Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a FIFA-bohózat: máris eltiltják az új elnököt?

2016. június 3., péntek 09:19

Nem indul könnyen Gianni Infantino FIFA-elnöksége: májusban az független audit bizottság feje mondott le miatta, nemrég az offshore-botrányban is felbukkant a neve, és most itt az újabb nehézség, mert a német Die Welt úgy értesült, hogy akár három hónapra eltilthatják. 

Egy kiszivárgott email szerint Infantino  töröltetni akarta a FIFA májusi kongresszusának egy ülésén készült kilencvenperces hangfelvételt, és ezzel vétett a szervezet etikai szabályai ellen. A büntetése eltiltás lehet, már amennyiben tényleg eljárást indítanak ellene.

Az etikai bizottság, ami általában nem szokott sajtóhíreket kommentálni, most kiadott egy nyilatkozatot, és ebben azt írják, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy elárulják, vizsgálatot indítottak bárki ellen, de szeretnék leszögezni, hogy nem zajlik hivatalos eljárás Infantino ellen. 

Pont a bizottságok miatt távozott az audit bizottságot irányító Domenico Scala májusban, mert a kongresszuson elfogadott új szabály szerint a FIFA szabadon leválthat és kinevezhet mostantól a bizottságaiban, az audit mellett az etikai és a pénzügyi bizottságban is. 

Aztán péntek délután már a FIFA is megszólalt az ügyben, a szövetség szóvivője szerint semmilyen nyomozás nincs Infantino ellen, és a kérdéses hangfelvétel is megvan. 

A svájci futballvezető úgy ment neki első FIFA-elnökségének, hogy megreformálja a szervezetet, hogy ismét botrányoktól mentesen működjenek, de ez egyelőre nehezen megy. 

Rovatok