Index Vakbarát Hírportál

Rossz mezben játszott a BL-selejtezőn, kizárhatják a Salzburgot

2016. július 13., szerda 15:06

Könnyen lehet, hogy nem is a gibraltári Lincoln Red Imps Celtic elleni győzelme lesz a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének legfurcsább történése, a Red Bull Salzburgnak ugyanis – az osztrák Kurier felfedezése alapján – sikerült rossz mezbe öltöztetnie egy játékosát a második félidőre.

A tévesztés ráadásul elsőre senkinek sem tűnt fel, Andreas Ulmer simán lejátszotta a második 45 percet is. Az osztrák lapnak akkor lett gyanús valami, amikor a mérkőzés után a vegyes zónában egy csapatalkalmazott feltűnően próbálta takarni Ulmer mezén a Salzburg-címert. Vagyis az RB Leipzig címerét, Ulmer ugyanis a lipcsei csapat mezében játszott a szünet után. A meccs eleji csapatfotón még jól látható, hogy jó mezben van Ulmer (az alsó sorban balról az első játékos).

A rossz mezben játszó Ulmerről a Kuriernél láthat képet, miután a Salzburg törölte a kompromittáló fotót saját Facebook-oldaláról.

Ez meg hogyan lehet?

A problémát az okozta, hogy a BL-szezonra minimális változtatást végeztek a Red Bull Salzburg mezén, és a címerben található sárga kört teljesen kivették a két bika közül. Vagyis a mez pontosan olyan lett, mint a szintén a Red Bull tulajdonában álló, a Bundesligába az előző szezonban feljutó Rasen Ballsport Leipzig (RB Leipzig) meze. Az egyetlen különbség a címer alján látható, az egyiken ugyanis Salzburg, a másikon Lipcse város neve olvasható, még a játékos neve is jó volt a szerelés hátulján.

Az UEFA és a német futballszövetség ugyanis tiltja a szponzori megjelentést a címerben, ezért nincs ott a Lipcse logójában a sárga kör, ami a Red Bull logójában – és az osztrák ligában használt Salzburg-mezen – viszont ott van.

A meztévesztés miatt szinte biztos, hogy büntetést kap majd a lett bajnok Liepaja ellen 1-0-ra nyerő osztrák csapat, nagy kérdés viszont, hogy mekkorát. Ilyen esetre ugyanis nincs külön szabálya az UEFA-nak, vagyis a főtitkárnak kellene döntenie. Ezt a posztot ideiglenesen Theodor Theodoridisz tölti be a következő közgyűlésig.

A Kurier azt írja, hogy a legvégső esetben akár az UEFA-licencüket is visszavonhatják, ám mivel sem precedens, sem iránymutató szabály nincs ilyen esetre, ők sem tudják, milyen szankciót kaphat az osztrák bajnok.

A Red Bull Salzburg a megkeresésükre azt közölte a lappal, hogy egyenként ellenőrzik a nyáron megérkezett 6-700 mezt, hogy ne legyen hasonló probléma.

Rovatok