Index Vakbarát Hírportál

Börtönben ül a portugál Eb-hős apja

2016. július 15., péntek 14:20

Árvaházból indult, ma Portugália ünnepelt sztárja Éderzito António Macedo Lopes, művésznevén Éder, aki őszintén mesélt gyermekkori hányattatásairól. A futballista nagyon fiatalon érkezett az egyik portugál gyarmatról, Bissau-Guineából. Az idei Európa-bajnokság pedig az ő góljával dőlt el a 109. percben.

Az egyik portugál TV-társaságnak adott interjúban elmesélte, hogy édesanyjával érkezett Portugáliába, majd az édesapjához került, de onnan hamar nevelőotthonba, mert nem tudták eltartani. Később tudta meg, hogy apja gyilkosságot követett el, amikor 12 éves volt meggyilkolta mostohaanyját, amiért a futballista emlékei szerint 16 év börtönbüntetést kapott.

A Swansea-ban futballozott, amikor egy interjúban arról mesélt, hogy Mr. International-nak hívják utalva ezzel a multikulturális hátterére. Éder elmesélte, hogy mindenütt vannak családtagjai, igazi testvérei Angliában és Portugáliában élnek, a futball révén pedig a világ minden pontján vannak barátai és mivel árvaházban nőtt fel, minden barátját családtagként kezeli.

Az Académicában kezdett futballozni, majd a Sporting Braga következett, egy rosszul sikerült angliai kirándulás után 2016-ban tért vissza a Swansea-ból a Lille-be. Éder még féléves angliai tartózkodása alatt is titokban tudta tartani szörnyű családi hátterét, most viszont őszintén beszélt erről.

Rovatok