Index Vakbarát Hírportál

Horror lett Benítez szezonjából

2016. május 12., csütörtök 14:24

Az angol bajnokság szerda esti meccseivel eldőlt, hogy a Newcastle United kiesett az első osztályból, az utolsó forduló eredményeitől függetlenül már nem maradhatnak bent a Premier League-ben. 2009 után lesznek ismét másodosztályúak. 

Rafa Beníteznek ezzel rémálomba fordult a szezonja, pedig egész jól indult. Még a nyáron kinevezték a Real Madrid edzőjének, igaz, már sokan akkor se nagyon értették, hogy miért őt választottak erre a posztra.

Benitez nem is húzta sokáig a madridiaknál. A játékosokkal megromlott a viszonya, és a Barcelona ellen 4-0-ra elvesztett rangadó után néhány héttel, januárban kirúgták. Zinedine Zidane-t rakták a helyére, vele még harcban vannak a bajnoki címért, és bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe is, ahol az Atlético Madrid lesz az ellenfél.

Benítez a kirúgása után majdnem három hónapot pihent, majd bejelentették angliai visszatérését: a kiesés ellen harcoló Newcastle United menedzserének nevezték ki, Steve McClarent váltotta. Nem volt könnyű helyzetben, a csapatnak mindössze huszonnégy pontja volt tíz fordulóval a szezon vége előtt. Az első meccsén rögtön kikapott a későbbi bajnok Leicester Citytől, és egészen április 16-ig kellett várni az első győzelmére: a Swansea Cityt verték 3-0-ra. 

De tíz mérkőzés alatt tizenhárom pontot szereztek vele, és végül az pecsételte meg a sorsukat, hogy a Sunderland szerda este nyerni tudott az Everton otthonában, és négypontos előnye van egy fordulóval a vége előtt a bennmaradást érő helyen. 

Benítez három évre írt alá a Newcastle-höz, azonban megmenekülhet attól, hogy a másodosztályban kelljen edzősködnie, a szerződésébe ugyanis beleraktak egy olyan záradékot, hogy kiesés esetén szabadon távozhat. 

A kérdés, hol folytatja most a Liverpoollal korábban BL-győztes edző. Már ha rögtön folytatja, mert egyáltalán nincs kizárva, hogy megint több hónapos pihenő vár rá, mielőtt állást kap. Az utóbbi években nem igazán jöttek be a projektjei: a Napolinál csak egy olasz kupát és egy szuperkupát tudott nyerni, a Real Madridos projekt fél évig tartott, most pedig a Newcastle-nél kieséssel zárt. 

Rovatok