Index Vakbarát Hírportál

Micsoda sportszerűtlenség, Simeone túl messzire ment?

2016. április 26., kedd 10:21

Diego Simeone sosem volt a fair play bajnoka, de a hétvégén történtekhez hasonló szabálytalanság még vele sem fordult elő korábban. A spanyol bajnokságban a Málaga elleni meccs mérföldkő, és bár bizonyíték nincs, valószínűleg az argentin Atletico-edzőt fogják megbüntetni.

Ritka nagy sportszerűtlenség történt a hétvégi Atletico Madrid-Málaga spanyol bajnokin. Az első félidő hosszabbításában, 0-0-nál, a vendégcsapat szélsője egyedül léphetett ki a félpályától, egyenes útja volt a tizenhatosig, de akkor még egy labda berepül a pályára. A bíró megállította a meccset, és ezzel a góllal kecsegtető akciót.

Két labda nem lehet a pályán, legalábbis ha zavaró, így Matheu Lahoz játékvezető jelzett, majd miután lefújta a félidőt, a lelátóra küldte Diego Simeonét, az Atletico edzőjét. Más kérdés, hogy mennyire zavart a második labda, ha úgy gondolja, Lahoz el is engedhette volna a támadást.

A kérdés, ami azóta szinte egész Spanyolországot foglalkoztatja, hogy hogyan került a labda a pályára, és miért a trénernek kellett az egész második félidőt a lelátóról néznie. Hárommeccses eltiltással is fenyegetik.

A tévéközvetítés alapján nehezíti az eset megoldását, hogy nem látni, ki dobta be a pályára a labdát, csak az biztos, hogy az Atletico kispadjának közeléből érkezett. A kamerák annyit örökítettek meg, hogy a másik labda bepattog, Simeone pedig abban a pillanatban integet is a bírónak, hogy intézkedjen.

A felelősség

Lahoz azért állította ki Simeonét, mert az Atleti-kispad az ő felségterülete, ott ő a főnök, így ha valami szabálytalan történik, aminek a közvetlen felelőse nincs meg, de egyértelműen a kispad okolható, akkor azért ő felel. Simeone az eset után elismerte, Lahoz korrektül döntött, mivel ő felel a csapatáért, de tagadta, hogy ő dobta volna be a labdát. Szerinte egy labdaszedőgyerek.

Tiszta sor, hogy a bíró az előírásoknak megfelelően járt el, azt tette, amit tennie kell. De a felvételek majd megmutatják, hogy egy gyerek dobta be mellőlem.

Ez mind szép, de a spanyol lapok felvetették viszont, hogy a labdaszedő nem magától volt ennyire sportszerűtlen, hanem Simeone utasítására repülhetett a labda. Van egy olyan videó is, amin elég nehezen félreérthető mozdulatokat tesz pillanatokkal az eset előtt.

Szerencséjére ezen sem látszik sem a labda, sem a labdaszedő, ezért közvetlen bizonyíték nincs, úgyhogy a fegyelmi tárgyalás nem lesz egyértelmű.

Az edző akár hárommeccses eltiltást is kaphat, ami azt jelenti, ebben a - rendkívül kiélezett - bajnokságban már nem ülhetne le csapata kispadjára, az utolsó három meccsüket csak a tribünről követhetné.

Diego Simeone nem épp a fair cselekedeteiről lett híres sem játékosként, sem edzőként. A mostani esetet azonban megelőzte egy néhány perccel korábbi, mégpedig a 31. percben, amikor az Atletico jött bedobással a málagai tizenhatosnál. Akkor is berepült egy második labda ezúttal a málagai kispad felől. Különbség, hogy ott nem volt gólhelyzet.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az argentinnak jogában állt volna visszavágni, és persze azt sem, hogy ő vágott vissza. Jelenleg viszont ő az első számú gyanúsított.

Ha elítélik, az Atletico fellebbezhet, hiszen a labdaszedőkért nem az edző felel, hanem a klub intézője, aki elméletileg az edző felett áll a kispadhierarchiában.

Az ügy nagyjából eddigi csúcsbalhéja Simeone atleticós edzői munkásságának, biztosan a teteje annak a stratégiai elképzelésnek, amit a 45 éves sztártréner az Atletico Madridnál kialakított.

Simeone fantasztikus sikereket ér el Madridban, mióta 2012 januárjában átvette a klubot. Azonnal megnyerte az Európa Ligát, egy év múlva a Spanyol Kupát, rá egy évre a bajnokságot, 18 év szünet után a legutóbbi Atletico-cím óta. 2014-ben még BL-döntőbe is került, ahol csak hosszabbításban kapott ki a Real Madridtól.

Mindez azért különleges, mert az Atletico Madrid nem tartozik a világ topklubjai közé, költségvetése nem versenyezhet a Real Madrid, a Barcelona, a ManUnited, a ManCity, a Chelsea és a PSG anyagi lehetőségeivel.

Simeone a zseniális játékospolitikájával, futballhoz rettentően éles szemével és a szabályok engedte lehetőségek maximális kihasználásával ért el a remek győzelmeit.

Olyan csatárokat nevelt ki, majd adott el aranyárban, mint Radamel Falcao és Diego Costa, hogy aztán legújabb felfedezettjével, Antoine Griezmannal pótolja őket. De ő csinált ismét futballistát Fernando Torresből, illetve szúrt ki olyan ügyes tehetségeket, mint Ferreira-Carrasco, vagy Angel Correa.

Amiben viszont végképp túltesz mindenkin Simeone, az a szabálytalanság, mint taktikai elem használata. Egyetlen topklub sem faultol olyan tudatosan és cinikusan, mint az Atletico Madrid. A sárga lap be van kalkulálva minden meccsen, minden egyes játékosának.

Talán a legjobb példa a pár hete Barcelonában 2-1-re elveszített meccsük, amikor Fernando Torrest az első félidő végén két nagyon buta sárga miatt kiállították. Torres egyik szabálytalansága sem volt a tervben, mindkétszer a kaputól nagyon távol rúgott oda. A szünet után így már csak tízen jöttek ki, és a Barca elképesztő módon benyomta őket, mozdulni sem tudtak a kapujuktól.

Mit érdemel Simeone?

  • 3384
    10 meccs is kevés lenne
  • 1682
    Elég 1 meccs is
  • 1606
    A 3 meccs rendben lenne

Ekkor 45 perc alatt 5 atleticós kapott 5 sárga lapot, összesen 8 sárgával zárták a meccset, amit 7 ember szedett össze. Torresen kívül senki nem kapott kettőt, olyan ügyesen faultolt mindig valaki más, hogy a bírónak eszébe sem juthatott még egy embert kiállítani, mert nem adtak rá lehetőséget Simeone emberei.

A Barca fordított, de a sok szabálytalanság miatt sem tudott még egy gólt lőni, amivel komolyabb előnyt szerezhetett volna a visszavágóra, amit aztán el is veszített egy héttel később. Az Atletico akkor 2-0-ra nyert, és továbbjutott, szerdán a Bayernnel játszik az elődöntő első meccsén.

Rovatok