Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült visszaelőzni Liechtensteint, sőt távolodik

2016. szeptember 3., szombat 09:43

A magyar kupacsapatok ezúttal sem alkottak maradandót a nemzetközi kupákban, erre Bernd Storck is kitért, miután összehívta a válogatott keretet a Feröer elleni vb-selejtezőre. Az MLSZ bemutatta, milyen szomorú is a kép, ha Portugáliát vagy Svájcot nézzük, hiszen előbbinek négy, utóbbinak még három csapata áll a nemzetközi sorozatban, és jó néhány meg fogja élni a tavaszt, ami nálunk ábránd.

Még szomorúbb, hogy a sikertelenség miatt nem sikerült visszaelőzni azt a Liechtensteint, amelyik tavaly elénk került az UEFA-rangsorban. Ezt akkor a legsokkolóbb futballadatnak neveztük.

Öt év sikerei és kudarcai alapján állapítja meg az európai szövetség az országok együtthatóit. Magyarország most a 33. helyen áll, míg Liechtenstein értelemszerűen egy hellyel van előttünk.

A miniállam egy csapatot indíthat csak, és mivel egy olyan éve fog kiesni jövőre, amelyik nulla áll az ország neve mellett, a meglévő különbség - várhatóan - még nagyobb lesz. Ráadásul Magyarország a legjobb évét veszíti el.

A 32. helyen álló Liechtenstein most 11-es koefficienssel rendelkezik, míg Magyarországnak 9,5-es a mutatója.

Idén egyébként 1,875-tel fejezte be a Debrecen, a Videoton, az MTK és a Ferencváros. Utóbbi nem nyert meccset, a többi klub igen.

Az idei koefficiens nem is annyira rossz, hiszen az előző évhez képest több mint két tizedes a javulás. Emellett jobbak voltunk a norvégoknál, az albánoknál, amit tavaly nem mondhattunk el.

A Videoton azóta egy sor új játékost igazolt, a Debrecen is belefogott egy teljesen új csapat építésébe. Ha esetleg ezt a szezon végén teszik meg, nagyobb lett volna az esély, hogy nem ennyire gyorsan fejeződik be nekik a sorozat. 

Kazahsztán és Azerbajdzsán a futball fejlesztésébe jó öt éve fogott bele, nagyon mélyről indultak, folyamatosan jó csapatokkal, kiemeltekkel találkoztak az elején, mégis számunkra már elérhetetlen távolságban vannak.

Azerbajdzsán a 25. helyen áll 16,5-es értékkel, Kazahsztán 14,25-tel a 29. a listán, és nekik ez még nem végeredmény, mert előbbi országnak két, utóbbinak egy csapata van még az Európa Liga főtábláján.

Rovatok