Index Vakbarát Hírportál

A magyar fociválogatott legnagyobb bajából kellene előnyt csiholni

2016. május 5., csütörtök 08:18

A magyar labdarúgó-válogatott május kilencedikén már elkezdi az Európa-bajnoki felkészülését, mert a magyar bajnokság befejeződött, szombaton pedig az Újpest-Fradi kupadöntővel az egész szezon véget ér.

Bernd Strock szövetségi kapitánynak a csatársorban kellemes gondjai lehetnek, hiszen alapvetően jó formában, de legalább játékban lévő centerei vannak, a középpályán korántsem ennyire pozitív a kép. A középpályán nagyjából nyolc ember jöhet számításba az eddigi selejtezők alapján.

Nagy Ádám (FTC) a horvátok elleni meccsen sérült meg, azóta nincs bajnoki a lábában.

Elek Ákos (Diósgyőr) a Vasas elleni meccsen dőlt ki még április közepén, szerencsére ő két meccs kihagyása után az utolsó fordulóban, a Paks elleni vereségnél már ott volt a pályán, és végig játszott.

Gera Zoltán betöltötte a 37. évét áprilisban, de fix pontja a Ferencvárosnak. Az Újpest elleni rangadón kimagasló Instat indexet produkált (261), nélküle a csapat középpályája elképzelhetetlen. A védekezésnek stabilitást, a támadásoknak sebességet képes adni.

Négynaponta is tudott meccset játszani, ami Storcknak is fontos jelzés lehet. Bár nyilván egészen más egy Eb-csoportmeccs terhelése, mint a magyar bajnokiké.

A légiósok közül a már lejárt szerződésű, és Poznańból továbbálló Lovrencsics Gergőt nem bünteti azzal a klubja – a magyar futballban nem ez az általános hozzáállás -, hogy nem játszatják, mert nem tudtak megállapodni vele. Épp ellenkezőleg, áprilisra, a legfontosabb időszakra visszaszerezte a helyét a kezdőben. A legutóbbi bajnokin és a kupadöntőn is játszott, igaz csapata mindkétszer gólképtelen maradt.

Még így is Lovrencsics az üdítő színfolt, mert ő legalább játszik.

Dzsudzsák Balázs ugyanis ismét megsérült. A horvátok elleni meccsen nagy rúgást kapott, utána két hetet kihagyott. A Gaziantep ellen 62 percet töltött a pályán, de most maximum arra van esély, hogy az utolsó bajnokin bevethető lesz. 

A Bursaspor utolsó meccse egyébként május 22-én lesz, vagyis a magyar szélső nem térhet haza az Elefántcsontpart elleni barátságos meccsre, amit két nappal korábban rendeznek a Groupama Arénában.

Stieber Zoltán is nagy valószínűséggel távol fog maradni, mert a Nürnberg szinte biztosan osztályozót játszik, és akkor minden játékosra szükség van. Stieber tavaly kulcsfontosságú embere volt a bentmaradó Hamburgnak, lehet, hogy csereként most is eljön az ideje.

A Nürnberg harmadik jelenleg a másodosztályban, két fordulóval a vége előtt a második helyett Lipcse mögött öt pont a hátrányuk, az üldözők már nem foghatják be őket.

Kleinheisler László klubja, a Werder Bremen 6-2-re nyerte meg a hétfői bajnokiját a Stuttgarttal szemben, ha még egy meccset nyernek, még inkább eltávolodnak a kieső zónától. Most 15. a csapat, ha viszont eggyel lejjebb csúszik, akkor Kleinheisler sem jöhet haza a következő válogatott meccsre. Mert a 16. helyezettnek már osztályozón van jelenése.

A norvégok ellen góllal bemutatkozó játékosnak mihamarabb formába kellene lendülnie. A Bayern elleni április 19-i kupameccsen hét percre szállt be, azóta nem játszott, most hétfőn még a keretből is kiszorult.

Németh Krisztián katari kupameccsen sérült meg a hétvégén.

Összegzés: Storckra tehát most az a feladat vár, hogy a különböző edzettségi szintű játékosokat rövid idő alatt azonos nívóra hozza. Miközben még valahogy játékba is kellene lendülniük. Sok válogatott játékosainál a sok tétmeccs okozott gondot, egy megerőltető szezon után kell újra nagyot dobniuk. A magyarokra nem jellemző a kifacsartság.

Rovatok