Index Vakbarát Hírportál

Tőrbe csalták, és gyorsan megbuktatták Anglia Pintér Attiláját

2016. szeptember 27., kedd 20:33

Egyetlen meccsen vezethette az angol futballválogatottat a szövetségi kapitány, akit a nyári Eb-kudarc után a lehető legváratlanabb döntéssel neveztek ki a posztra. Ugyanúgy távozik, mint magyar kollégája, de nagyon más okból.

A vártnál is gyorsabban ért véget Sam Allardyce karrierje az angol válogatott szövetségi kapitányaként, miután az Angol Futballszövetség (FA) kedden mindössze egy meccs után menesztette. A bejelentés kedd este jött. 

A 61 éves edzőről ugyanis a Telegraph brit mértékadó lap hozott le vállalhatatlan és védhetetlen kijelentéseket tartalmazó rejtett kamerás felvételeket, amiben Allardyce

Ezek közül az első és az utolsó már magában is elég lehetett volna az azonnali kirúgáshoz, a középső kettővel inkább csak magát járatta le.

Ahogy kezdtük, korai távozása várható volt, leginkább az eddigi eredményei miatt, ugyanis a futball legmagasabb szintjén semmit nem tud felmutatni. Allardyce nem volt sem sikeres futballista, sem sikeres edző, bár mindkét szerepben megfordult egy sor angol klubnál.

Szakmailag nem

38 éves koráig játszott középhátvédet - nem épp a legpengésebben - , tíznél is több szezont a Boltonnál, majd megfordult a Millwallban, a Sunderlandben, a Coventryben, a Prestonban és a West Bromban, többek között. 1992-ben vonult vissza, és a Prestont, a Blackpoolt, Notts Countyt, a Boltont - 8 éven át -, a Blackburnt, a Newcastle Unitedet, a West Hamet, nyárig a Sunderlandet irányította. Nem egy angol szövetségi kapitánynál megszokott névsor, ugye?

Attól persze még sikereket lehetett volna elérni a kisebb klubokkal is, de a felsorolt csapatainál csak kettőnél jutott 40 százalékos győzelmi arány fölé, amíg ott dolgozott: a Prestonnál 1994 és 1996 között és a Boltonnál, ahonnan 2007-ben jött el. Előbbinél 43, utóbbinál 41 százalékot hozott össze, azaz tízből 4 meccset nyert meg biztosan.

Edzői eredményeit az alsóbb osztályokban érte el, a Boltont és a West Hamet felvitte a Premier League-be, 2001-ben, illetve 2012-ben.

Amikor tehetős helyre került, szinte azonnal megbukott. 2007 nyarán vehette át a Newcastle Unitedet, aminek még Michael Owen volt a sztárja, és nagy reményekkel indultak a szezonnak, de 2008 januárjában már menesztették. A West Hamnél korrekt időszaka volt - feljutott, vissza sem esett - de tavaly nyáron mégis felállították nem tisztázott szakmai okok miatt. Múlt ősszel a Sunderland hívta pár forduló után, ami borzasztóan kezdte a szezont, de sikerült Big Sammel bent maradniuk.

Valahogy megfordult a fejükben, mint Pintér itthon

Ezek után teljesen váratlanul jött a nyári kinevezése a válogatott élére, tényleg a semmiből. Még annál is meglepőbb választás volt ő, mint Pintér Attila hazánkban a válogatott élére 2013 végén-2014 elején. Pintér kétszeres bajnok volt NB I.-es edzőként, mint látjuk, Allardyce nem tudott hasonló trófeákat felmutatni.

Hodgson lemondása után az FA mégis őt akarta, ami nem kevés embernek szúrhatta a szemét, nem csak a szakmában, de az angol futballt annyira meghatározó médiában is. Főleg, mert Allardyce nem hogy szóba került, de egyik központi figurája volt a BBC 2006-os oknyomozó dokusorozatának, ami a Premier League korrupt edzőit igyekezett leleplezni. Csúszópénzekkel és fekete üzletek kötésével gyanúsították őt és fiát, Craig Allardyce-t, de ő végig tagadott, rábizonyítani pedig nem sikerült semmit. Ő visszavágással fenyegetőzött, azt mondta, rágalmazásért bepereli a BBC-t, de ebből semmi nem lett, a botrány elült. Leginkább mert egy kollégája, a nála jóval sikeresebb Harry Redknapp elvitte a balhét.

Akkoriban épp hasonló helyzetben jártunk, mint most nyáron, Steve McClarennel ki sem jutott Anglia a 2008-as Eb-re, és az utódját keresték. Redknapp volt a favorit, amikor hirtelen házkutatást tartott nála a rendőrség, és azonnal kiesett a pikszisből. Redknapp egy éven át pereskedett a szerinte jogszerűtlen rendőrségi akció miatt, ami megfosztotta az angol kinevezéstől, és nyert is.

Angol válogatottat csak makulátlanul

Valami ilyesmi történt most Allardyce-szal is. Ahogy Redknappről, róla is évtizedek óta meséltek trükkös átigazolásokkal kapcsolatban, ahogy Redknappet, őt is wheeler-dealer menedzsernek, azaz seftes edzőnek tartották, aki az angol futball alsóbb szintjeit és kapcsolatait kihasználva szerződtetett futballistákat úgy, hogy azzal mindenki jól járt.

Most a videón is erről beszélt - többek között -, hogyan lehet például jutalékhoz jutni egy korábban eladott játékosból az ügynökén keresztül, a FIFA vagy az FA előírásait megkerülve. Azt ecsetelte, hogy ma már akkora a pénz a futballban, hogy csak egy 5 százalékos részesedés sem rossz egy játékosügynök jussából.

Angliában mindig figyeltek rá, hogy a - nem csak a futball, bármilyen - válogatott közelében ne dolgozhasson kétes múltú ember, viszont ez most Allardyce-szal megvalósult. Miközben ugye szakmai sikerek kérdésében sem volt megfelelő pedigréje. Utóbbi miatt gondolták a legtöbben, hogy nem fogja sokáig húzni, de előbbibe bukott bele.

Abszurd persze, hogy az eredmény most rendben volt, ő nem vesztette el az első meccsét, mint Pintér, hanem megnyerte Szlovákiában 1-0-ra, egy 95. percben szerzett góllal. A játék csapnivaló volt, kiszenvedett győzelem lett a második félidő elejétől 10 emberrel játszó szlovákok ellen, de a 3 pont ott van Anglia neve mellett a vb-selejtezőn.

Ki érkezhet most?

A kérdés most már az, ki lesz a következő kapitány. A döntés különösen sürgős, ugyanis jövő héten jön Anglia második világbajnoki selejtezője, szombaton Máltát fogadják, utána kedden Szlovéniába utaznak. Az már biztos, hogy a nyáron is jelölt U21-es kapitány, a 46 éves Gareth Southgate kapja meg a csapatot a következő négy, idei meccsre. Az már csak feltételezés, hogy ha jól kezd, és nagyobb halat nem sikerül, vagy nem akarnak kifogni, akár maradhat is.

Az FA egyébként ugyanolyan helyzetben van, mint nyáron, a választás nem egyszerű. A fogadóirodák szerint a Crystal Palace-szel bent maradt Alan Pardew a legesélyesebb, a Bournemouth-t tavaly feljuttató, idén bent tartó, 38 éves Eddie Howe a második. Külföldiek közül egy név lehet a listán, Jürgen Klinsmann, aki jelenleg az amerikaiak kispadján ül.

A Paddy Power fogadóiroda oddsai

Alan Pardew 5-1
Eddie Howe 6-1
Steve Bruce 15-2
Gareth Southgate 9-1
Glenn Hoddle 9-1
Gary Neville 12-1
Jurgen Klinsmann 12-1
Alan Shearer 14-1

Híres külföldi edzők közül aki szabad, és felmerülhetne a neve: Vicente Del Bosque, ő nyáron távozott a spanyol padról, Olaszországból Marcello Lippi, aki a télen majdnem visszatért a Milannál, Laurent Blanc pár hónapja hagyta el a PSG-t több bajnoki cím után, vagy épp Louis Van Gaal, akit a Manchester United menesztett májusban.

Rovatok