Index Vakbarát Hírportál

Ér annyit Suárez, mint C. Ronaldo vagy Messi?

2016. május 10., kedd 12:34

Fantasztikus szezont fut az uruguayi Luis Suárez, aki viszont a legnagyobb akadálynál eddig mindig megtorpant, miközben a másik kettő már sokszor átugrotta. Szenzációs mutatók, de a mennyiség veri a minőséget. Még.

A Barcelona szuperhármasa megdöntötte a 122 gólos rekordját, amikor 2-0-ra győzték le a Betist az előző szombaton. Tavaly Messi, Suárez és Neymar, azaz az MSN ennyi gólt rúgott a szezonban, amivel megnyerték a spanyol bajnokságot, a Spanyol Kupát és a Bajnokok Ligáját. Luis Suárez szerezte a 123., csúcsdöntő gólt, majd vasárnap az Espanyolt intézték el 5-0-ra az utolsó előtti spanyol fordulóban két Suárez-, egy Neymar- és egy Messi-góllal, azaz 127-nél járnak.

Két meccsel az idény vége előtt öt góllal előrébb tartanak, mint tavaly, igaz, ebben az évadban két meccsel többet is játszanak. Az is igaz, hogy Suárez 2014–15-ben két hónap késéssel csatlakozhatott be az eltiltása miatt, az idén viszont Messi esett ki ugyanennyi időre. Vagyis az idei 127 gól kétségkívül előrelépés.

Ha egyénekre bontjuk, akkor kijön, hogy

a gólmennyiség leginkább az egyik tag érdeme, méghozzá Luis Suárezé.

Az uruguayi csatár mostanra már 31 góllal többet lőtt, mint tavaly, azaz egyedül pótolta, ami két társától az idén hiányzik, sőt. Neymar ugyanis 9, míg Messi 17 góllal lőtt kevesebbet ebben a szezonban a legutóbbihoz képest (a fenti infografika a legutolsó meccs adatait még nem mutatja).

Az ötszörös aranylabdás Messi idei 41 gólja rendben van; annál inkább, mert az ősszel két hónapig sérülés miatt nem futballozhatott. Abban az időszakban a Barcelona nem találkozott igazán nehéz ellenféllel, akiknek, ha ott van, az átlaggal számolva, akár tíz gólt is rúghatott volna.

Neymar 30-nál jár 39 helyett, ő a szenzációs őszi formája után toppant meg, és tavasszal nem igazán találja magát, egyértelműen visszaesett.

Suárez 56 gólja a múlt évad 25-je után azonban egészen fenomenális szám, ezzel neki van a legtöbb találata az európai topligákat tekintve, és az Aranycipő-versenyt is vezeti. A spanyol bajnokságban 37 góljával első, a 33 gólos Cristiano Ronaldo a második.

Suárez azzal, hogy a 30-at átlépte a ligában, a Barcelona hatodik olyan futballistája lett, akinek ez sikerült. Nem mellékesen megelőzte a brazil Ronaldót, aki 1996–97-ben 34-et vágott a bajnokságban, összesen pedig 49 meccsen 47-et. Az uruguayi 51 mérkőzésnél tart és 56 gólnál.

És hogy lehet-e még ezt fokozni? Hát persze, hogy lehet, ha megnézzük az Aranycipő-verseny részeseinek gólpasszmutatóit. Suárez asszisztokban is vezet, 19 van neki. A legközelebb Messi jár hozzá, 18-cal, a következő Neymarnak 16 van.

A végső mérleg lenyűgöző: 51 meccs, 56 gól, 19 gólpassz, azaz 75 gólban közvetlenül benne volt.

Messinél ez a szám 59 gól+assziszt 46 meccsen, Cristiano Ronaldónál 60, 45 mérkőzésen. Vagyis Suárez napjaink két szupersztárját veri ebben a szezonban, de a megítélése még mindig jobb az argentinnek és a portugálnak. Magyarul: az uruguayit nem tartja a közvélemény, de a szakértők sem akkora futballistának, mint a másik kettőt. 

Talán azért, mert Suárez képes irtó nagy gólhelyzeteket is elpuskázni, ráadásul kiélezett helyzetben. Az év elején az Espanyol ellen ezt:

Vagy a legutóbbi El Clásicón, amikor már a meccs elején vezetést szerezhetett volna, viszont nem talált el egy ötösön finoman keresztbe passzolt labdát.

A rangadót végül a Real meg is nyerte 2-1-re, és elindult a Barca hanyatlása.

Ugyanezt eljátszotta aztán a Deportivo ellen is, amikor 1-0-ra már vezettek, de ismét csak belebotlott egy passzba az ötösön. Ekkor nem számított, mert a vége 8-0, a Depor jóval szerényebb képességű klub.

De említhetnék a Betis-meccset, amikor 1-0-nál hét méterre állt a kaputól egy az egyben a kapussal, de sikerült belerúgnia. Végül javított, a következő ziccer bement, 2-0-ra győztek.

Leginkább az Atlético elleni Barca-kiesésen lehetne vizsgálni, hol is tart Suárez Messihez és C. Ronaldóhoz képest. A két aranylabdás már rengetegszer kihúzta csapatát a bajból, beleértve a fontos meccseket, sorsdöntő gólokat szerezve az elmúlt 10 évben.

Suárez is nagyon odatette magát az előző szezonban, a BL felé vezető úton gólt lőtt a ManCitynek, a PSG-nek, mindkettőnek idegenben, majd a döntőn ő rúgta a második gólt. A 2015 tavaszi Clásicón szintén a másodikat, a győztest lőtte a Real Madridnak.

Most a Barca–Atleticón folytatta a sort, 1-0-s Atleti-vezetésnél, miközben Messi és Neymar halovány volt. Suárez kétszer villant, és 2-1-re megfordította az odavágó meccset.

Aztán jött a visszavágó, ahol csak egy gól kellett volna a Barcának a továbbjutáshoz, de miközben a másik két dél-amerikai teljesen eltűnt, Suárez nem volt elég: egy ziccert össze tudott hozni, és adódott egy nagy lehetősége.

Az elsőt abszolút ő csinálta meg magának, de a kapusba lőtte, a másodiknál Neymar vette le neki a labdát, de nagy helyzetben ezt a lövését is védte a kapus.

Egyik sem volt bravúr, az első erős, de helyezetlen labda volt, a másodikat kissé eltörte az uruguayi.

A Barca nem lőtt gólt, végül egy 90. percben kapott büntetővel 2-0-ra győzött az Atleti, kiejtve a Barcelonát a BL-ből.

Összehasonlításképpen: egy nappal korábban Cristiano Ronaldo egymaga fordította meg a Real wolfsburgi 0-2-jét, és mesterhármasával bejutottak a BL-elődöntőbe.

Valahol itt lehet a különbség a két szuperklasszis, C. Ronaldo és Messi, illetve Suárez között: 

Suárezre akkor lett volna a legnagyobb szükség, amikor a csapata szenvedett, egyetlen megmozdulással továbbrúghatta volna magukat, de nem jött össze neki.

Természetesen még javulhat, a Barcának két kulcsmeccse van hátra a szezonban, a sorsdöntő utolsó bajnoki és a Spanyol Kupa-döntő. A ligameccsen a Barcelona újra szenvedhet, hiába rázódtak látszólag helyre az egy hónapos megingás után, azóta csak a Depor ellen voltak igazán meggyőzőek. Még a Sporting Gijon 6-0-ja is egy kiszenvedett 6-0 volt, ami abszurd, de a Barca bemutatta, hogy létezik: a 60. percig 1-0 volt, aztán jött három – mondjuk jogos – büntető.

Az Espanyolt is 5-0-ra verték vasárnap, de a játék nem volt az a gyors és pörgős, sokszor egyérintős futball, amit március végéig megszokhattunk a Barcelonától.

Biztosan adódik még necces helyzet a 180 perc alatt, amikor főhőssé léphet elő Suárez. Vagyis még nem tett le annyit, mint a két másik sztár, de csak tőle függ, hogy ez a közeljövőben változzon. Persze a BL-kiesést már ezzel sem lehet visszahozni, de nincs már olyan messze a következő szezon, amikor újra próbálkozhat.

Januárban már 30 éves lesz, így azt gondolhatnánk, hogy legjobb napjai mögötte lesznek akkorra, csakhogy olyan hihetetlen fizikuma van, amivel még jó pár kiugró év lehet benne. Azt már régebben elmondta, a Barcában szeretne megöregedni, és hacsak nem esik vissza a formája váratlanul és drasztikusan, a Barcelona is így tervez vele.

Cristiano Ronaldo 31 évesen is ontja a gólokat, elméletileg valami hasonlóra kellene számítanunk Suáreznél is, pláne, ha a Messi–Neymar-kettős is úgy tudna működni, mint idén, vagy még inkább, ahogy tavaly működött.

Rovatok