Index Vakbarát Hírportál

Faltól falig stadion az új MTK-aréna, megmutatjuk

2016. szeptember 28., szerda 21:51

Itt van a nyakunkon a bő 6 milliárd forintból épülő, 5000 férőhelyes Hidegkuti Nándor Stadion átadóünnepsége. A megnyitó előtt nem sok mindent tudni a részletekről, de az óvatosan közzétett, csak a Facebookra kirakott fotók enyhén sokkolták a közvéleményt. A szurkolók nem voltak felkészülve az alapvonal mögötti betonfal látványára. Az eredeti tervek ugyanis mást mutattak, aztán meg senkinek sem tűnt fel, hogy miközben az építkezés költségvetését 50 százalékkal megnövelték, a lelátók számát ugyanennyivel csökkentették.

Az első reakciókban még a sérülésveszélyesség és a visszapattanó labdák problémája is felmerült, megannyi további kérdőjel mellett.

Ki drónon száll fölébe

Hogy véget vessünk a találgatásoknak, bemutatjuk, milyen az új aréna, ha valaki drónnal repül fölébe.

Ahogy az látszik, a helyzet – balesetvédelmi szempontból legalábbis – nem is olyan vészes, mint a fotók alapján elsőre gondoltuk. Az alapvonal és a fal között van valamekkora távolság, a látvány igen sajátos.

Ami azt a két lelátót illeti, ami végül megépült, elégedettek lehetnek az MTK-drukkerek. A képek alapján nincs bennük hiba, szép meredeken emelkednek a sky boxokig, azaz a felsőbb sorokból is közeli élményt nyújt majd a meccsnézés, ahogy azt a régi stadionban megszokhatták.

Az új stadion legmeghatározóbb vizuális eleme ettől még természetesen a fal. Európában pár stadion ismert, ahol hasonló megoldással éltek, de egy kivétellel ezekben is csak az egyik kapu mögötti lelátó hiányzik.

Az idén éppen másodosztályú Rayo Vallecano 1976-ban épített stadionjában a helyszűke miatt került fal a pálya egyik végébe, így is beférnek 14 700-an. A szintén spanyol, ám első osztályú Athletic Bilbao új stadionja ideiglenesen nyílt meg 2013-ban három lelátóval, amíg teljesen le nem bontották a mellette lévő régit, amitől nem volt hely a negyediknek. Aztán 2014-ben – szűk egy év múlva – kiegészítették, azóta az egyik legszebb pálya Spanyolországban.

Az egyetlen komoly kétlelátós aréna a portugál SC Bragáé, 30 000 férőhellyel. Itt a domborzati viszonyok miatt alakult úgy, hogy az egyik alapvonal mögött fal van, méghozzá gyönyörű természetes sziklafal, míg a másikon kilátás nyílik a városra.

Az MTK szurkolóinak ennél valamivel kevésbé esztétikus látvánnyal kell beérniük.

Rovatok