pótolták Ulloával. Csakhogy a United a Swansea-nál jóval keményebb ellenfél. A MU-nak ráadásul minden pontra szüksége van, hogy beérje a negyedik Arsenalt, és indulhasson a BL-ben, ráadásul ezen múlhat Van Gaal állása is. A United legutóbbi öt bajnokijából négyet megnyert, csak a második Tottenhamtől kaptak ki, és közben bejutottak az FA Kupa-döntőbe is. A Leicester tizennégy bajnoki meccs óta tartó veretlensége itt szakadhat meg, de ez a hétpontos előny miatt beleférhet. 

Ugyanakkor a Manchester United ellen már bajnok is lehet a Leicester City, ha nyer.
 

De akkor is, ha döntetlenezik, és aztán hétfőn a Tottenham nem veri meg a Chelsea-t idegenben. Ebben az esetben ugyanis a Leicesternek már behozhatatlan előnye lenne, maradna a mostani 7 pont, de csak 2 meccsre.

Ezután jön nekik az Everton hazai pályán, amikor már Vardy is játszhat. A legkönnyebb meccs ez a három közül, és ha ezt hozzák, akkor már biztosan nem érheti őket utol a Tottenham, még ha a MU otthonában ki is kapnak. A bajnokságban 11. Everton nem igazán van formában: március eleje óta nem nyert a PL-ben, legutóbbi két tétmeccsüket (Liverpool 0-4, MU 1-2) elvesztették. A két csapat őszi meccsén 3-2-re nyert a Leicester. 

Majd jön az idény utolsó meccse a Leicester Citynek, amit már bajnokként játszhatna le, vagy a legrosszabb esetben itt kellene megszereznie a címet, méghozzá győzelemmel: a Chelsea idegenben.

A kilencedik londoniak legutóbb februárban tudtak otthon tétmeccset nyerni, de a hétvégén volt egy biztató 4-1-es idegenbeli győzelmük a Bournemouth ellen.  2-1-re nyert a Leicester City az őszi meccsen. 

A lényeg: bármelyik meccset megnyeri a Leicester City, akkor övék a bajnoki cím.

A Tottenham helyzete innen majdhogynem reménytelen, abban bízhatnak, hogy a Leicester sorra szórja majd el a pontokat, veszít Manchesterben, aztán otthon ég az Evertontól. De emellett még a londoniaknak minden hátralévő mérkőzést hozniuk kellene, hogy 1961 után ismét megnyerjék az angol első osztályt.

Nekik is most hétvégén jön a legkeményebb a három közül, Chelsea idegenben. Sokat nem kell hozzátenni ahhoz, hogy Eden Hazard azt nyilatkozta vasárnap, a klubnál senki nem akarja a Tottenham bajnoki címét, szerintük a Leicester City jobban megérdemelné, mint a meglehetősen nagy londoni riválisuk. A két klub tradicionálisan nem kedveli egymást. Az ősszel 0-0-t játszottak. 

Southampton otthon, ez a következő állomás: a bajnokság nyolcadik csapata nemrég kikapott a Leicester Citytől, azóta verték az Aston Villát, ami mostanra ki is esett. A kiesés ellen harcoló Newcastle-t is legyőzték, az Evertonnal viszont csak ikszeltek. 2-0-ra nyert a Tottenham az ősszel. 

Newcastle idegenben, ez lesz a zárómeccsük. Sok múlhat azon, hogy a kiesés ellen harcoló Newcastle hogy áll majd az utolsó fordulóban, de még ha marad is esélyük a bennmaradásra, akkor is nagyon nehezen lesznek képesek feltartóztatni a Tottenhamet, ha még éles a bajnoki címért folyó küzdelem. 2-1-re nyert a Newcastle az őszi meccsen. 

A Leicester City tehát innentől csak elrontani tudja. A kiscsapat tavaly még a kiesés ellen harcolt a Premier League-ben, végül a tizennegyedik helyen végeztek. Annyira valószínűtlen volt a mostani szezon előtt a bajnoki címük, hogy ötezerszeres pénzt ért. 

Rovatok