Index Vakbarát Hírportál

Példás önkritika árad a magyar futballedzőkből

2016. szeptember 26., hétfő 10:04

Az NB I.-es edzőkre nem lehet mondani, hogy nem fejlődnek kommunikációban, hiszen már régesrég túljutottak az ajánlott kézikönyvek majd "kielemezzük", vagy "meg kell nézzem az ismétlést" fejezetén.

Kezdjük Horváth Ferenccel, aki még egy teljes szezont egyetlen kispadon sem töltött el, noha már az ötödik élvonalbeli csapatánál van. A DVTK utolsó, a Debrecen verte őket hazai pályán a hétvégén.

„Ha öt percet játszhattam volna, akkor valakinek a szívét biztosan kitépem. Nagyon nehéz azonosulnom azzal, hogy a csapatom úgy játszik, mint egy lánycsapat.”

De vajon ki készíti fel a csapatot a bajnokira? Csak nem az edző?

A Diósgyőrt egy hellyel megelőzi a másik borsodi csapat, amelyiket a volt kapitány, Pintér Attila irányítja. 4-0-ra ugyan kikaptak a hasonló játékosállományú Vasastól. A csakfoci szerint a következőket mondta.

„Az első félidőben el kell dönteni a mérkőzést. Meg voltak a lehetőségeink arra, hogy ne csak egy, hanem két góllal tudjunk vezetni. A Vasas helyzet nélkül tudta megszerezni a vezetést.”

Csak szólunk, bár nem szeretnénk egy grimasszal kihozni a legendásan hidegvérű szakembert a sodrából, hogy 4, azaz négy lett a vége.

De az igazi gyöngyszem a tavaly még élvonalbeli Szíjjártó Istváné, aki a Felcsúttal most a másodosztályban harcol a feljutásért. Egyelőre nem túl jól, mert a Balmazújváros három ponttal előzi meg a válogatott játékosokat a soraiban tudó Felcsútot.

A félidőben 2-0-ra verték a ZTE-t, de végül 2-2, és egy fájó pontvesztés lett a vége.

„Azért cseréltük be Zsidai Lászlót, hogy stabilizálja a középpályát, mégsem tette meg ezt. Rá sem ismerek, mintha nem akart volna segíteni a csapaton.”

Azt a kérdést ne feszegessük, hogy a hétközi edzéseken, vajon látta-e, ha már becserélte. Jó volt-e a becserélés gondolata? Szíjjártó végül játékosai komoly pénzbüntetésről beszélt mérgében, amiből nagy kérdés, hogy ő kiveszi-e a részét, vagy a szakmai igazgató, Bognár György esetleg elnézi neki ezt a meccset.

Mindhárom nyilatkozatból hiányzik az önkritika, mint úgy általában az egész magyar edzői karból. Győztes meccsnél ellenben pontosan tudjuk, olyan a csapat, amilyen az edző. Ha viszont nincs győzelem, akkor természetesen a pályán lévők a hibásak.

Rovatok