Index Vakbarát Hírportál

Semmi sem menti meg a Felcsútot az NB II.-től?

2016. május 2., hétfő 16:32

A hétvégén az NB I.-ből kiesett Puskás Akadémiáról máris olyan hírek keltek szárnyra, hogy valamilyen ravaszsággal mégis NB I.-es maradhat. Ez azonban hülyeség, mert hiába lépne vissza az NB I.-től például a Kisvárda, másnak is van licence a másodosztályban. És létszámemelés sem lesz.

Szombaton véget ért az OTP Bank Liga 2015/16-os szezonja, a Békéscsaba mellett kiesett az NB I.-ből a felcsúti Puskás Akadémia is. Az Orbán Viktor alapította akadémia három évet töltött az élvonalban, nyártól a tizenhat csapatos másodosztályban folytatja. Az utolsó két fordulóban számos olyan eredmény és döntés született, amely nekik kedvezett volna, és most, hogy kiestek, számos találgatás indult meg, hogyan maradhatna mégis NB I.-es. Ezek egy része csak rosszindulatú feltételezés, de lássuk, van-e olyan forgatókönyv, ami alapján mégis NB I.-esek maradhatnak.

Már a kiesésről döntő szombati meccsek előtt is felmerült szurkolói fórumokon, hogy ha a Puskás Akadémia kiesik, akkor is megmenekülhet, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) esetleg felemeli az élvonalban szereplő klubcsapatok számát. Csányi Sándor MLSZ-elnök viszont jelezte, hogy mindenképpen maradnak a 12 csapatos NB I.-nél, és a közhangulat miatt ezt kénytelenek voltak közleményben újra leszögezni:  

Az MLSZ (...) ismételten tájékoztatja a közvéleményt: a 2016/17-es bajnokság Versenykiírásáról, abban a csapatok létszámáról hónapokkal ezelőtt megszületett és nyilvánosságra került a hivatalos döntés. Az elnökség akkori meggyőződése, hogy a magyar labdarúgás fejlődését a 12 csapatos első osztály versengése szolgálja, nem változott.

Persze láttunk már furcsaságokat a magyar futballban, de ezek után elég valószínűtlen, hogy az MLSZ ennyire szembemenne korábbi álláspontjával, így a felvetett létszámbővítés már biztosan nem menti meg a Puskás Akadémiát. De mi van akkor, ha a másodosztályban feljutó helyen egy olyan csapat végez , amelyik nem tudja vagy nem akarja vállalni az NB I.-es szereplést? Mert arra viszont már volt példa, hogy ilyen esetben egy kieső helyen végzett első osztályú csapat maradt az élvonalban. 

A 2000/2001-es bajnokságban eléggé megbonyolították a kiírást, és két csoportra osztották a mezőnyt: volt alapszakasz és rájátszás, a lényeg pedig az, hogy a végén a Tatabánya mellett a kupagyőztes Debrecen esett volna ki, de végül mégis az élvonalban maradt. Az NB I./B Keleti csoportjában a feljutó helyen végzett BKV Előre ugyanis nem tudta vállalni az élvonallal járó anyagi terheket. Így NB I.-es maradhatott a Debrecen, amely nem sokkal aztán történelmi menetelésbe kezdett, de az egy másik cikk témája lenne. 

2009-ben a Gyirmót nyerte meg az NB II. Nyugati csoportját, de hiába, nem indulhatott az élvonalban, mert nem kapta meg a licencet, helyette a másodosztályban harmadik helyen végzett Pápa jutott az NB I.-be, azaz akkor nem az élvonalból kiesett csapattal töltötték fel a mezőnyt. 

A mostani találgatásra okot adhat, hogy az NB II.-ben feljutó helyen álló Kisvárda a hétvégén bejelentette, hiába mehetnének, ők a mostani stadionrekonstrukció miatt nem akarják vállalni az élvonali indulást. A klub szakmai igazgatója, Révész Attila azt mondta a Borsnak, hogy

A jelenlegi infrastrukturális helyzetünk nem felel meg az NB I.-nek, mi pedig nem szeretnénk folyton idegenben játszani a hazai meccseinket


A tizenhatezres Kisvárdán, Seszták Miklós miniszter városában másfél milliárdos beruházásból épül új stadion, ahol 2500 néző fér majd el, de szükség esetén 5500-ra növelhető a kapacitás. Azt Révész is úgy tudja ugyanakkor, hogy a jelenlegi szabályok szerint a visszalépésük nem jelentené automatikusan az egyik NB I.-es kieső bennmaradását, hanem az MLSZ a következő legjobb helyen végzett, de nem feljutó NB II.-es csapatot kérné fel az első osztályú indulásra. 

Az már szinte biztos, hogy a sokszor élvonal közelébe kerülő Gyirmót most végre fel fog jutni: öt fordulóval a vége előtt tizenhárom pont az előnyük, és a honlapjuk szerint a licencet is megkapták a múlt héten.

Utánuk viszont elég sűrű a mezőny, pontosan így néz ki a helyzet:

1. Gyirmót FC Győr 25 17 5 3 45–18 +27  56
2. Kisvárda 25 12 7 6 52–28 +24  43
3. ZTE FC 25 13 3 9 42–28 +14  42
4. Mezőkövesd Zsóry FC 25 12 6 7 33–25 +8  42
5. Balmazújváros 25 12 6 7 34–29 +5  42
6. Aqvital FC Csákvár 25 13 2 10 49–42 +7  41

Vagyis a Kisvárda helyett még a Zalaegerszeg, a Mezőkövesd, a Balmazújváros és a Csákvár is NB I.-es lehetne, ha csak a táblázatot nézzük. De nem ilyen egyszerű a helyzet, haladjunk sorrendben.

A Zalaegerszegi TE korábban stabil NB I.-es volt, nemzetközi kupában is szerepelt, a stadionjuk is megvan az élvonalbeli induláshoz, és nézőik is vannak. Ágoston Zoltán ügyvezető igazgató kérdésünkre azt mondta, vállalnák az NB I.-et, hiszen ezen dolgoztak az elmúlt tíz hónapban.  

A jelenleg negyedik Mezőkövesd is szerepelt már korábban az NB I.-ben, ehhez megfelelő stadionjuk is van, sőt, a mezőkövesdit azóta tovább fejlesztették, a licencet ők is megkapták múlt héten

De mi a helyzet a Balmazújvárossal és a Csákvárral, amelyek még szintén odaérhetnek? Balmazújvárosban is új stadion épül, ugyanakkor a klub elnöke, Tiba István korábbi fideszes polgármester kérdésünkre elmondta, hogy bár a feltételek adottak lennének, nem adtak be licenckérelmet az NB I.-es indulásra. 

A Csákvártól – amely pár éve még a megyei bajnokságban játszott – szintén azt az információt kaptuk, hogy nem adtak be kérelmet, mert nem akarnak elrugaszkodni a realitástól: 

Csákvár egy 5000 fős kisváros, a klub mögött nem áll egyetlen tehetős állami cég vagy prominens személyiség sem. A klub a legalacsonyabb költségvetéssel dolgozik a másodosztályban, célja, hogy lehetőleg minél több tehetséges fiatalnak adjon kiugrási lehetőséget.

Hozzátették, hogy ahhoz képest, hogy bennmaradás volt a cél, felülteljesítették, de nem akarják azt a hibát elkövetni, amit a magyar futballban már sokan mások: azaz a hirtelen jött siker után nem kezelték helyén a dolgokat, és ez többször a megszűnést eredményezte. 

Vagyis ezzel három csapatot is kihúzhatunk az NB I.-es feljutásra esélyes klubok listájáról, de még így sem jelentene gondot feltölteni az NB I.-es mezőnyt két NB II.-essel, mert 

a Gyirmót mellett van licence a korábban NB I.-es Mezőkövesdnek, Tállai András NAV-elnök csapatának, ők tehát már kapásból be tudnak ugrani, és a ZTE is vállalja az indulást.

Az egész csak akkor nézne ki nagyon furán, ha a Gyirmót mögött három olyan klub végezne, a Kisvárda, a Balmazújváros és a Csákvár, amelynek nincs licence. Ebben az esetben elvileg az ötödik helyezett mehetne az  NB II.-be.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a felcsúti Puskás Akadémia mindenképpen az NB II.-ben indul. A visszajutás nem lesz könnyű, mert biztosan gyengülni fog a játékosállomány, másrészt NB II.-es maradhat a Mezőkövesd, a Zalaegerszeg, a most kiesett Békéscsaba, továbbá az NB III.-ből most feljutott Nyíregyháza, amely már meg is kapta a másodosztályú induláshoz szükséges licencet, és nyilván ők is a minél gyorsabb visszajutást fogják megcélozni. 

Egyből visszajutni sem olyan könnyű, még az élvonalból kizárt Ferencvárosnak is három évébe került, mire ismét ki tudta harcolni az élvonalbeli szereplést. 

Rovatok