Index Vakbarát Hírportál

Totti 40, köszöntsük azzal, amit legjobban tud és szeret

2016. szeptember 27., kedd 10:26

Vasárnap belőtte 250. gólját a Serie A-ban, kedden 40. születésnapját ünnepli Francesco Totti. Összesen 315 gólnál jár a Romában és az olasz válogatottban, de jó passzokból ennél is sokkal többet adott, a legszebbeket és a legfontosabbakat nem is akárhogy: egy érintésből.

Totti specialitása ugyanis nem a góllövés, hanem a gólok előkészítése volt majdnem 30 éves koráig, amikor a lábtörése után Luciano Spalletti - aki ma is edzője a Románál - úgy gondolta, egy sorral előrébb küldi, fusson kevesebbet, de lőjön minél több gólt.

Addig leginkább az asszisztokban jeleskedett, majd ahogy korosodott, újra visszább húzódott a csatárposztról, és ismét előtérbe kerültek nála a gólpasszok. Múlt héten adott le egy klasszikust, a Crotone elleni 4-0-on, Edin Dzekónak. És a következő gól is tőle indult.

Két hete szintén Dzekót ugratta ki a Sampdoria ellen az egyenlítésért. (Aztán a meccs végén a győztes gólt ő szerezte büntetőből.)

Szerencsére a neten remek Totti-passzkompilációkat lehet találni. Van sarokkal, oxival, belsővel, külsővel, a lényeg, hogy mind hajszálpontos, sokat átvenni sem kell, olyan tökéletesen hullik a csapattárs elé.

Tottinak ez az utolsó szezonja, májusban úgy vonul vissza, hogy 25 évet húzott le egyetlen klubjában, az AS Romában. Emellett csak a válogatott volt a másik csapata, amivel világbajnok lett tíz éve.

A következő fél évben hálisten' még láthatjuk, vagyis a búcsú arrébb van, de addig is:

Boldog születésnapot, Francesco Totti!

Rovatok