Index Vakbarát Hírportál

Bajnoki címre is esélyes Mészáros Lőrinc horvát csapata

2016. szeptember 22., csütörtök 12:26

Nagyot fordult a világ az idén a horvát futball egyik szürke csapataként számon tartott NK Osijekkel. A jó százezres Eszék városának kiesés szélén álló csapatát januárban megvette Mészáros Lőrinc Fidesz-közeli vállalkozó, Felcsút polgármestere. Egy tűrhető tavasz után a tízcsapatos első osztály nyolcadik helyén kötöttek ki, így elkerülték a kiesést és az osztályozót is. Ami viszont ezután történt, arra senki nem számított.

A nyáron hat játékossal erősítették meg a keretet, egyikük sem világhírű futballista, de közép-európai léptékben egészen értékesek:

A nyáron indult bajnokság esélylatolgatása azt ígérte, hogy a dobogós helyekért – szokás szerint – a Dinamo Zágráb, a Rijeka és a Hajduk Split küzd. 

Ehhez képest az első két idegenbeli győzelmet egy, a Rijekától elszenvedett hazai vereség követte. Az azt követő hat meccsen ötször győzött és egyszer ikszelt a csapat, pedig nem voltak ezek könnyű meccsek: a Hajdukkal odahaza játszottak 1-1-et, az alaposan megkopó Dinamót pedig Zágrábban verték 1-0-ra. 

Az Eszék így az első teljes kör, vagyis kilenc forduló után 22 pontjával a második helyen áll, egy pontra lemaradva az éllovas Rijekától és három ponttal megelőzve a harmadik Dinamót. Ez az, amire senki nem számított. Ráadásul a Hajdukkal kiegészült négyes alaposan elhúzott a többi csapattól, így a biztos bennmaradás borítékolható, nem mintha ez lenne a cél Eszéken.

Ivan Meštrović, Mészáros Lőrinc eszéki üzlettársa még áprilisban nyilatkozta az Indexnek: a cél az, hogy három éven belül európai kuparésztvevő legyen a csapat. Nos, a jelek szerint ez már jóval hamarabb bekövetkezhet.

Rovatok