Index Vakbarát Hírportál

A rejtett kamerás balhé a felszín, drámai a helyzet az angol futballban

2016. október 8., szombat 18:52

Messzire vezet az a botrány, amiben most sorra buktatnak le angol futballedzőket rejtett kamerás felvételekkel. Az Európa-bajnokságon lebőgött válogatott, a 67 nap után menesztett új szövetségi kapitány, mindez nem véletlen egy volt vezető szerint. Ahogy az sem, hogy az angol sportminiszter már zsarolja a futballszövetséget, hogy változások legyenek.

Sam Allardyce angol szövetségi kapitány már belebukott, egy-két klubedzőt felelősségre vontak, de még többen kerülhetnek bajba az angol Telegraph kirobbantotta botrányban. A lap újságírói magukat ügynököknek kiadva csaltak tőrbe angol menedzsereket, akik egy kis kenőpénzért igazoltak volna le játékosokat, vagy mentek volna olyan bizniszekbe, melyek szabályellenesek.

A legbizarrabb az egészben, hogy ez nem új dolog Angliában.

2006-ban a BBC jelentetett meg egy dokumentumfilmet, ami arról szól, hogy Premier League-edzők minden szabályt felrúgva csúszópénzt fogadtak el azért, hogy bizonyos játékosokat leszerződtessenek a klubjaik. Ezzel jól járt a tréner és a cég is, amin keresztül leigazolta futballistát, az egésszel csak az a baj, hogy a klubja pénzét költötte közben. 

Akkor hivatalos vizsgálat is indult az ügyben, amit egy korábbi vezető rendőrnyomozó, Lord John Stevens vezetett. Nem is aprózta el a vizsgálatot, mert 362 átigazolást nézett meg, melyek 2004 és 2006 között történtek, és a végén tizenhét nagyon gyanús ügyletet talált, melyek további kérdéseket vetnek fel. De itt ő is megrekedt.

Az Independent gyűjtéséből ki is derül, hogy ezek közül négy transzfer a Boltoné volt, négy a Newcastle-é, három a Chelsea-é, három a Harry Redknapp által irányított Portsmouth-é, kettő a Middlesbrough-é, egyet pedig nem hoztak nyilvánosságra. 

Stevens vizsgálata után mindenki jogosan várta, hogy az angol szövetség (FA - Football Association) majd a végére jár a dolognak, de nem ez történt. Az FA közölte, hogy nem állnak rendelkezésére a megfelelő eszközök, hogy minden részletre kiterjedő nyomozást indítsanak, úgyhogy az akkoriban Sepp Blatter által vezetett FIFA-hoz fordultak segítségért. De csak tizennyolc hónappal a Stevens-jelentés megjelenése után, így a világszövetség 2009-ben közölte, hogy gyakorlatilag már ők sem tudnak semmit tenni az ügyben. 

Azért a dolog nem múlt el nyom nélkül, a gyanús portsmouth-i transzferek miatt 2007 novemberében Harry Redknappet és több klubvezetőt letartóztattak csalás és hamis könyvelés miatt. Redknappet később elengedték anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene, de ő perre ment, amit meg is nyert, és végül a rendőrségnek kellett kártérítést fizetnie az edzőnek. 

Magukra fogadtak, és? 

Majdnem pontosan tíz évvel később, szeptember végén jött a Daily Telegraph rejtett kamerás sorozata, amibe először Sam Allardyce bukott bele, mivel a magukat ügynököknek kiadó újságíróknak az átigazolási szabályok kijátszásáról beszélt, hogyan lehet csúszópénzeket lehúzni. Bevállalt egy 400 ezer fontos kamuszerződést: futballról kellett volna előadásokat tartania közel-keleti üzletemberek felkérésére.

A következő napokban a londoni, másodosztályú Queens Park Rangers menedzseréről, Jimmy Floyd Hasselbainkről is kikerült egy csőbe húzós videó, aztán néhány nappal később a Southampton-segédedző Eric Black is nyakig ült az egészben: gyanútlanul arról beszélt álügynököknek, hogyan kell az alsóbb ligás klubokat megvesztegetni.

A Daily Telegraph korábban azt mondta, nyolc jelenlegi vagy nemrég még Angliában alkalmazott edző is érintett a botrányban, és ez valószínűleg azt jelenti, hogy ennyi szakemberről van terhelő bizonyítékuk, azaz szinte biztosan: videófelvételük. A tíz évvel ezelőtti Stevens-jelentésben gyanúba keveredett transzferek jó kiindulópontot adnak, hogy kik lehetnek ezek ez edzők.

Az egyik ilyen Sam Allardyce, aki már akkor is belekeveredett a botrányban, még a Bolton menedzsereként, az akkori buliban benne volt ügynökként dolgozó fia is. A tíz éve letartóztatott Harry Redknappet már érintettük, de az ő neve is újra előkerült.

A Telegraph szerint egy rejtett kamerás felvételen egy pohár bor mellett azt állította, rájött, hogy a játékosai a saját mérkőzéseik eredményére fogadtak. Redknapp nem sértett szabályt, és arra sincs bizonyíték, hogy a gyanús meccs előtt tudott volna a fogadásokról, mindenestere nem veszi ki jól magát, hogy a felvételen viccelődve beszél a történtekről. És az is biztos, hogy az FA-nek nem tett jelentést, amikor értesült a bundázásról, ami viszont már szabályellenes. Amikor a Telegraph megkereste ezzel kapcsolatban, annyit mondott:

Ki nem szarja már le ezt az egészet?

A videón amúgy ő is hajlandóságot mutatott, hogy távol-keleti cégeknek segítsen futballistákat közvetíteni, akár úgy, hogy döntéshozóként dolgozik egy klubnál. 

A tizenhét tíz évvel ezelőtti transzferből négy a Newcastle-höz köthető, ott a skót Graeme Souness irányított akkoriban, és 2006-ban be is fejezte az edzősködést. A Middlesbrough edzője Steve McCLaren volt akkoriban, őt tavaly rúgták ki a Newcastle-től.

McClarennek sikerült még inkább gyanúba kevernie saját magát, amikor Allardyce esete után kiakadt a sajtóban. Azt mondta, nagyon kiábrándító időszakon megy keresztül az angol futball, sajnálja, ami történt Allardyce-szal, de ez megtörténhet bármelyikükkel, akinek ilyen kaliberű menedzseri állása van.

Sam ártatlanul is nagy árat fizetett. Ez is mutatja, hogy ezen a szinten az embernek már csak otthon, a négy fal között lehetnek titkai.

Hozzátette, hogy az FA-nek mindenképp ki kell vizsgálnia a történteket, hogy megtisztítsák a futballt az ilyen visszaélésektől, mert senki nem kér a korrupcióból. 

Ami érdekes még, hogy a tíz évvel ezelőtti gyanús bizniszek között szerepel három Chelsea-s ügylet: Didier Drogba, Petr Cech és Michael Essien leigazolása. Akkoriban José Mourinho volt a londoni csapat edzője, de nem találtak olyan bizonyítékot, hogy ő érintett lenne. Sokáig nem jutottak a tíz évvel ezelőtti vizsgálatban, ugyanis az üzletekben résztvevő ügynökök nem voltak hajlandók együttműködni. 

Mi lesz most? 

A rendőrség már bejelentkezett a Daily Telegraph-nál, hogy még azelőtt megvizsgálhassák a lap információit, mielőtt megjelentetik azokat. A lap egyébként az FA-nek is jelezte, hogy minden releváns információt meg fognak adni nekik, ha erre igény van. 

Csakhogy az ügy azóta bonyolódott. A Daily Telegraph egy olasz ügynökkel, Pino Pagliarával is készített egy rejtett kamerás beszélgetést, amin arról beszél, hogy meglepte, mennyire pénzéhesek az angol menedzserek.

Eddig azt hittem, hogy az olaszok a legrosszabbak, de Angliában sokkal rosszabb a helyzet

- mondta akkor. Aztán pár nappal később, amikor kirobbant a botrány Angliában, Pagliara már azt nyilatkozta, hazudott, és csak azt mondta a magukat egy cég képviselőinek kiadó újságíróknak, amit hallani akartak. És a lapnak amúgy sincs fogalma róla, hogyan működik a futballvilág. A Daily Telegraph erre annyit reagált, hogy az FA-nek és a rendőrségnek összeállított anyagban minden le van írva a Pagliarával történt találkozókról, azok valószínűleg el is jutnak a hatóságokhoz.

Az FA-t jogosan érhette a vád tíz évvel ezelőtt, hogy nem tett meg mindent a botrány kivizsgálása érdekében, így most nagyon fogadkoznak. "Nagyon komolyan veszünk minden ezzel kapcsolatos információt, és elkötelezettek vagyunk bármilyen másik szervezettel együttműködve az alapos vizsgálatra".  

Messze vezethet

Kedden derült ki, hogy az angol szövetséget vezető Greg Dyke-ot is számon fogják kérni, neki a sportért és kultúráért felelős minisztérium bizottsága előtt kell majd megjelennie október 17-én, hogy válaszoljon a botránnyal kapcsolatban felmerült kérdésekre. Azért sem néz ki jól ez az egész Dyke-nak,  mert a minisztérium közleménye szerint a történtek rámutatnak arra, hogy komoly hibákat vétettek az angol futballvezetők. 

A közlemény nem áll itt meg, és ez az, ami miatt még inkább aggódhatnak az angol szövetségnél: "Többször is felhívtuk a futballvezetők figyelmét, hogy az önellenőrzésre nagyobb hangsúlyt fektessenek. Habár a bizottságunk javaslatait több sportminiszter is támogatta, valamint az angol futballszövetség is ígéreteket tett, nem történt jelentős változás. Az igazi hatalom továbbra is a Premier League-klubok kezében van." 

A botrány kirobbanása után a korábban az angol szövetség vezetésében dolgozó David Davies a BBC-nek beszélt arról, hogy ordít a változásért az egész szervezet, mert nem véletlen, hogy az utóbbi években egymást érik a botrányok.

Tényleg nehéz éve van az angol futballnak. A válogatott leégett az Izland elleni Eb-nyolcaddöntőben, majd a torna után kinevezett Sam Allardyce-t 67 nap után le kellett váltani a rejtett kamerás balhé miatt. De ennél is keményebb idők jöhetnek, ha a kormány megvágja a támogatásukat. Ugyanis a sportminiszter Tracey Crouch még a nyáron azt nyilatkozta: ha az FA nem reformálja meg önmagát, akkor nem fognak nekik pénzt adni. 

Rovatok