Index Vakbarát Hírportál

Nagyot fogott a Leicester, Guardiola, Mourinho, a Barca és a Chelsea robbantott

2016. augusztus 31., szerda 23:58

Jóval egymilliárd euró fölött költött csak az angol Premier League a szerda éjfélkor lezárult nyári transzferpiacon, amin sorra dőltek a csúcsok, köztük a legfontosabb is. Pedig a Real Madrid szokatlanul szerény volt.

Az Európa-bajnokság és az olimpia magyar sikerei miatt ezen a nyáron háttérbe szorultak a futballátigazolási piac eseményei, pedig egészen elképesztő hónapokon vagyunk túl, amikor is megdőlt

Anglia

Kezdjük a legfontosabbal, Paul Pogba 105 millió eurós transzferével: a franciát a Juventus adta el a Manchester Unitednek mintegy 5 millió euróval drágábban, mint 2013-ban a Tottenham Gareth Bale-t a Real Madridnak. Természetesen ezzel Angliában, illetve a PL-ben is a legdrágább lett.

Ő az új edző, José Mourinho egyik legfontosabb új embere a Unitednél. Egyik, ugyanis a manchesteriek meglehetősen jól igazoltak.

Manchester United, érkezett:

Mourinho első munkanapján négy emberről beszélt, meg is szerezték neki mind a négyet, és egyelőre úgy tűnik, a posztraigazolásnak meg is lesz az eredménye: a csapat megnyerte első három meccsét a bajnokságban, száz százalékos.

Ugyanúgy, mint a szintén új edzővel kezdő Chelsea és Manchester City. Utóbbihoz Mourinho egykori riválisa - a Real-Barca harcaik idejéről - Pep Guardiola érkezett, aki jóval nagyobb átépítésbe kezdett a portugálnál.

Manchester City, érkezett:

Különösen fontos közülük Claudio Bravo, aki az új első számú kapus lesz, ugyanis Guardiola a tíz éve stabil első kapus Joe Hartot azon nyomban kirúgta. Hart a Torinóban talált menedéket, a Serie A-ba igazolt, egyelőre kölcsönbe.

A Chelsea-nél a volt olasz szövetségi kapitány, Antonio Conte érkezett a padra, ő négy fontos új futballistát hozott.

Chelsea, érkezett:

Kantét a bajnok Leicestertől sikerült megszereznie, David Luiz az utolsó napon, két párizsi év után igazolt vissza a londoniakhoz: 2014 nyarán 62 millió euróért engedték el, most 22-vel olcsóbban jött vissza, vagyis elég jó bizniszt csináltak vele. 2011 januárjában 25 millióért vették meg először, a Benficától. Ahogy Mourinho, Conte is posztra igazolt.

Az már most látszik, hogy a bajnokságot e három klub valamelyike fogja megnyerni, a Liverpool és a Tottenham sikere meglepetés lenne, az Arsenalé végképp, a címvédő Leicesteré pedig annál is sokkal nagyobb világszenzáció, mint hogy idén ők nyertek.

A Leicester leginkább amúgy azzal erősített, hogy megtartotta Jamie Vardyt és Rijad Mahrezt, illetve vett egy fürge nigéria csatárt, Ahmed Musát a CSZKA Moszkvától klubrekordot jelentő 20 millió euróért. Kantét a Nizzából vették egy éve, most a helyettesét is onnét, Nampalys Mendy 16 millió euróért jött.

Musa rekordja nem sokáig élt, a transzferszezon utolsó óráiban Claudio Ranieri edző behúzta még a Sporting Lisbon 28 éves algériai gólkirályát, Islam Slimanit is. Még mielőtt megkérdeznék, miért adtak érte 30 millió eurót: 44 meccsen 31 gólt lőtt az idényben, ebből 27-et a bajnokságban.

Az Arsenal kevés és kevéssé ismert embereket vett, viszont annál drágábban: Granit Xhaka 45, Skodran Mustafi 41, Lucas Perez 20 millió euróért érkezett, sorrendben a Mönchengladbachtól, a Valenciától és a Deportivótól. Nagy távozójuk az állandóan sérült Jack Wilshere, akit az utolsó este a PL legkisebb klubjának, a Bournemouth-nak kölcsönöztek ki. Úgy tudni, Wilshere-nek 22 ajánlata volt, és ő választotta a Bournemouth-t.

A Liverpool Sadio Manét 41 millió euróért hozta el a Southamptonból, Georginio Wijnaldumot 27-ért a Newcastle-ből. Mindketten a csatársort erősítik. Emellett Jürgen Klopp kapusokat vett, bagóért, a német Loris Kariust és az osztrák PL-veterán Alex Manningert. És a védelembe még egy középhátvédet, Ragnar Klavant. Ők hárman kerültek összesen 11 millió euróba. Megszabadult Mario Balotellitől: az olasz ingyen ment a francia Nice-be, az utolsó pillanatban.

A múlt idényben PL-harmadik Tottenham is az utolsó nap költötte el a legtöbb pénzt, 34 millió euróért húzták be a francia Eb-sztár Moussa Sissokkót a Newcastle-től.

És még egy ember Angliából, illetve Wales-ből. Emlékeznek Hal Robson-Kanura, aki azt a nagy Cruyff-cseles gólt lőtte a belgáknak az Eb-n? Hónapokig klub nélkül volt, a legeslegvégén vitte el a West Bromwich Albion, Gera Zoltán exklubja.

Albion have completed the signing of @FAWales striker @RobsonKanu https://t.co/El6TKJWX3x #WBA pic.twitter.com/z4C5yQje4M

— West Bromwich Albion (@WBA) 2016. augusztus 31.

Spanyolország

A három bajnokesélyesről kell bővebben beszélnünk, ahogy mindig, idén is a Real Madrid, a Barcelona és az Atletico Madrid megy majd a címért. Bár sejthetően inkább ketten lesznek, mert míg a Barca és a Real hozta első két bajnokiját, az Atleti csak két ikszet hozott össze, ráadásul futottak még kategóriás csapatokkal, a Real Sociedaddal és a Leganesszel.

A Barca volt a legaktívabb a piacon, több mint tíz éve nem vettek egyszerre ennyi embert. Nem csoda, persze, ők tavaly nyáron nem igazolhattak eltiltás miatt, illetve akik akkor jöttek, Arda Turan és Aleix Vidal, csak 2016 januárjában léphettek pályára először. Ennek megfelelően hat új játékos jött.

Barcelona, érkezett:

A Real Madrid ellenben rég nem igazolt ennyire keveset és szerényen, Zidane edző a BL-győzelmük után azt mondta, megvan a kerete, így csupán csatárposzton erősített.

Real Madrid, érkezett:

Vagyis pénzt lényegében csak Moratáért adtak, akit 2014 nyarán engedtek át a Juvénak, de most visszavették.

Az Atletico Madrid az előző szezon csalódottságát piaci aktivitással igyekszik feledtetni, Diego Simeone edző újra igyekezett bevásárolni.

Atletico Madrid, új igazolások:

Németország

Ahogy mindig, a Bundesligában most is a két nagy klubbal, a Bayern Münchennel és a Borussia Dortmunddal kell számolnunk. A Bayern zsinórban négy bajnoki címnél jár, így a BVB-nek kellett jobban erősítenie, így is történt. A Bayerntől is vettek vissza embert, nem is akárkit, a világbajnokságot eldöntő Götze három év után tért vissza.

Borussia Dortmund, érkezett:

A Bayern új trénerrel, Carlo Ancelottival megy neki a szezonnak, lényegében két embert hozott, ám ők valóban jelentősek.

Bayern München, új igazolások:

Olaszország

A Serie A évek óta vegetál, egyedül a Juventus jelentős nemzetközileg, míg az utóbbi öt bajnokságot megnyerő klubnak otthon csak a Napoli jelentett valamennyire konkurenciát az utóbbi években. A Torinóiak minden eddiginél jobban bevásároltak, egyértelmű, az otthoni uralmuk után ebben a szezonban meg akarják nyerni a Bajnokok Ligáját. Éppezért minden idők negyedik legdrágább igazolását is összehozták, megvették a Napolitól Gonzalo Higuaint.

Juventus, érkezett:

A Napolinál az volt a kérdés, mit kezdenek a Higuaínért kapott 90 millióval. A következőképp osztották be, illetve szó szerint beosztották, ugyanis mintegy 20 milliót eltett De Laurentiis klubtulajdonos. Akik érkeztek, nem tűnnek nagy igazolásnak, igaz, Higuainon kívül nem is ment el senki, így a csatársorban kieső gólokat kellett pótolni, és erre is mentek rá.

Napoli, akik jöttek:

A bajnokság szinte biztosan a fenti két csapat között dől el, a Roma, az Inter és a Milan sem volt képes úgy erősíteni, hogy a bajnokságra reális sansza legyen.

Meg kell viszont említenünk a nekünk, magyaroknak legfontosabb olasz futballtranszfert: a válogatott Nagy Ádám a Fraditól a Bolognához igazolt. Épp azt a Diawarát pótolják vele, aki a Napolihoz 15 millió euróért ment el, vagyis komoly feladatokat szánnak neki. A bemutatkozása jól sikerült a csapatban, 1-0-ra verték a Crotonét, a második meccsen viszont 5-1-re kikaptak a Torinótól.

Franciaország

Az utolsó topligából, a franciából csak a PSG bonyolított nagy üzletek, mint az utóbbi öt évben mindig. A legutóbbi négy bajnokság nyertese új edzővel indul, és Unai Emery hozta is az embereit.

Paris Saint-Germain, érkezett:

Rovatok